意見反饋
義工

家庭理財 今日: 2|主題: 40648

What is 拋空?

男爵府

國民生產總值:7836

What is 拋空?

點解昇市仲有拋空?
係咪代表 d 人唔睇好後市? ?-(

洋房

國民生產總值:97

Re: What is 拋空?

Yes, these poeple expect the price will drop.

伯爵府

國民生產總值:15061

亦可以為左對沖.

複式洋房

國民生產總值:148

...........咩叫做對沖呀??

對唔住呀~~
我真係想學多樣野.........

~知足常樂~

大宅

國民生產總值:1639

一個人飛 寫道:
...........咩叫做對沖呀??

對唔住呀~~
我真係想學多樣野.........

對沖(Hedge)即係用啲Derivative如期指,期權去減低甚至乎除去你portfolio所有因價格波輻所產生的Capital gain/loss.

最Simplified既Example :
例如你現揸住: 一籃子等同盈富基金既股票HK$700K,
你可沽一張期指去Hedge(對冲),

當個市升100點,
你揸住既一籃子貨賺$5000
你沽既一張期指輸$5000,
Overall --> P&L $0

當個市跌100點,
你揸住既一籃子貨輸$5000
你沽既一張期指賺$5000,
Overall --> P&L $0

這樣,你portfolio 就可以只收股息(Dividend), 無須理會升跌

複式洋房

國民生產總值:148

唔該晒呀~~

受教喇~~

我明個原理~~
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
~知足常樂~

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.