意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 43|主題: 38980

跳至
搞唔清楚d稱呼

子爵府

國民生產總值:10114

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

搞唔清楚d稱呼

你地會點叫老公d阿姨,姨丈,舅父,舅母o個d架~
跟老公叫,定係跟囝/囡叫呢?

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

Re: 搞唔清楚d稱呼

我跟老公呀

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

國民生產總值:1763

我都係跟老公叫呀 :wink:

侯爵府

國民生產總值:22402

Yes, 跟老公叫!

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

複式洋房

國民生產總值:219

跟老公叫 is easiest la!

禁止訪問

國民生產總值:4610

子爵府

好媽媽勳章

呢d我就知道點叫...相反就係...我個b仔叫我阿姨做姨婆...咁我阿姨應該叫我個仔叫咩呢...呢個我真係唔知啦...有無人知道呀...

男爵府

國民生產總值:6304

應該係叫姨甥孫
onon1022 寫道:
呢d我就知道點叫...相反就係...我個b仔叫我阿姨做姨婆...咁我阿姨應該叫我個仔叫咩呢...呢個我真係唔知啦...有無人知道呀...

子爵府

國民生產總值:10114

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

我奶奶叫我跟個囡叫wor,我唔制呀....down level~~ :cry: :cry:

子爵府

好媽媽勳章

叫我阿姨做姨婆...我阿姨叫佢做姨甥孫...咁我個仔叫我姨丈係咪叫姨公呀...佢叫我個仔係咪都係叫姨甥孫呀...咁我個仔叫我老公既舅父叫咩呀...咁我個仔叫我老公既舅父同舅母做咩呀...d中國關係名稱真係複習...

子爵府

國民生產總值:11335

onon1022 寫道:
叫我阿姨做姨婆...我阿姨叫佢做姨甥孫...咁我個仔叫我姨丈係咪叫姨公呀...佢叫我個仔係咪都係叫姨甥孫呀...咁我個仔叫我老公既舅父叫咩呀...咁我個仔叫我老公既舅父同舅母做咩呀...d中國關係名稱真係複習...

叫爸爸媽媽既舅父/舅母叫咩呀?? 舅公/舅婆
TKOP,  求你拜你,唔好再死纒住我、咬住我、回覆我!!!!!

男爵府

國民生產總值:7334

BB叫你/你老公的親戚 :

阿姨 = 姨婆
姨丈 = 姨丈公
舅父 = 舅公
舅母 = 舅婆

姑媽/姑姐 = 姑婆
姑丈 = 姑丈公
伯父 = 伯公
伯娘 = 伯婆
叔父 = 叔公
嬸嬸 = 叔婆

外公 = 太公
外婆 = 太婆
祖母 = 太麻
爺爺 = 太爺

你的表弟/表妹/表姐 = 表舅父/表姨
你老公的表弟/表妹/表姐 = 表叔/表姑姐

複式洋房

國民生產總值:398

我囡叫我老公既阿姨 = 姨婆,
姨婆既囝 = 我老公既表弟,
我囡叫我老公既表弟 = 表舅父/表叔??
有人話 = 表叔,(老公的表弟)
有人話 = 表舅父 (老公阿姨既囝)
你地有乜高見?? ?-(
仲有, 叫我老公既外婆, 叫太婆定太
:-P :-P

子爵府

[quote]
tungtung020807 寫道:
TKOP,  求你拜你,唔好再死纒住我、咬住我、回覆我!!!!!

男爵府

國民生產總值:5893

我都想知呀.
若果是奶奶的妹妹,即我老公的亞姨,的仔女,
即我老公的表弟表妹,
你會叫甚麼?
是表叔,定表舅父?
是表姨,定表姑姐?

我老爺話是表叔.但我就覺得只要是奶奶那邊的就應叫舅.
但諗諗下又好似是老公那邊...究竟是叫甚麼?

相反,是老婆那邊就易D,是否?一定是表舅父表姨
那麼

[quote]
tungtung020807 寫道:
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

水晶宮

國民生產總值:64909

叻叻勳章 畀面勳章

all,

我都想問問, 我囡囡應該點叫我d阿姨d孫架?? 即係叫我表妹個仔........一代表, 二代表, 三代咀喵喵 :-P

子爵府

小朋友叫爸爸的表兄弟姊妹:
表兄=表伯父 / 表弟=表叔 / 表姊=表姑媽 / 表妹=表姑姐;

小朋友叫媽媽的表兄弟姊妹:
表兄=表舅父 / 表弟=表舅父 / 表姊=表姨媽 / 表妹=表姨;

妻子稱夫家的親戚:
亞姨: 姨婆奶奶
表哥/弟: 表少爺
表姊/妹: 表小姐

子爵府

貝貝 寫道:

all,

我都想問問, 我囡囡應該點叫我d阿姨d孫架?? 即係叫我表妹個仔........一代表, 二代表, 三代咀喵喵 :-P

都係表乜表乜, 就唔好咀妙妙

水晶宮

國民生產總值:64909

叻叻勳章 畀面勳章

Mrs.Chan 寫道:
[quote]
貝貝 寫道:

all,

都係表乜表乜, 就唔好咀妙妙 [/quote]

我講笑架咋, 緊係唔會真係咀妙妙啦!! 佢地都唔知玩得幾開心

子爵府

我剛看完季節, 我亞媽好似劇中的鄧碧雲咁叫人做乜家乜家,
我屋企好多親戚, 多到我都認唔曬 祗要知道佢係乜水,我一定識叫佢.

況且皇太后奶奶又要擺款, 要我叫佢姨媽姑姐做乜乜奶奶. 所以我識叫. :mrgreen:

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.