意見反饋
義工

婦女醫護 今日: 1|主題: 31272

子宮肌瘤

伯爵府

國民生產總值:19285

子宮肌瘤

有沒有媽咪 試過有"子宮肌瘤"呀?如何處理好呀?

因為本人早排去腹部掃瞄,掃到子宮有一粒肌瘤,大約有0.5cm到.

不過d醫生話冇野喎,又話我子宮正常~

但係我唔太明,點解我會無端端多在一粒瘤囉~

個醫生叫我明年先去照過腹部,看粒肌瘤有沒有再大,才算喎~

我現在要不要多看幾個醫生去証明自己有沒有事呀?
thx~ :-(

男爵府

國民生產總值:7050

Re: 子宮肌瘤

黃體素唔夠~~

而家你要介食燕窩同所有高蛋白質食物,基本上係可以唔駛理,因為0.5cm黎講係屬於好細好細;但如果你驚可以去睇中醫,效果唔錯o架。
Jerry in Studio 其實無咩要求, 得到o既反而越多.........

伯爵府

啫喱媽 ~
食靈芝有沒有助改善呀?

男爵府

國民生產總值:7050

pinkylee 寫道:
啫喱媽 ~
食靈芝有沒有助改善呀?

呢樣我又唔知,不過我覺得都係唔好立亂食o野,因為唔知會唔會助大佢,呀仲有漏o左唔好食咁多雞,因為好多都係打針雞,雌激素都會助大個瘤o架!

Jerry in Studio 其實無咩要求, 得到o既反而越多.........

大宅

國民生產總值:3430

啫喱媽
你話介食所有高蛋白質食物,咁你知唔知雞蛋同鮮奶得唔得?因我都有此問題,又中醫醫到嗎?
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

伯爵府

Melmel2004~
~~~~~~
我都想知呀~
其實係唔係好多野都食得呀?

其實粒肌瘤會唔會自動消失架?

大宅

國民生產總值:3430

pinkylee

我沒有戒口,只是在bk知道不可吃燕窩
我知粒瘤唔會消失,但上年check過醫生話其中有一粒已經鈣化.
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

伯爵府

Melmel2004~

咁你有幾多粒呢D肌瘤呀?跟在你有幾耐呀?

我都係知道有呢一粒野半個月到炸~

別墅

國民生產總值:711

u don't need to warry too much
the obe (婦科) told me that it is very common
almost every woman has such firbord inside
u may not discover them until u are checked by ultra sound. it would not harm u
The size varies as the level of 荷爾蒙, particular when u pregnant.mine is about 9 cm!
it may lower your chance to pregant, and u may have higher chance of miscarrage if it is very big.
so consult your physcian before thinking of having baby.
god bless you

洋房

國民生產總值:62

我都係在上2個月做定期檢查時有了粒0.7cm大子宮肌瘤, 醫生話唔駛理佢, 只要定期check住就okay,除非有唔舒服先番去睇. 其實我亦有2粒乳房纖維瘤, 又係唔夠1cm, 醫生亦係咁講, 呢2種瘤某些人到了更了期就會自動委縮.
不過之前有朋友既朋友睇過針炙後, 乳房纖維瘤就無左, 但
我針完之後, 都仲係度, 可能我個乳房纖維瘤已經有好幾年,
又或者是個人體質唔同.
最近有了子宮肌瘤, 我又試下睇中醫, 始終呢類病, 西醫就
無辨法, 一係觀察, 一係做手術. 不過中醫話我氣血不調得
很厲害, 剛剛過年前飲了12劑中藥一個療程, 話之後要調理
番, 佢話氣血旺盛正常番, 就乜病都無喎 ! 而且我由細個到依家, 每次M後, 都沒有進食任何食物補番身體, 白鳳丸都未食過, 所以佢話我身體差. 所以我都想開始食白鳳丸, 唔知邊隻好, 係咪唔食得燕窩高蛋白質食物 ? 有無人可以比下意見 ?

伯爵府

michelle,

我一向和你一樣,月經過後沒有特別調理呀~但我又唔覺自己身子差喎~

不過好多人都話唔食得燕窩和高蛋白質野,其實我都好少食呢類食品呢~只有一段時間食過幾個月d即食燕窩咁囉,唔知關唔關事呢~

但食在燕窩我覺得產後調理得好快,而且面色很好喎~

係唔係個個中醫師處理的手法都唔同架 ?因為我仲未去看中醫呀,事關要湊住個小寶寶嘛~

Michelle,
仲有唔好意思,問多你幾樣野先~
乳房纖維瘤係乜野來架,係唔係係乳房附近架,是否掃瞄出來架 ?
因你個醫生話定期check住,咁係半年一次去check還是一年一次呀?
我哥個叫我出年先去check呀~(因為我係在政府醫院做既,免費架,所以可能會否耐在d呀?)~
thx~

洋房

Pinky,
我結了婚十多年, 每年都有做婦科檢查. 重係在好貴既私家醫生做. 一向醫生都係用手摸下乳房有無硬塊. 5年多前, 我妹妹公司有身體檢查優惠, 家人都可以享用, 我咪去了做 (因為實在之前個醫生好貴, D名人都係幫診佢), 個 plan 包埋做乳房 ULTRASOUND, 在化驗所做, 個姑娘照個時已經發現, 之後同我講唔駛驚, 話好多人都有, 有D仲有好多粒, 如果佢唔係好大, 有D人一路到死都唔駛理佢, 跟住叫了化驗所醫生入黎 DOUBLE CHECK, 個醫生都係咁講. 之後, 個Report send 番去自己醫生到, 個醫生又係咁講, 原因不明. 佢地都係叫我約半年至一年 check 住.
因為我住沙田, 第二年之後我在仁安醫院 check, 原來有2粒, 唔係1粒, 跟住我每年都返仁安, 因為有開紀錄, 同埋係同一個醫生. 仁安醫生話無乜點大, 可以唔駛理佢, 年年 check 住就Okay, 而且佢話到了更了期就會自動委縮. 今年年頭個子宮肌瘤都係在仁安到check到, 個醫生亦叫唔駛理, 都係每年check住. 開頭好驚耐了有機會變壞細胞, 所以好驚成日諗住, 後來成日上網同睇書, 知道呢D瘤變壞機會好細, 而且由我驗到有到依家, 已經5年幾了,都TOUCH WOOD無乜大到, 又或者如果唔係個次做 ULTRASOUND, 都可能一路唔知, 因為我話了比醫生知我有, 醫生都摸唔到, 都係要用 ULTRASOUND.
近期, 我大伯個老婆做了割除乳房纖維瘤, 因為佢一發現就去了做, 做完先通知我地. 但佢係比人按摩時個醫師摸到話比佢知, 不過佢太心急同驚,做完手術後依家話, 原來中醫可以醫得到.
所以自己要留意下, 又或者照埋ULTRASOUND, 不過就唔好咁驚影響病情, 每年CHECK住 , 又或者一見唔對路, 就去照多次.

伯爵府

Michelle,

謝謝你的詳細解說呀~

你話中醫可以醫到,咁你有沒有去看中醫呀?有沒有中醫可以介紹呀?不過我現在還不太得閒呢,因為現在要照顧個仔仔,等遲多幾個月可以去托兒所後,我會試下看中醫先~

但中醫會check到子宮肌瘤嗎?要不要將d掃瞄片給她們看呢 ?

禁止訪問

國民生產總值:14130

醒目開學勳章

伯爵府

CHKWAN ,

我都唔知呀.
但我去過問那個"纖維瘤"的topic問d媽媽,<宮肌瘤是否=纖維瘤>但 沒有人回答我呢~
我想可能係一樣卦~

洋房

Pinky,

同一樣野黎架.

我仲未去睇中醫, 因個醫生要明天才開市, 但我跟住1-2星期
未必有時間去睇, 不過我一定會去.

其實我一年前已經開始耳嗚, 原來耳鳴係血氣虛的徵兆. 我之
前食緊中藥時就差不多無晒, 但呢2星期沒有食藥有開始有
番,所以我諗我都有排醫.

如果我睇了有進展, 再話比你地聽啦 !

伯爵府

Michelle~

唔該哂你呀~

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.