烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

新年後有咩好湯水介紹呢?

新年間吃了太多野了,有無d咩湯水好介紹呢 :mrgreen:

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 新年後有咩好湯水介紹呢?

我食日煲左海龍、海馬、海底椰、百合、南北杏、蜜棗、豬展湯. (清熱又止咳)
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

萍果, 准山,蜜早, 南北杏, 煲廋肉, 夠潤, 新年食左咁多熱氣野, 要潤下囉.

伯爵府

粉葛鯪魚赤小豆豬骨湯

世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

別墅

蘋果生魚煲豬'展'. 還掂d蘋果擺得來都冇人食唔好'哂'

子爵府

如果唔煲湯飲洋桃汁都得!

複式洋房

青紅蘿蔔豬骨

複式洋房

花旗芯生斑湯, 可以清熱氣!

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

肥仔媽咪 寫道:

請問有咩好處?

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Kittyjk 寫道:
蘋果生魚煲豬'展'. 還掂d蘋果擺得來都冇人食唔好'哂'

如有咳可飲此湯嗎?

大宅

請問,如果我極寒底,要清熱氣(有點喉嚨痛),又應煲D乜好呢?
成長的代價,就是家人一個一個地離我而去嗎? 長大,正是越來越多的痛苦與孤寂. 他們的離開叫我心痛... 我永遠記得,他們給我的就是一生中最好的東西。

子爵府

Irene_Lo 寫道:
[quote]
肥仔媽咪 寫道:

請問有咩好處?[/quote]

個店主介紹此汁清潤, 如喉嚨痛聲沙都有用.

子爵府

很想當媽媽 寫道:
請問,如果我極寒底,要清熱氣(有點喉嚨痛),又應煲D乜好呢?

我未生仔仔之前也是寒底, 甚至飲豆漿都會有白帶, 但老人家話煲老火湯落片靚果皮就不怕太寒落.

大宅

我聽日煲『螺片蘋果海底椰無花果蜜早煲瘦肉』,好甜好正架!

記著加果皮和少許南北杏。

大宅

唔該晒各位
成長的代價,就是家人一個一個地離我而去嗎? 長大,正是越來越多的痛苦與孤寂. 他們的離開叫我心痛... 我永遠記得,他們給我的就是一生中最好的東西。

首頁

尾頁

跳至