懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有左bb之後出多左好多暗瘡>.<

唔知點解, 有左bb之後, 出多左好多暗瘡, 雖然未有bb之前都有少少, 但係都冇好似而家咁多, 尤其是係額頭同埋下巴, 一粒都未謝又到第粒, 有時仲連續幾粒添, 而家有左bb又唔敢好似以前咁搽暗瘡膏, 驚對bb唔好, 都唔知點算好, 唔知有冇d咩辦法可以幫吓我呢?
:cry:

侯爵府

Re: 有左bb之後出多左好多暗瘡>.<

anita_mon,

我o既情況同你一樣! 額頭、塊面同下巴都成日生埋d大孖瘡, 額頭d瘡多到數唔晒。 我睇過d孕婦雜誌話有o左唔可以搽暗瘡膏, 因為有d成份會影響bb, 所以我見到d瘡生得咁勁, 都唔敢搽o野, 我都好想知道有乜計? ?-(

大宅

anita_mon,

您試下用D粗鹽洗面呀, D瘡會快好謝的, 兼冇副作用。

大宅

下巴多暗瘡,應該係大便唔通既問題,如果真係,可以試下食多d生果同蔬菜,仲要多飲水,我呢排都有大便困難,食好多生果、麥皮、提子,咁就好少少,但都係比以前困難。聽過飲西梅汁同食西梅好有幫助,不過我唔鍾意西梅,但你如果食到,都可以試下。至於出左既暗瘡,我都無乜好辦法,唔好搞佢,等佢慢慢謝囉,試下maggie提供既方法都好,試下用D粗鹽洗面。我而家既皮膚都比較差左 :cry:

複式洋房

Hi maggie0930,

想問吓用粗鹽洗面會唔會仲磨損d皮膚架? 因為我而家出左暗瘡既地方都有d痛, 驚唔知會唔會越磨越傷呢?
同埋要唔要開水溶左d鹽先攞o黎洗面架?

別墅

我又係!你哋又係咪拕女?我係呀!而我Dfriend拕仔都唔生暗瘡嘅!

複式洋房

吓??? 乜拕女d皮膚先會差d架? 我拕仔架, 點解都係咁既...嗚嗚嗚.... 覺得而家好慘, 又肥左, 又多左咁多暗瘡.... 仲要d暗瘡好番之後又留哂d印, 第時生完都唔知點收科......

侯爵府

FM1218,

我又係跎女喎! d皮膚比以前差o左, d暗瘡一粒未謝, 一粒又起!

別墅

其實唔駛理d 暗蒼的, 唔好'鬥'佢地就得, 因為陀bb令到媽咪既荷爾蒙有d 改變, 到六, 七個月時就會好好多.... 我陀 亞囝時都係咁, 突然爆左好好暗蒼出黎, 之後忍手唔'鬥'd 暗蒼, 之後慢慢就好番lu 不果我陀亞b 時, 好多人都話陀bb仔皮膚會變得好差 , 因為媽咪体內多左男性荷爾蒙, 唔知真定假呢?? :lol:

大宅

anita_mon,

HELLO!!!

唔會的!! 請E照以下的方法。

1. 先用暖水洗濕面
2. 用暖水正溶D鹽(約一茶匙)
**3. 用最細的力去按摩(一定要細力, 慢慢洗)
(時間同您平時洗面一樣)
4. 用暖水沖洗
5. 最後用涷水收縮無孔

**記住係粗鹽, 唔好攪錯**
我D FRIEND用足10個月, 好正的。

大宅

all,

我大肚個時個面腮位出左好多暗瘡,面色都變深左,問個醫生話係咁架啦! 生完後好快謝哂,一星期後見醫生,連佢都話我面色白返. 各位待產媽咪,忍耐下,好快就靚返架啦!

不過約8個月時,去葯材鋪諗住買白蓮鬚,個老闆見到我個面,就介紹我飲蒲萄乾,去濕毒,重話如果早d飲,就唔會攪成咁. :-|

別墅

我係駝仔,塊面又肥又腫又生到成面暗瘡!我有試過搽暗瘡膏同暗瘡用的facial product,不過都無乜效,之後都無理啦!駝到九個月後開始食d涼�清熱o野,發覺d瘡無咁勁lu!我估都係關荷爾蒙同熱氣事,應該生完會好番!而家忍受下啦!唔晒愁喎! :mrgreen:

複式洋房

Hi maggie0930,

等我都開始試吓你介紹o個個洗面方法先, 唔該哂你呀...
希望我d粒粒快d好番啦...

大宅

anita_mon,

唔駛客氣, 大家交流下!!!

您平時在什麼topic出入多呀??

別墅

你唔好諗住覺得而家好慘, 又肥左, 又多左咁多暗瘡.... 你要令自己開心D,咁就会生個開心B,生完先算啦!我足足肥咗4x幾磅呀,個鼻又大又紅,咪重慘!

anita_mon 寫道:
吓??? 乜拕女d皮膚先會差d架? 我拕仔架, 點解都係咁既...嗚嗚嗚.... 覺得而家好慘, 又肥左, 又多左咁多暗瘡.... 仲要d暗瘡好番之後又留哂d印, 第時生完都唔知點收科......

複式洋房

maggie0930,

我日日都有上BK個forum睇吓有乜新野post架, 耐唔耐都會有d問題問吓d網友咁, 主要在產前產後同埋嬰兒用品既topic出現, 日後多多指教呀....
:mrgreen:

首頁

尾頁

跳至