單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果係你,你會點做?

我老公唔理我同BB走

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Re: 如果係你,你會點做?

我覺得如果你人工同申請綜緩前差不多,咁申請綜緩好似好d,始終個囡囡咁細個,自己湊好d...

(純粹個人意見!)
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

好媽媽勳章

你要計下雖然差唔多,但你去左返工,d車錢飯錢,可能支出仲大左,因為響屋企自己煮野,可以節省d錢,都有多個錢響身.同埋見你響錦田區,你沒可能在附近返工吧!一來車費貴,二來你趕早上拎bb去育嬰院,返工又要趕去接,到時你就知唔夠時間.
所以你要好好考慮,另外你同你老公結婚幾耐呀??見你bb張相bb都唔係好大,佢去讀咩書咁緊要呀!!! ?-( 唔可以遲一,二年先去咩!! 話走就走,真係有d問題渦!!!

公爵府

我會選返工, 可能人工同綜援差不多,
但你要教曉囡囡, 人要自力更生, 不可貪圖不勞而獲.

恭賀新禧,迎春接福!

大宅

咁又係...我個囡囡都係二個半夜月咋,但係去讀書係佢

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好意思, 你o既情況令我想問好多點解?
既然佢咁鈡意讀書, 咁點解要同你結婚? 點解要生bb? 點解佢屋企人可以唔知你哋結咗婚? 點解佢可以咁不負責任? 點解你可以容忍佢咁樣做? 點解仲要等佢? ?-( ?-( ?-(

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我無意挑起干戈, 只是難掩心中問號? 如覺言詞冒犯, 希能見諒!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你先生跟你是合法夫妻嗎?他家人不知,他一個人去了讀書,他有責任照顧你及BB架嘛!點可以就咁走左去?加上只是讀一年?不介意告知佢讀咩呢?在那兒讀呢?讀Diploma也不只一年呢...我怕他一去不知何時返,我從沒聽過只讀一年,如果一去幾年你同BB點?而他家人好似不知你的存在...你都是問清楚,我怕你最終要一個人承擔一切呢!
如果你真的有需要伸請綜援,他是合法丈夫,可出外留學,會否影響你伸請綜援?

大宅

好多謝你地

別墅

你地係正式註冊,但係而家一個將d錢攞去讀書,而另一個就去申請綜緩,似乎講唔通喎,相信你要申請綜緩都會有一定難度,不如去社署問下先做決定啦.

公爵府

[quote]
may9912 寫道:
好多謝你地
恭賀新禧,迎春接福!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你努力挨過,一年後佢便返你身邊!
唔好唔做野,如你老公是進取型,咁發奮去讀書,你都要與時並進,點可以呆在家拿綜援呢?他日佢回來時會更珍惜你,因你在艱難時為佢挨過,自己一個帶孩子,將來佢學成歸來佢會更錫你架!

[quote]
may9912 寫道:
好多謝你地

大宅

麟媽媽,mrs chan :

好多謝你地呀,有你地支持我,真係好開心呀,鬼叫我愛呢個男人咩,我會努力撐落去等佢返黎啦!

洋房

首頁

尾頁

跳至