跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好, 最近個工人越來越唔掂, 做左成年幾廣東話都係識少少, 英文又唔得, 連開水沖涼都時凍時熱, 最近頌成日講電話, 幾乎好多野都要自己做, 老實講, 工人真係睇彩數, 而家依個工人真係超極品, 返工已經好busy, 放工後又要理埋佢, 真係人都顛,上星期差d整唔見個女, 所以真係要的起心肝去搵工人, 自問請親都唔好彩, 唔知你地有無同一煩惱:(

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

我個工人都唔見好得去边度, 佢來左一年半都係唔多識廣東話, 不過我都算, 但佢做野好似慢動作咁, 掃地同抺個地都要個半到两個鐘, 我屋企又唔係幾千尺, 總之吃完飯洗碗, 掃地同抺地足足做三個鐘, 比我做左两轉LU!

仲有就係佢半年內返左菲两次, 一次死老豆, 第二次死左個囝囝, 雖然我知道係真有其事, 但佢已經煩到我死, 特別係今次剛死左個囝囝, 哭左足足成三, 四個星期, 又怕佢心情唔好做錯野, 其實都想炒左佢, 但老公話佢有两樣好, 就係無偷野同對我哋個囡囡都唔錯, 我個囡囡都好跟佢........

跟住老公個朋友又同佢講隻眼開隻眼閉, 因為老公個朋友一年內炒左三隻賓賓, 賠機票同一個月通知都賠唔小錢喎! (當中一個思嫏病哭不停, 另一個一到步就唔做野等人炒, 第三個就同佢攪對抗喎)

哎, 咁講法請到個好工人, 等於中六合彩咁........
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

複式洋房

多謝依位媽媽既回響, 我同意, 請工人真係等同中六合彩, 我起論盡家傭已經睇過好case 只係想睇下08/03媽咪club有無同一煩惱, 你個工人都非常不幸, 不過請過新又唔知會係點? 又唔知會多個乜野煩惱, 換又死, 唔換又死, 真係煩死人....

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好彩你地傾, 我屋企都有件太后!
佢好處: 錫Jasmine, 老實唔貪心
但缺點: 慢(甚麼家务都慢...), 唔鐘意批評, 但鐘意R頸, 明明佢錯都要talk back 10 mins, 我好聲好氣解釋俾佢聽就再talk back (!), 到我開始扯火就話我罵佢o

禁止訪問

複式洋房

有無媽咪煩工人問題

我個工人(菲律賓人)係上年囝囝出生前半個月到香港. 起初一個月, 我都係要佢乜都做, 后來我自己心諗, 唔想囝囝日後會跟, 我想自己做個好榜樣...所以, 我會講唔該. 有時, 佢做緊野, 我都會, 落手落腳o家...
工人優點: 對亞囝幾好+做野快手.
工人決定: 鍾意講電話.
總結: 暫時唔換, 但2年后滿約, 先決定續唔續.

禁止訪問

複式洋房

如果你地個工人唔係來左好耐, 你可以request佢最好唔好起工作時間講電話,如果耐左就好難再同佢地request.

至於佢地做緊,我通常都係睇下佢地做緊d乜野, 如果洗緊奶樽或煮緊飯,我都會幫佢地做,但唔可以經常幫佢地,日子耐左佢地會覺得有d野係可以唔使做,變得懶散,大部分工人都係禁, 頌要耐唔耐都有抽查一下d野乾唔乾淨, 等佢地知道你係會check下佢佢地, 唔會禁拿西

大宅

各位媽咪,你哋有無agency介紹呢?我依家揾緊工人,你哋覺得用現成好定係overseas好呢?

複式洋房

我諗我係好好彩!
印尼工人做咗一年半, BB出世前一個月佢已經嚟咗我屋企, 到今時今日我都好滿意佢嘅表現, 咁當然都唔係perfect, 不過佢做到我最要求嘅四方面(愛錫bb, 乾淨, 快手&接受我嘅批平), 所以其他小mistake我可以容忍,
佢脾性幾好亦極少鬼面, 每個星期六我都同佢食早餐, 溝通吓所以關係唔錯架.
Agent好不過工人好至係最重要, 不過有事就要好快同agent傾, 唔好私下解決, 否則蝕底係自己, 如果要炒佢就要佢即走, 免留后患

原帖由 Eunice0707 於 09-9-30 01:27 發表
大家好, 最近個工人越來越唔掂, 做左成年幾廣東話都係識少少, 英文又唔得, 連開水沖涼都時凍時熱, 最近頌成日講電話, 幾乎好多野都要自己做, 老實講, 工人真係睇彩數, 而家依個工人真係超極品, 返工已經好busy, 放工 ...

別墅

一模一樣,但因為愈做愈無心機同埋最重要係愈來愈多意外所以炒左 到依家未有信心再請,唯有比個仔返育嬰園

原帖由 Jasmine豬豬 於 09-10-1 08:59 發表
好彩你地傾, 我屋企都有件太后!
佢好處: 錫Jasmine, 老實唔貪心
但缺點: 慢(甚麼家务都慢...), 唔鐘意批評, 但鐘意R頸, 明明佢錯都要talk back 10 mins, 我好聲好氣解釋俾佢聽 ...

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

我都係BB1YRS先請工人
第1個做左半年,最後FIRE佢
第1日已吾誠實,偷野食,其獷食左好小事但佢發晒誓話無....我最後原諒佢
當然之後仲有啦

好處:無駁咀/叫佢做咪做,家務都叫OK
吾好:吾誠實/為食及咀刁/吾識湊BB/表面蠢內裡精
其實吾係好惡頂,起碼佢無黑面同駁咀
係吾識湊BB,同埋仔吾跟佢JER

第2位姐姐
叫吾錯
好:識湊BB,仔肯跟佢,都無黑面,做家務吾錯
壞:吾識煮飯,蠢(吾識轉彎),每月也病1次
其實都叫OK,但請了2個,心態改變左
要求低左~
1)姐姐無可能跟到我做100%
佢到75%已OK

2)姐姐係工人,你點對佢好,千奇吾好期望佢一樣對你好,你心會C服好多

別墅

唉...剛剛發了一件事令到我要今日炒佐個工人, 而家等緊agent0黎接佢走....

其實之前我亞媽屋企唔見錢, 但就冇証據, 都未得閒set 個局裝佢, 昨晚竟然發生佐一件事, 昨晚我亞媽0係屋企煲湯, 大約6點去睇煲湯時, 發現有條洗碗布0係煲度, 而工人0係度洗緊菜, 亞媽問佢, 佢話冇掂過煲湯, 問亞爸, 佢話熄細火前睇過唔覺有野, 佢又冇拎條洗碗布去用過, 之後就同我個仔去公園玩, 之後工人就入廚房prepare晚飯, 亞媽又肯定話佢望過幾次都冇見條洗碗布浮上面, 所以好大可能係工人做.....但老實講我地對佢都幾好, 佢要食咩都比佢食, 又成日比衫佢著, 比佢早d休息.....

但始終冇證據, 唔可以做d咩, 同老公商量過都係炒佢, 因為唔想日後提心吊膽, 唔通唔比佢入廚房咩, 但我亞爸就好心軟話唔好啦, 比多次機會佢, 日後睇緊d....因為怕佢係無辜...我成晚冇0訓, 因為我都怕如果唔係佢做, 佢就好慘, 因為0岩0岩做佐7個月, 還晒d loan.....最後都係決定冇得留低....都未諗再請唔請人....唉.....真係好煩呢...

男爵府

我炒工人時,我爸也嘈住要俾機會佢......
佢話個個工人也是咁喎,炒得幾多個~
但無左誠信既工人,你仲點放心交bb俾佢呢?
偷錢/偷食/偷野也是偷......
講真點會好想fire佢,要賠錢+機票又是一筆....

我仲覺得對佢咁好,但佢呢....試過一次心態會改變

別墅

exactly same situation!!! 我都冇得揀, 由昨晚到剛剛個工人走, 個心都好唔舒服!! 只希望佢係冇做過, 快d搵個好顧主....

我亞爸今晚仲有排"um"我....

禁止發言

男爵府

我發覺請工人後,成日驚果樣怕果樣,連炒佢我也想了1個月又怕新那位仲衰,吾炒佢又怕佢遲d仲衰......簡直令你煩上加煩

如果經濟上可以,炒左個吾合心水,博一博
我而ka新姐姐比舊既好,大致上也有80分
當然也有吾好既地方,但可以包容

別墅

原帖由 echo_seng 於 09-10-20 12:18 發表

我上次的印印又係有d咁的情況,我地初時無証據,所以諗住唔好咁衰and 比多次機會佢, and 驚請過新的一個又係咁衰,但結果係我係極度憂慮下生活,又擔心呢樣,又驚o個樣!
我諗一到左提心吊膽的情況,我建議唔好再留佢!請工人係為 ...

完全同意請工人真係好煩.
1. 我家印印成日自把自為, 我教佢做野, 成日都唔跟指示, 照用自己的方式去做. 當我睇住佢, 就做得好, 當我不在場, 就馬虎了事.
2. 雖然佢有個兩歲幾的女, 但係我覺得佢唔係好識湊小孩.
3. 成日都話明, 根本就唔明. 無論廣東話/英文都係半桶水, 好似雞同鴨講.
我唔知我可以忍佢幾耐, 下次都係試下請菲傭.

禁止發言

大宅

oh! 睇完你地o既feedback真係又挑起我條唔安樂o既心, 我個新工人下個月中o黎啦! 真係好似買六合彩哦, 有經驗mama有冇tips教我呀?

首頁

尾頁

跳至