家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

現在買樓好嗎????

現在如果想買一間細細地o既樓,有一個小家庭,大約八十萬樓下,會咪是機呢????
我打算買沙田區呀,吾知有冇好介紹,吾知每月要供幾多呢.....

洋房

Re: 現在買樓好嗎????

河畔花園, 小單位大約三佰多呎, 有兩房.
:-P :-P

別墅

如果淨係講買樓自住, 唔係投資, 話之佢升or跌, 自己負擔得起, 又覺得OK咪得囉.
但...買樓呢個決定若果要包括埋 - 會唔會有升值潛力,有冇二手價,風水好唔好,校區好唔好,借錢息口高唔高,邊個發展商,而家係咪最低價...等等的多方面技術又困難預測的問題, 一定諗爆頭.
btw, 沙田區, 馬鐵新通車, 業主賣價企的好硬, 樓齡15-20年, 平均最平都要@1800呎.

供款計算機:
http://www.bochk.com/web/tools/calculators/_regular_instalment.xml?section=tools&level_2=calculators&fldr_id=558

洋房

遲下先啦, 仲有得跌

William 諸葛大名垂宇宙,宗臣遺像肅清高 三分割據紆籌策,萬古雲霄一羽毛 伯仲之間見伊呂,指揮若定失蕭曹 運移漢祚終難復,志決身殲軍務勞

別墅

低處未算低 and 高處仲有得高~
呢個世界, 冇話贏晒或者輸晒o既~~

男爵府

我兩公婆認為而家未係買樓時機, 如果首期少, 要供得長, 利息支出其實夠你租樓住, 要知道利息只係白比, 囉唔番的。 太細既樓唔好買, 唔好諗住上車, 買左先算, 因為好快你就會唔夠住, 到時比政府比agent條數都係白比, 裝修都係白裝。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

複式洋房

唉!唔知大家知唔知,最近供樓平過租樓,我在找沙田區嘅樓租,已經搵咗差不多兩個月,租盤越來越少,租金又貴,四佰幾呎要$6,800,因為啲業主見樓市唱旺,個個都賣樓,仲話樓價日日升,都唔知係咪有價冇市?!!

別墅

係呀!
因為有馬鐵關係,2004年 沙田區 租賣價都企得好硬,
區內人應該會以貴賣貴買的心態去接受,
但我區外人就覺得, 呢個價位, 可以有好多區選擇.

因為利率低, "供樓平過租樓" 呢句說話週街都唱緊,
好在, 現今香港一般市民經過"負資產"一劫之後, 冇咁衝動,
否則, 又會以信用咭俾首期,9成半上會,揸住身份証又做業主啦!

禁止訪問

大宅

供平過租不是現在的景象, 幾年前已這樣, 現在樓升了, 供同租差距已收窄很多了,....

現經濟基本因素沒有太明顯改善, 但人既信心強了, 再加上炒賣, 所以支持樓價升...

首頁

尾頁

跳至