少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好唔開心,我個仔真係咁曳?

男爵府

Re: 好唔開心,我個仔真係咁曳?

你呀仔唔算曳喇,我果件仲勁呀.我呀仔日日將lego 掉晒出嚟,叫佢執返佢一定唔執,我就當同佢玩咁,將d lego 掉番個箱到,咁佢又會一齊掉,
我筆記本有好多幼兒教學,希望幫到你按下
850212..大家努力

大宅

我想問下你個b幾大, 我個女20個月都有你地問題加埋一肉緊就咬人, 我最唔happy 佢用打人來表達不滿我一定即時捉住佢隻手叫no或唔彩佢, 忍住不要打返佢, 有時都ok or 佢大喊就唔彩佢, 不如大家講下教方法. 我都好煩.

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔22個月, 都係一唔高興就打人, 掉野來表現不滿, 達唔到目的就喊, 我同佢講佢又唔明(定唔so我呢?), 我又唔可以打佢手板, 我都好煩, 唔知點教, 希望有人可以教下我.

catnapper

子爵府

我仔仔又係, e+19個月大, 一唔高興就打人, 佢會睇人打, 惡o既唔打, 打d易蝦o既...

唉, 同佢講都無用, 佢根本聽唔明, 咁細個又唔識講o野.

我都好怕bb會大左係咁.

仲有係咁大個都唔識講野, 只係識叫爸爸, 媽媽, 姐姐.就咁多

見到其他bb差唔多大, 已經識好多野, 又有禮貌, 攪到自己好擔心... :-(

別墅

我囡囡都係咁, 現在13個月大, 一唔高興就打人,

我都好怕佢會大左係咁,我有時忍不住都會打佢隻手,

有時見到囡囡打人個心真係好痛,唔知點教她好,

真係想起都想流淚 :cry:

男爵府

我現在和囡囡上playgroup, 那個導師教了我幾招:

如果小朋友一不高興就打人或掉野, 不用大聲罵, 只要"查"住佢隻手仔, 最好嚴肅和堅定的眼神和語氣, 問佢: 你頭先隻手仔做咩? 之後個小朋友會馬上定一定(因為知道大人嬲), 這時亦要解釋不可以這樣做。如果你大聲罵, 你只是模仿個小朋友煩躁不安。

我個囡17個月大, 一樣好百厭, 她亦做過你們小朋友的行為。但我不覺得她很曳, 我會正面的看, 她只是好奇, 在學習。只要我們做父母不厭其煩向她解釋, 她很快學會守規舉。

洋房

我bb15個月,有時都會大叫,但我由得佢,但若果是發脾氣的大叫,我會用堅定的眼神同佢講"no",不可以這樣發脾.

一兩個月前我訓練佢執玩具,佢初時都唔肯,但我無放過佢,捉住佢隻手同佢一齊執,依家叫佢執玩具,佢已經可以乖乖地自己執了(大部份時間).

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我又係呀, 我又好唔鍾意我99 成日叫我鬧個仔啦, 打個仔啦, 佢咁曳咁... 佢已經成日小小事就好大聲鬧佢& 打佢隻手, 攪到我個仔都唔鍾意佢呀! 咁又為乜喎! 大人唔開心時, 小朋友又唔開心.
[size=medium]我既囝囝P 仔係2003 年7月16日出世架~~ :-D

大宅

我覺得你個仔好正常姐, 唔通叫個男仔好似木頭咁坐定定咩.

大宅

Dear 850212,

Try to suggest your 老爺奶奶"唔好"成日係個仔面前提佢嘅缺點! This is the worst method because it will discourage the kid's self-confidence.

Your boy needs to grow up in "love". He knows who cares about him and who doesn't! The more patient and love you give him, the more "positive" mind he will have.

Sometimes, kid just want to get your attention of being 曳! Don't just 駡佢 and 打佢, this will only hurt the relationship without anything done.

Or you can talk to him, respect him and reward him of being good. Try more positive ways! Remember love can cure!!

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

zimba 寫道:
我覺得你個仔好正常姐, 唔通叫個男仔好似木頭咁坐定定咩.
agree. i think most of the boys are quite active, boys are boys! my son will only be quiet when he is very sick, eg. over 103 temp.

男爵府

小朋友有呢d表現係好正常,尤其係差唔多兩歲的時候,因為他們不懂表達,所以會用動作來表示,呢個時候最緊要好耐心咁去教,如果唔係就後患無窮,過了三歲開始懂事之後就更難教得聽。
唔好以為打可以解決問題,依家d小朋友好聰明,他們只會變得更嬲你呀!要慢慢同佢解釋,可能佢真係唔明架!但一定明你好唔高興佢咁做,我個仔13個月都明你唔鍾意d乜,你要不厭其煩咁去教去解釋架!做人媽咪就係咁喇!你都想寶寶日後會變乖,依家就要開始畀心機! :-P

洋房

母嬰健康院有個叫『3P 親子正策』的課程,對於小朋友的行為問題好有幫助。

大宅

亞仔都係咁ar(22個月)...失驚無神手打打,(o烕)人,掉o野落地,,,,,,都無晒辦法!!

好擔心遲d o番幼兒園,驚佢整親其他小朋友!!

洋房

各位媽咪唔好灰心呀...個個小孩都係甘架...
你地將心比已, 若你地跟你老公及他的朋友聚會(係你唔識架)你地坐坐下都不自在啦...更可況佢地細無自制能力....
如果一地玩具, 就開始時跟他一齊keep 啦..仲要一邊keep 一邊讚下佢合作同埋做得好...初初時.e.g. 5件玩具, 你地咪keep 3-4 件, 慢慢才佢多你少, 最緊要在suitable time 讚佢, 甘佢地就有自豪惑架啦....同埋 , 有些小朋友會在屋內跑一輪再頭撞向sofa, 會不會是他精力過盛, 要做點大動作來消耙能量呢? 小孩正值生長speed 爆炸期(精力汪盛)所以...若無危險, 我個人都讚成比佢做點大運動量既事, 當然, 最后係比佢地去公園跑餐飽, 佢地自會覺身心舒暢.
不妨試下啦...

民房

hi twyam

I agree with you. I love to say to my daughter "I love you" at least once a day. She will then ask "do you love me?" and of course I say "yes, I love you". Only these three words could mean so much to kids, as they love to hear ......

首頁

尾頁

跳至