意見反饋
義工

少年成長 今日: 0|主題: 14690

跳至
十三個月大bb既教育問題

子爵府

國民生產總值:12520

十三個月大bb既教育問題

我個女13個月我真係唔識教(好對佢唔住), 好驚佢變壞。

佢細細個開始脾氣就好大, 要做咩一定要做到, 否則就尖叫, 喊, 我唔知係我無去教佢, 定係工人婆婆竉壞左佢, 之前叫no仲會縮手, 依家明知做某d野我會閙佢都專登去做。

今晚好地地讀書俾佢聽, 佢突然用手扯我耳仔, 咬牙切齒出盡力咁(唔知係邊度學, 定佢自己咁樣)。同佢講道理佢望埋一邊。

我開電腦睇緊, 佢走去按紅色restart制(之前做過, 話過佢曳曳唔啱), 我話佢, 之後又按, 連續幾次。又走去廳按電視d制 又係話過佢, 明知故犯幾次。

我之前有閙, 有打手板, 有罰企, 但對佢都無用。

其實係佢太細唔識, 定係佢太曳, 我用錯方法教佢呢?
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

男爵府

國民生產總值:5774

Re: 十三個月大bb既教育問題

mycathy,

事實上, 13個月大的BB, 好多時都是不明白, 而且十分好奇(因剛學悉行, 開始自由)。所以打, 鬧等對BB來說, 是不會有效的。

「佢細細個開始脾氣就好大, 要做咩一定要做到, 否則就尖叫, 喊, 我唔知係我無去教佢, 定係工人婆婆竉壞左佢, 之前叫no仲會縮手, 依家明知做某d野我會閙佢都專登去做。」 - 我囡囡發脾氣時, 我會不理她, 一定不會給她得呈。又或者我會嘻皮笑臉轉移視線, 久而久之, 她亦真的明白到發脾氣沒有用, 所以很少發脾氣, 而且十分"識時務"。

「今晚好地地讀書俾佢聽, 佢突然用手扯我耳仔, 咬牙切齒出盡力咁(唔知係邊度學, 定佢自己咁樣)。同佢講道理佢望埋一邊。」 - 可能我地做大人有時不知不覺做了咬牙切齒, 好惡等表情, BB就咁樣學左。

「我開電腦睇緊, 佢走去按紅色restart制(之前做過, 話過佢曳曳唔啱), 我話佢, 之後又按, 連續幾次。又走去廳按電視d制 又係話過佢, 明知故犯幾次。」 - BB又怎會明白按restart制所帶來的後果, 他們只是十分好奇。 所以不要陷BB於不義, 把所有不可以給她玩的東西收好。我老公十分明白這一點, 所以任由囡囡按, 否則, 老公會把電腦大制關掉。

「我之前有閙, 有打手板, 有罰企, 但對佢都無用。」 - 無用是因為BB跟本不明白, 佢以為你同佢玩。

我一般都會用幽默的方法教BB, 有時嘻皮笑臉教BB不如意十常八九, 拿不到的東西不用大上心, 所以我囡囡若得不到她想要的東西, 都很少扭計發脾氣, 佢仲學會留得青山在, 我發現佢曳, 佢會立即收手, 但當我看不見, 佢會再試, 是不是很有毅力?

子爵府

yuenwa,
睇晒妳既分享, 亦讀埋俾我老公聽, 我諗我太心急了, 因為想佢成為一個乖, 聽話, 有禮貌既小朋友, 所以我好想佢聽我話, 每當佢又犯之前犯既錯時, 我就好嬲, 我忘記了佢只係十三個月大, 佢可能唔明, 又可能善忘。

發脾氣來有所要求哩個壞行為, 我都有用妳所做既方法, 非常有用, 可惜家人沒配合, 由其係長輩, 我諗我要好好同佢地傾下。

按電腦掣既問題, 老公己即時加上蓋掩, 只係電視電源掣, 我諗要用多幾次去解釋。

我依家心情輕鬆左d, 我覺得打閙對我個女係無用架, 好多時都控制自己好好解釋俾佢聽, 其望佢會明會聽。每當佢又再犯時, 我就會好氣, 幾次之後又忍唔住閙佢, 甚至打佢手板。
希望我自己會慢慢進步, 控制情緒, 亦希望個女慢慢大個會明理。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

洋房

國民生產總值:579

I am still learning myself ...my bb is 15 months old. I thinkthat your bb is still exploring the world and they are fascinated by our reactions to the way they act...if you just ignore her "naughty" behaviour, she may get bored of doing it. Hoewver, if you react strongly to what she does, she may think it is very funny and she is probably loving the attention. Therefore perhaps you can try giving her lots of praise and attention when she is behaving like a good girl but when she is being "naughty" just ignore her. I hope this helps but anyway, as you say yourself, your bb is still very small. She will learn as she gets older - don't put too much pressure on yourself - we are all learning...and there is no right or wrong way so long as we have tried our best

別墅

國民生產總值:831

mycathy,
我囡囡14個月, yuenwa同MARSHMELLOW講o既方法部份我都用緊; 有小小想補充係, 我同太太會同囡囡講道理比佢聽, 唔理佢明唔明, 但係我地都會照講, 講講吓囡囡都明/意會到d架. 另外我都頭痕囡囡都比其它湊佢o既人寵壞, 睇吓有冇其它家長有好方法.
大家一努力喇.

子爵府

MARSHMELLOW,
if you react strongly to what she does, she may think it is very funny and she is probably loving the attention.>>>>>>>you are right, my little one loves the attention very much! even I 罰佢企, she will be exciting in the begining ?-(

子爵府

koderek,
妳囡囡都係12月出世架? 我依家同自己講, 唔好打亦唔好閙, 俾佢學埋d惡樣, 暴力既行為仲慘, 我同老公講盡量去講, 去解釋去教, 當佢依家唔明, 終有一天會明, 我地唔知幾時, 所以依家就要做住先。

加油啦!

民房

國民生產總值:1

我囡囡都係比婆婆公公湊, 唔縱就怪, 但我個囡好識"時務", 佢知我和老公不會縱佢, 所以都唔會係我地面前作怪。我覺得只要daddy和mommy堅持唔縱, 其他人縱就由得他們縱, 反正有多D人鍚, 個BB都會開心D, 自信D。

yuenwa

(This is my husband's account, I forgot to switch to my account.)

水晶宮

國民生產總值:54544

2018勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

mycathy,

我個仔14個月大, 個情況同你個女好似, 有時真係唔係幾開心, 不過佢好奇怪, 佢好少對我老公發脾氣, 我老公一罵佢多數聽, 而對我就完全相反, 有時仲打我, 我都唔知點解, 唔知係唔係我係屋企係講得最多"no", "唔可以"個位, 令佢唔鐘意我. 現在佢做錯野, 我就教佢"say sorry" or 錫番我, 如果佢失控, 我就放佢入網床, 佢就知自己做錯, 得一陣先抱番佢出嚟, 有時都幾work架!
我因為怕唔識教, 所以決定滿2歲就比佢入學.

大家繼續努力啦!

子爵府

kcm,
我都打算2歲俾囡囡入學, 同埋依家會開始俾佢上playgroup, 最起碼學下秩序, 小朋友相處等等。

別墅

mycathy,
我同意妳唔好用打黎教小朋友. 妳耐心教佢佢總會明o既.
另外, 請問有咩playgroup提議? 我都正在幫14個月大囡囡搵緊playgroup. Thanks.

子爵府

koderek
我幫紫鈺報左基督教服務處, 另外打算到佢18個月時報fanny's workshop。

我上過think(朗思)既playgroup 試堂都覺得唔錯。

別墅

mycathy,
基督教服務處有playgroup嗎? 我上網查基督教服務處只有二至六歲兒童幼兒園服務. 另外, 妳可以比fanny's workshop o既電話比我嗎? 我上網查唔到個佢個site. Thanks.

男爵府

基督教服務處有playgroup for 1 year up.

我和幾個媽咪, 我們的bb又係差不多年紀(相差不超過兩個月), 自組了playgroup。很好玩, 而且BB的discipline有改善。你可以打電話去基督教服務處又尖沙咀總部問一下。

別墅

yuenwa,
多謝妳o既資料, 我下星期初就打電話去問一問. Thanks.

複式洋房

國民生產總值:339

mycathy,
我都給細女(3歲半)玩playgroup,她現在去尖沙咀方方樂趣幼稚園學右腦諧潛能綜合課程,佢哋分開0-3歲(適合未入學BB及小朋友),3歲以上-5歲(適合讀幼稚園),上堂地方是一間幼稚園所以對小朋友十分安全。而且,有好似公園的設備給playgroup小朋友玩,連學校老師都話囡囡專注咗,又主動自已囉圖書睇,我提議你不如查詢詳情是否適合你的要求,你可查詢吓23305887 徐太 :lol:

大宅

國民生產總值:4221

yuenwa,

你們自組的playgroup完了嗎?
我都有興趣帶囡囡去跟小朋友玩.

男爵府

pc9,

我們只上了3課, 還有7課。如你有興趣, 可以致電基督教服務處看看有沒有即時的playgroup; 或者等我們課程完了, 看看我們會否繼續。

民房

國民生產總值:19

Hi Moms,

My younger son is more than 13 months old. I find he gets irritated very easily. It seems that he starts having his own thinking, but he is unable to express himself cos he still doesn't talk very well yet. Everytime, he has to use very strong reactions to tell us what he wants and doesn't want. We have to make a lot of guesses until we get it. If we still cannot understand what he is trying to tell us, he will get very irritated. He will yell and hit the table or even hit us. Sometimes, he will even throw the things nearest to him to show his anger. I feel very sorry for him but I don't know how to help him. He can speak a few words now in both English and Chinese but they seem not to be enough to express his thinking. We're afraid his thinking is a bit more complicated than a baby at his age.

Does any mom has a similar experience? Can you advise me what I should do or pay attention to?

Thanx!

with wishes,
2R-Mom

子爵府

2R-Mom,
今日婆婆先同我講完, 話我個女唔係隨便尖叫或曳曳既, 佢話好多時都係大人迫佢, 由其係工人。
佢話今朝買左面包擺係餐枱, 跟住同人傾電話, 我囡囡出到睇到餐枱有面包, 就行埋來婆婆度, 好溫柔咁叫婆婆, 包包, 婆婆包包, 叫左幾次, 但係婆婆掛住傾電話無理佢, 慢慢我囡囡就開始發脾氣, 聲線越來越大, 跟住尖叫, 扯婆婆, 直至婆婆俾回應佢。

妳仔仔既行為我諗都好正常, 有媽咪教我一個方法, 當bb想講某d野, 而我地未明既時候, 佢用喊or尖叫來代替時, 我地要心平氣和同佢講, 媽咪唔明妳要d咩, 媽咪好努力咁諗緊, 妳唔好發脾氣/喊住, 發脾氣/喊係無用架, 妳發脾氣/喊媽咪係唔會知妳要咩架, 不如妳冷靜d指俾媽咪睇, 妳想做咩啦!
我都唔知咁樣work唔work, 不過試過同我尖叫緊既囡咁樣講, 佢真係會靜落來囉!

我諗妳仔仔既問題隨住佢講越來越多野會自然改善既。

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.