懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB晚上約每15分鐘就"紮"醒,跟住就大喊,好傷我心,怎麼辦???

我是angela_yyyip的丈夫 , BB晚上約每15分鐘就"紮"醒, 跟住就大喊, 好傷我老婆o既心 :cry: ,怎麼辦???

我估計有以下可能:
1. 腸胃不適, 每一段時間腸胃會蠕動, 故此就"紮"醒
2. 怕黑, 因白天沒有這樣嚴重
3. 想有人陪, 因手抱後便沒有這個問題

請教教及救救我們吧!

Thanks a lot!
我有個可愛的小公主~~殷殷(05年1月27日St.Paul出世)
:-o :-D

大宅

Re: BB晚上約每15分鐘就"紮"醒,跟住就大喊,好傷我心,怎麼辦???

Hello Angela's husband

May I know how old is your BN now? Actually my baby has same problem after he changes from breast feed to bottle feed. The reason behine may be caused of the wind in your BB's tummy. Did you hear the sound of "gas"(fong pei) after he/she cries? If yes, you try to put some olive oil on the tummy and massage his tummy after change diaper every time la.
Little Chester born on "Boxing Day" Chester's Home Updated on March 1

別墅

Re: BB晚上約每15分鐘就"紮"醒,跟住就大喊,好傷我心,怎麼辦???

第1:你試下唔好抱起bb,但係床邊陪佢同佢講野等佢訓,因為有bb會抱慣左一定要抱先肯訓,一放低就喊。
第2:你掃風要掃清,唔係肚仔有風都會喊,同注意bb係唔係太熱or太凍,因夜晚溫度會有唔同。
第3: 如果bb怕黑就開一盞暗暗地ge燈俾佢,不過唔好殘住bb,唔係佢都會喊同訓之前唔好同佢玩得太癲,因會發惡夢的

複式洋房

my baby always wake up in the midnite also..and i try to turn on a darl yellow light for him, it's much better and only cry when he's hungry...(he's 3 weeks now)..and i give him the treat as well.

子爵府

好媽媽勳章

你可以整個米袋...等bb訓緊個陣時...你用個米袋壓住bb個心口仔...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

我的bb也是三星期大, 房間已有一盞小燈, 但這幾晚她總是睡了一會便一大震, 然後紮醒, 然後大哭, 有人抱便不哭! 我今天問過醫生, 他說嬰兒"震"是對外間聲音的正常反應, 絕對沒有問題!即現在的最大問題是她"扭抱"!
我有個可愛的小公主~~殷殷(05年1月27日St.Paul出世)

男爵府

日頭抱bb 時或同佢玩時, 動作唔好太大, 突然上升下降等都會嚇親bb.
掃風要掃得好清, 我個仔, 一掃唔清就會嘈生哂. 掃完放低5-10分鐘再掃過, 等

男爵府

畀面勳章

唉!我個仔都係0廿呀,可能真係抱慣左尼,佢日頭又係訓得好好,晚黑就喊吾停,我就好辛苦,因日頭無精神湊個大女,攪到佢好似孤兒0廿,日日就自己同自己玩,而我就去訓覺,有時佢吾訓,我都迫佢同我一齊再訓,真係好對佢吾住,我今朝終於頂呀仔吾訓,由得佢喊,佢可以喊左成三十分鐘都吾停,但係一到7:00就收晒聲吾喊 ?-( ?-( ,所以我決定要同佢掉番轉d日同夜,我林住日頭就開燈,等佢無0廿好訓,夜晚就關燈,等佢自己好訓d,希望得啦,因為我老公都好擔心我同個女,我一定要努力攪掂佢!!

禁止訪問

別墅

我個仔依家三個月,一直以來都好容易"紮"醒
之後我地嘗試將佢打側訓,搵野墊住背脊
情況好左好多,你不妨試一/兩晚睇下點
但係如果開始學習轉身就唔好試喇!

男爵府

係呀, 包實佢真係會好

公爵府

牛年勳章

看到大家的POST,妳們是否第一胎呢??因為我第一胎,都會一看BB哭就會好擔心, 試下經常放在BB床, 如果食了奶, 掃了風及沒有開大便, 就盡量唔抱, 好快BB會適應, 自然會唔樓抱, 因為佢知道點CRYING 都沒有人抱, 自然會睡, 或許輕拍他, 同BB傾下計.

複式洋房

第一胎的確很緊張, 我會盡量放鬆, 多謝大家關心!
這幾天bb也乖了, 無咁扭計, 昨晚更由一時多睡到今早六時半! 真的令我開心!

複式洋房

我個b可能極之愛好自由, 所以每次包實她, 她也會掙扎反抗, 連蓋著被也腳撐撐! 激死我!

首頁

尾頁

跳至