意見反饋
義工

婦女醫護 今日: 9|主題: 31113

生完尾龍骨好痛, 有無人都係?

大宅

國民生產總值:2339

生完尾龍骨好痛, 有無人都係?

生完尾龍骨最底果截好痛, 唔係腰痛, 但自己無用無痛分娩, 唔知點解會咁, 有無人同我一樣.

大宅

國民生產總值:2355

Re: 生完尾龍骨好痛, 有無人都係?

我都試過,嘗試做物理治療同推拿都無用,但之後過左大慨半年就無事

大宅

國民生產總值:1389

係因為佢骨有少少移

洋房

國民生產總值:98

可以嘗試在仰睡時把一個枕頭放在膝頭下,側睡時也可把其中一隻小腿放在枕頭上. 這可減輕腰骨及尾龍骨痛楚,.現在正用緊這方法,

公爵府

國民生產總值:27716

我都係, 要去做物理治療, 好dd~
終於忍唔住去睇中醫好似幾好咁, 現在還睇緊~唔知會唔會好晒呢?

nausica 寫道:
生完尾龍骨最底果截好痛, 唔係腰痛, 但自己無用無痛分娩, 唔知點解會咁, 有無人同我一樣.

男爵府

國民生產總值:6867

問過好多人都話順產係會腰痛,因為個頭仔要經過盆骨位出來,我生完痛到8個月先叫做好啲,初初六個月起身要拉住或扶住啲野先起到身,到現在BB11個月都仲痛.特別係轉天氣的時候.

版主

國民生產總值:28118

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我反而相反喎, 生之前 & 有bb前 都有腰骨痛, 因為細個時 跌親...... 生完之後就冇痛過啦
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

禁止訪問

國民生產總值:10761

大宅

國民生產總值:1339

我都係咁樣痛法,而家我個仔都兩歲幾, 都重痛緊, 做過物理治療, 都無用, 返風落雨尤其利害, 我亞媽話我坐月坐得唔好, 休息唔夠, 而家補唔返喇, 唯有忍痛啦!
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

別墅

國民生產總值:972

我係個pat上d果两舊骨痛,連訓覺轉身都痛,心諗,唔係以後都係咁呀,不過之後少d由張bed抱阿b起身(少d用腰力),休息两個月,已好了七七八八,但比起未生始終差d :cry:

別墅

國民生產總值:877

我係順產生BB,生完成年,到而家都仲係勁痛,有時天氣轉時pat pat上d果兩舊骨痛到連行路都成問題.....更唔好話訓覺轉身啦,痛到喊都試過,都唔知點算好..... :cry:
過去的留不住, 未來的難預測, 守住現在,當下即是~

別墅

國民生產總值:703

我都有痛過,我是自己生的,痛了約三個月,比較幸運吧!
我生時痛到個人亂o甘“碘“,姑娘就同我講,話生時不是向前用力而係左右亂動,生後就會腰骨好痛,所以當時我都忍得就忍(不過,真的好痛)

大宅

國民生產總值:2508

me too!
生完第二個禮拜開始絛腰骨痛,連前面即恥骨都痛埋.
到阿仔一歲到先無痛

大宅

國民生產總值:1439

我都係生完一個多月(順產,無用無痛妢免),
無啦啦訓醒就痛,痛咗足足成九個月,我去睇跌打骨e,
個e生話我"尾椎骨" 移位,係陀bb引起,
好慘,痛到行唔到, 好驚生第二個又會係咁呀!!

大宅

國民生產總值:1389

我初初都好似你咁唸,我生完第一個修尾龍骨好痛,但係生完第二個就無事,你可能都會好似我咁,唔駛擔心。 :-P

大宅

國民生產總值:1464

我唔係順產喎,點解我都o甘痛呀!我係用半身麻醉o既,不過落麻醉藥係打針o係尾龍骨度喎,唔記得兩支定三支啦!之後就痛到依家啦!我生o左bb已經三個星期啦!唔知駛唔駛貼 o的藥膏o係度會舒服o的呢??

民房

國民生產總值:2

我仔仔都就黎4歲喇...我仲係勁痛呀...
nausica 寫道:

男爵府

國民生產總值:5220

2018勳章

尤其返風落雨仲痛.由腳趾尾痛到上盤骨.
[em:3 :]

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.