意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 42|主題: 39119

是我的要求太高了嗎?

民房

國民生產總值:2

是我的要求太高了嗎?

真不明白,為何他要這樣做,是我的要求太高了嗎?

結婚前已知他是負資產,已知他要照顧家中兩老,及那離婚了患有產後抑鬱的姐姐及她的兒子,但我仍無言悔的為他付出,由結婚到今天,他沒有給過我一分一元,我獨力支持成個家,因為他的收入全都用於供樓上,媽媽常說我笨,因為那兩幢樓都是沒有我名字的.

我為他生了兒子,所有開銷,就連住院生孩子的費用也是我的,這八年來,我己借過他不下三十萬的積蓄,但他對我仍是沒有對他的家人那麼好,雖說是枕邊人,但有很多事他是沒有告訴我的,他的承諾永遠無法兌現,這些年來,所有旅行都是由我代支,但我都仍是無言的付出.

今年,事情開始有轉機了,他有機會將樓宇"屬"回,當然仍得問我借十多萬來周轉方能成事,可是他剛"屬"回樓宇,另一邊廂便去跟朋友到外地旅行,雖說是跟男性朋友去,就連我的弟弟也有同行,但當我想到他借了我十多萬元後,便掉下我及兒子去玩,我的心便有點不滿,去了十天,他回來了,我自己也嚷著說要在四月到外地一次自由行,這次自由行是跟我家姐一家及我媽媽一起前往的,選的是公眾假期,但他一再推說要看看有沒有假放,又說時間太早了,假還沒有定,可能到時有事要做,我說等不了,那時是旺季,現在就要下訂金呢,可是他竟發脾氣,天!我的要求真是這麼無理嗎?

我的心很痛,平時每天都過著有返工沒放工的非人生活,工作壓力大得不可承受,回家後還要教小孩,而他呢,總不會體諒我一點,同事朋友們都說我為何要讓他去外地而掉下自己及兒子,但我可以留得他嗎?若他是有顧及我的,我相信不用我開口,他也不會去,既是他已沒把我放心上,我就算開了口也是沒有用的,當然我也曾跟他說過自己的感受,但他也沒有當甚麼一回事,這樣的反應,我還可以怎樣?

這夜我睡不了,邊哭邊留言,因為我實在感到太委屈了,是否因為我太軟弱了,所以他不在乎?????

複式洋房

國民生產總值:339

Re: 是我的要求太高了嗎?

哭.......
並不能解決問題呀..........
同埋都唔靚呀....

男爵府

國民生產總值:6259

是你老公已經習慣你既付出, 一齊變得理所當然了.

禁止訪問

國民生產總值:4610

水晶宮

國民生產總值:64911

叻叻勳章 畀面勳章

浩天靚媽 寫道:
[quote]
monalam 寫道:
是你老公已經習慣你既付出, 一齊變得理所當然了.
我都覺得係,佢覺得理所當然更加無理你o既感受,他太自私了。[/quote]

我都覺得係, 男人就係咁, 所以.....有d野係要適可而止.....否則......痛苦既只會係自己

大宅

國民生產總值:2813

好媽媽勳章

我想...是你愛他多於他愛你.

民房

國民生產總值:54

if I were you, I will keep more money for myself and bb, because he is not devoted to your family, one answer he is not love you anymore, he can not scarifies to you and bb

子爵府

國民生產總值:11754

我諗你要搵一日開始改變下生活, 突然某一天自己同bb有自己生活, 而唔預佢, 佢屋企有事, 不要即刻理, 將個責任歸返比佢, 等他擔子重多d, 咁先知你有幾重要, 原來呢個家有咁多麻煩事, 無左個女人係幾唔得, 同埋要職裝扮自己, 唔好似個媽媽/女傭/呀四, 等他知道你有錢唔係用晒他處, 同埋自己留多些錢比自己, 咁辛苦儲到都得不到句多謝, 以後留來比bb用, bb開支都好大.

大宅

國民生產總值:4225

唉~~

I feel it's similiar to my story, if I were you, let's it go, this man not belongs to you and he will leave u with any excuse, even he's next of you, can u be 100% sure not involved any $. Dont be silly, if u can afford to give so much in this family, why dont get out and have new page with your lovely son.
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/shushuashley/album?.dir=/f23bscd

大宅

國民生產總值:2538

可能妳平時太強, 自己樣樣都做到, d男人便會不理你, 有時要扮下蠢人D男人才會對你好!

伯爵府

國民生產總值:16114

好媽媽勳章

你唔好再付出了, 當然包括金錢啦. 既然無回報, 無謂再陷入去, 你都要為BB著想. 倘若佢再問你借錢你咪話無囉, 不過佢都唔會信, 因為成日諗住你收埋好多. 而且我覺你老公都唔愛你, 不負責任, 既然係咁算吧啦.
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

大宅

國民生產總值:2072

唉~~,

如果我係你, 我就一定會自己keep住D錢, 唔好話我自己自私, 既然佢都唔理你, 如果你可以放得低, 何不自己開始一個新生活, 自己顧自己, 同你鍾意既屋企人, 或者朋友去旅行, 有可能既話, 重要叫佢一次過還返曬D錢比你添呀, 你借比佢既錢, 全部都係你一手一腳賺返黎, 但係佢就咁對你, 我覺得你自已要振作D囉, 做定最壞打算, 以後都唔好比唔多錢佢喇, touch wood 你地兩個人一但有物野事, 你無個錢旁身, 真係好蝕底架

大宅

國民生產總值:2072

lau 寫道:
同埋要職裝扮自己, 唔好似個媽媽/女傭/呀四, 等他知道你有錢唔係用晒他處.

非常同意, 我老公話就話唔介意我個樣呀, 身裁呀等等, 但係佢一聽到D同事讚佢老婆個樣後生, 唔似生過兩個, 就即刻鬆毛鬆翼, 你要用行動話比佢知, 你唔係無左佢唔得, 你重可以搵第二個, 作為女人, 我地真係要站起來架 :wink: :wink:

別墅

國民生產總值:638

你都好勁,有咁多錢借俾佢.但係我覺得佢都幾無用,一次一次咁供錢唔通佢唔諗住還?雖然有時兩個人係無法計咁多,但佢對你又唔係好,點解要咁委屈自己先?

我覺得佢真係唔係太重視你囉.無錢仲去咩旅行呀?有無腦架!你自己諗清楚啦!
大家好!~~~我是阿包子~~~ 阿包子個阿~~~ 阿包子個包~~~ 阿包子個子~~~ 謝謝~~~ ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

大宅

國民生產總值:4323

dear 唉~~
女人是最偉大的. 不過, 你為家庭付出, 家中的成員可能習以為常啦. 在此, 我私心的講一句, 女人最好留一點錢給自己. [size=medium]因為今日唔知聽日事! 還有, 你說是借錢給老公, 就該和他平心靜氣咁定一個分期還款的計劃. 因為@[email protected] 你老公問你借$, 最少唔洗佢俾利息, 還可以有一個最長的還款期, 佢已拿盡便宜了. 男人都很壞的, 在女人最心軟的時候, 問女人借錢, 在女人最勞嘈的時候, 就和女人談判還錢的事宜. [email protected]"@ 你要記得平心靜氣咁同佢談判. 講到$, 最好數目分明, 唔好感情用事. ^^"

姊妹, 你看! 這裡有好多bk媽咪為你抱不平! ^0^ 這個年代, 自憐已是很out的了. 你該採取自動呀! 我地都會支持你ga!!!

你覺得付出感情和勞力, 與支持和回報不成正比, 咁你就要檢討一下啦. 讓自已快樂一點, 不要再委屈自己la. 如果覺得這頭家, 已讓你心灰, 不妨跟老公正式咁開一次家庭會議, 把家庭雜項支出分配出來. 你曾說, 他只是供樓, 沒有付家用, 咁樣你覺得唔公平, 你就唔好再忍啦. 因為你這家人認為你的付出是對的, 是很正常的事. 跟本唔知你背後的辛酸. 女人ma...不用給自己太多壓力. 理少一點, 讓自己輕鬆一點. 不竟, 你主要的責任是照顧你兒子, 對不對?! 不要罵我, 人是自私的. 如果你習慣無私, 那麼, 就不會在這樣訴苦, 對不?

如果, 你認為同佢傾家庭付出是沒有, 因為他是老樣子, 那麼, 他請你嘗試一下. 答案如你所料, 是否定的話, 你可行下一步: a. 繼續無私的付出. b. 嘿! 行動吧! 削減家用! c. 抽身離去!

如果選擇a:
@"@ 唉~~ 如你的名字...唉[email protected][email protected] 我突然想到...阿信的故事! 記著, 你是有選擇權的! 沒有人能左右你的選擇, 你也不用向大家宣告出來. 不過, 如果在你頂唔順的時候, 你就黎bk同我地吹吹水啦, 減壓呀!! 怎樣我們也會支持你的! 祝你好運啦!

如果選擇b:
好! 你好有勇氣, 也有點狠! 我欣賞你! 習慣付出, 佢地跟本已變成老佛爺! 你做妹仔都做得耐la..係時候發威! 削減家用的計劃一定要詳細, 有分析及平估後果. 跟著, 做每一個行動, 和談判之前, 唔好只係同你老公講, 要在大家面前傾!!!! 預先跟家中老幼宣告!!! 一家人ma...讓大家知道, 你要行動!! 唔好同我講, 2個老家人, 老了, 他姐有病, 他姐兒子還年幼. 咁你呢? 你就要一個人, 好可憐咁支撐一個大家庭!!!

如果選擇c:
好姊妹, 在你選擇放手之前, 請三思! 想清楚你還愛他嗎? 如果還愛他的話, 你可暫時跟他分開一下. 給相方一個冷靜期. 如果, 你打從開始, 就習慣照顧自己, 那麼, 跟一具如木乃衣的男人生活是不開心的話, 離婚的確是一種可行的選擇. 人生在世, 就不過幾十年. 一轉間, 就已成白頭人啦. 讓自己活得開心和有意義是必要的. 每天都愁眉苦臉, ~_~ 唉..何苦呢?! 做一個快樂人吧. 人常說, 包容, 無私和付出. 這些都是適可而止的!!!! 記著! 你不是聖人呀. 你是一個有血有肉, 有喜怒哀樂的女人! 讓自己開心一點, 好嗎? 哭泣是不能解決事情的. 就算你怎樣瘦身, 怎樣改變形象; 對方不變, 永遠永遠就只有你進步, 這是不行的!!!! 感情是相方面的, 要一起努力, 才可開花結果. 為一段已死的感情再灌水, 也是沒有用! 萬一你發現有紅火ant, 到時搞到你一身蟻, 咁就慘情啦! 你要記著, 你還有娘家, 還有事業, 還有朋友, 還有你的寶貝兒子. 他們是很疼愛你的. 要自愛呀!!

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

我覺得你唔好再借錢同俾錢你老公啦...我覺得你愛你老公多過佢愛你...同埋佢愛你d錢多過愛你...我諗你而家都清楚知道你老公唔愛你啦...如果你老公愛你既話...佢唔會唔理你感受...同埋如果佢d物業都無加你個名上去...當你係佢屋企人都有限...當你提款機就多d...以後佢家事你唔好理...佢無錢問你借...你唔好借...有起事上黎...我覺得佢唔會記得你幫過佢...正所謂用錢幫呢d咁既人...不如留番d錢比自己同bb用...借咁多錢比佢...有句說話叫反轉豬肚當係屎...假於有一日離婚既話你想佢還錢都難...所以唔好再借錢比佢啦...到時攪到自己一個人係到呻笨就唔好啦...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

國民生產總值:341

這裡是香港呢~何況你又不是找不到錢,他這樣對你,你對他還有愛嗎?如果根本不想一齊…反正他一直也沒有理會過你,照顧過你和bb,你絕對有這樣的條件離開他~
浦浦既小寶貝,子靈女女,於8月22日QE出世∼ :-D

珍珠宮

國民生產總值:34425

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉~~
我覺得你唔係太軟弱,你係太堅強,強到佢以為根本冇需要照顧你。可能佢覺得你根本唔需要佢,因為以你的辦事能力及其他一切,你已勝過他好多。其實男人係好自大架,你樣樣強過佢,可能已經令佢無地自容。再加上的我經濟能力遠勝過佢,佢就更加不能自處。所以,如果你愛佢,你就要同佢傾,同埋比佢睇到你軟弱o既一面,硬碰硬唔係辦法架。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.