夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果bb到左一歲我同老公都未擺過酒,會唔會好醜?俾人睇唔起?

如果bb到左一歲我同老公都未擺過酒,會唔會好醜?俾人睇唔起?
我同老公都無咩錢剩,如果遲早bb一歲大,都未擺過酒,會唔會搞到我老公咁大個男人俾人睇唔起?我自己就無咩所謂∼
浦浦既小寶貝,子靈女女,於8月22日QE出世∼ :-D

伯爵府

Re: 如果bb到左一歲我同老公都未擺過酒,會唔會好醜?俾人睇唔起?

吾係一個問題,好多人都無擺酒啦!!!問題係你0者!!!你覺得無問題(吾擺酒),好自然就吾會有問題.
而且擺酒係睇個人喜好,有錢未必會擺酒的.無錢都未必吾會擺酒.吾好理人點睇同點講,最緊要係老公錫,仔女聽話,有個美滿家庭,這些才是金錢買吾到.擺酒都可以借錢啦!!!!!而且小朋友又點識擺酒係代表咩架!!! ?-( 如果無註冊就大穫d. :mrgreen:

侯爵府

Re: 如果bb到左一歲我同老公都未擺過酒,會唔會好醜?俾人睇唔起?

Joan媽咪 寫道:
吾係一個問題,好多人都無擺酒啦!!!問題係你0者!!!你覺得無問題(吾擺酒),好自然就吾會有問題.
而且擺酒係睇個人喜好,有錢未必會擺酒的.無錢都未必吾會擺酒.吾好理人點睇同點講,最緊要係老公錫,仔女聽話,有個美滿家庭,這些才是金錢買吾到.擺酒都可以借錢啦!!!!!而且小朋友又點識擺酒係代表咩架!!! ?-( 如果無註冊就大穫d. :mrgreen:
metoo~
我家有隻曳曳豬

子爵府

好媽媽勳章

我都無擺酒喎...有左bb有錢就留番比bb用啦...邊個咁得閒走去記住你無擺酒呀...無擺酒...無擺滿月酒就無面...咁呢個世界仲得掂...如果你覺得無面既...等你地有錢個陣時咪請人飲餐茶囉...再唔係既...咪等你地幾多結婚周年先擺過囉...有好多公公婆婆以前無錢都無擺啦...咪等仔大女大...自己有個錢...先擺囉...個d叫金婚呀嘛...無記錯好似係...

[url=http://lilypie.com][img]

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

ple614,
有什麼醜唔醜oY~?! 傻妹! 好多人都無擺架啦~ 我夠冇擺啦~咪又係咁過佐七、八年! 好閒架咋! 唔洗咁介懷!
上次睇報紙,講個男人為佐擺酒,洗佐成五十萬攪佐個世紀婚禮! 但佢為佐個咁既婚禮而爭人周身債,跟住無耐佢俾人炒佐,個老婆即時嫌佢無錢,結果都係離婚收場!(我覺得個女人都幾狗...) 唉! 結婚o者! 唔洗攪成咁呀?!無錢就唔好擺,為佐結婚,攪到要欠債累累,好無謂嘛! 就算有錢都要諗下擺唔擺好啦,之前在bk睇另一個topic, 有d bk媽咪 都講,佢地擺佐酒都未必係開心, 冇佐一筆積蓄,而且,籌備就成年,結果只係一日,仲要好累....
當然啦~女人始終都會覺得結婚擺酒係必然...但係,有錢擺梗係好啦~冇錢擺喇喎,都唔洗咁down,最緊要一家人開開心心o者!
Childhood is journey, not a race.

民房

Don't worry about 擺酒, as long as the family happy and love each other.

男爵府

畀面勳章

一家人開開心心咪得lor....有$都留翻比bb用啦....唔好煩惱自尋啦....再講....你請人飲....人地都未必開心....經濟唔係好得好多....要做人情都好慘ga

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係咁話,擺酒呢家野唔係個個o岩架。依家不知幾多人註冊左就算,都有好多連註冊都冇,住埋就算tim啦,有咩所謂姐,如果兩個人生活係開心o既,擺唔擺酒又有咩所謂。我結婚o個陣我直情問我老公可唔可以唔擺tim啦。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我都冇擺呀
係會有閒人講
但現實我地需要用$去生活
同埋我地都唔係靠d閒人來生存,比人指指點點都冇辦法
最重要係自己養自己,揍大d仔女,係咪?

侯爵府

唔擺咪唔擺囉...我唔覺有咩咁醜喎...仲擺黎做咩, 好煩架!

禁止訪問

男爵府

我結婚時, 我爸爸堅持叫我不要擺酒, 勞民傷財. 他當年擺完酒, 我媽媽就立刻有了我家姐,他話擺酒債都未還完又要有兒女債. 而我家姐擺酒時就兩親家反了面, 所以我的父母都很怕怕. 但我們想到要同這班朋友吃那班朋友吃便擺啦! 好彩那晚都無驚無險很happy地過了. 四年後才有bb.
我很同意各位BK媽咪的意見,留番啲錢給bb好過,旁人的說話可以不理,只有三姑六婆才會講,真朋友只會關心你,不會關心你有沒有擺過酒.

複式洋房

咁都好~其實依家d人都唔係好在意者~
其實我自己本身都唔係好鍾意擺酒,因為我自細一家都好西化…我諗我寧願用d錢去食自助餐…
但唔知咁樣對一個男人會唔會好無面者~
浦浦既小寶貝,子靈女女,於8月22日QE出世∼ :-D

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一來把口o係人地度,d衰人就算你擺左佢地都可以講。
二來擺酒與否唔代表咩姐。唔駛理wor。

珍珠宮

我都無擺, 我唔覺有問題喎
不過我個人不嬲都我行我素既
我唔會理人點睇, 最緊要兩夫婦覺得無問題,
係咪

男爵府

其實唔需要介懷羅 結婚係你2公婆的事 別人鐘意點講你都無計 我都無擺酒啦 咁又點呢 依家同老公BB未幾好幾溫馨 最重要你自已點諗姐
lu     lu[size=xx-large] 天賜泳銅

子爵府

我都係咁話,你唔需要介懷,唔擺咪唔擺
你bb都咁大,e家擺咪仲怪...
而且註左冊都已經合法啦,擺酒都只你儀式
好又有人講唔好又有人講,邊理得咁多

大宅

原來無擺酒都會被人講, 真係想不到. 我自己覺得咁樣都講既人, 一定係好鐘意講人是非, 無論你點樣做, 佢地都有本事挖到d野講, 真係無必要理.

別墅

駛乜理人o地點講,自己生活開心咪得囉。 ?-(

首頁

尾頁

跳至