自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我都係排中間嘅,上要讓兄長,下要錫弟妹,中間嘅多數係做呢D野,但我唔覺得阿媽唔錫我,講真,佢要照顧我地咁多個,真係好辛苦,應該幫得就幫。阿媽反而覺得我能夠體諒佢,大咗之後,更多野係同我商量,同我分享。

原帖由 gitsoi 於 09-12-21 14:39 發表

我媽媽生左我哋兄弟姐妹五個人,我三家姐到而家仲埋怨媽媽當年只錫我和哥哥,唔鍚佢.
天下無不是的父母,有邊個父母會唔錫自己既仔女.

有時也許在姐妹間既糾紛之間既問會唔夠會處理得唔夠好.但是,何不換一種角度替她 ...
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

問心無愧的人,就可活得自在,活得有尊嚴!

別人的閒言閒語,一笑置之吧。

無人一生順風順水,總有錯敗,從容面對,汲取經驗, 往後的日子會活得更好。

原帖由 gitsoi 於 10-3-22 00:02 發表

爸爸早逝.
我最大的心願就是媽媽健康長壽.
媽媽經常同我講,別人傷害你,都要以德報怨.
但是,說易做難呀.

一個好人,說真話無人信.
反而被人惡毒攻擊.
我問媽媽:
這個世界有天理嗎?
做好人有用嗎?
好人真的有好報嗎?
...

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

當我一再重複
說著同樣的事情時
請你不要打斷我
聽我說
小時候
我必須一遍又一遍地讀著同樣的故事
直到你靜靜地睡著

禁止訪問

子爵府

可唔可以寫一份

當你嫌棄外父母/6299 時請入黎睇

水晶宮

加油
少奶奶的身份,丫頭的命...

別墅

有無d文章係比d嫌棄子女的父母睇呢?
點解佢地要嫌棄我喎

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Thanks

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 21g 於 09-10-10 00:48 發表
當自已做左父母,就知道自己父母是那麼偉大,可惜光陰不留人,往往看通時,已愛得太遲,只能放在心中

養兒方知......... 父母真的不是咁錫我幾姊弟 :(

伯爵府

雖然會有不足.........但,他們只餘下很小時間
在這世上........你還會介懷以前嗎?
請好好愛他們!我們的父母!
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 sanlocama 於 09-11-6 01:20 發表
世上未必個個做父母都係咁對D仔女!
因也看見很多真人真事的父母,是沒有愛的.

我好同意,唔係個個都咁幸福有咁關心自己的父母,我以往好多不快的經歷,長期處於寄人籬下的生活,日日比人鬧,極度重男輕女,4歲開始幫補家計﹑唔夠16歲要做summer job,我好努力讀書入到大學,佢哋勁唔高興(話我又要遲幾年先出嚟做嘢),自己供自己讀書都仲要比我阿媽鬧.....總之冇好日子過,...到自己生咗bb,再諗,唔明點解當年佢哋可以咁對自己仔女,我就更加唔開心,可能我前世欠咗佢哋了。

大宅

睇完這編文章都眼濕濕咁. 真係好感人啊!
睇完后我就問自己, 我係唔係好"五弈". 我知我對我阿媽唔係好好. 但我真係做唔到發自內心的對佢好. 因為我從來唔覺我阿媽對我好. 佢對我衰d嘢我就記得好清楚.
其實邊個仔女想對自己親生阿媽唔好. 由其自己都做過人阿媽..... 個心又痛又無奈!

首頁

尾頁

跳至