在職全職

跳至

首頁

尾頁

民房

救命呀~! 頂唔住同事的做事方法!

我做customer service 的, d客打電話問的問題,如果我知或者安排到的,就一定做左佢,當係幫下人又好當係盡己責都好。但係我隔離位的同事做事方法就極不同,佢只會做份內事,多一d都唔會,就算個客打來問另一部門的電話幾號,o甘簡單的,佢明知都唔會話俾客聽,同事的理由是:"我點解要講?我又唔係operator!" 同事的立埸就係:唔屬自己的工作範圍,就一定不理,費事愈做愈多,同埋做多錯多要揹鍋。

當然,各人有自己的一套做事方法,冇話邊個correct邊個錯,但係最近佢升左做senior, 佢坐我隔離,成日要將佢果套迫我接受, 成日叫我對d客唔好o甘好。我幫客做野時行來行去,佢又覺我犯賤,成日叫我下次要拒絕個客。

唉........都幾難頂。 :cry: :cry: :cry:

別墅

Re: 救命呀~! 頂唔住同事的做事方法!

睇開D啦,一樣米養百樣人.

子爵府

邊間公司呀! 小心 d 先

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我都試過啦!就算佢係senior,我會第一時間笑笑地今同佢講,每個人做事有佢自己的方式和處事態度,我吾乾擾你工作的態度吾等如我要去接受和忍受你多番批評及母肉架.睇吓佢點應你乎..
mandy1808 寫道:

NNN

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我都試過啦!就算佢係senior,我會第一時間笑笑地今同佢講,每個人做事有佢自己的方式和處事態度,我吾乾擾你工作的態度吾等如我要去接受和忍受你多番批評及母肉架.睇吓佢點應你乎..
NNN

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我之前個同事因為成日以為我吾多野做,但又特登吾幫佢手,向我以無禮貌的態度質問,勿你真係今多野做到抽吾到時間出來幫吓我手咩.
我答佢話多吾多野做就係見仁見智架者..

呢的人,吾洗同佢今勞氣架...

NNN

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

吾好意思呀!因為部電腦岩岩hand左,所以以為又send.
NNN

民房

以前大家同grade,我聽完佢"教"我的工作方法就算,不過,依家佢係senior,我又好似冇理由唔聽佢指示做.......唉!

令我心灰意冷的是,點解升職加薪的,永遠都是"按本子"辦事的人,你係公司付出幾多努力都冇用。

:evil:

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear BeeB:

我都係因為同你一樣情況,所以辭工.但那個不是我上司.

令我心灰意冷的是,點解升職加薪的,永遠都是"按本子"辦事的人,你係公司付出幾多努力都冇用。
:evil:
NNN

複式洋房

真係中六合彩都無咁多人中, 我都遇過類似的. 又係扮晒魚蟹果d人; 話我做事唔跟佢意思喎, 但又講唔出我點唔跟, 又話我年紀大只會用自己果套, 唔聽別人果套. 咁我問佢, 我要點跟呀, 佢又只係果句 : 你跟我意思去做啦! 真係咁多人死唔見佢死. 所以唯有自己睇開d. 惡人自有惡人磨!
:-) :-D

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear SiuHak:

係呀!老板好攪笑,叫我吾好出聲話比個自己以為係我呀頭個人聽,我已經知道佢吾係我呀頭喎,同阿妹傾開,我地大家都覺得好古怪,唯一答案就係老板又同佢講你可以盡量點呀betty做野架,佢係你手下黎架,真攪鬼呀!

betty ?-( ?-(
NNN

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我成日覺得只要問心無愧,個天一定會對付佢地架.

betty
NNN

複式洋房

DEAR BETTY,

我好讚成你的講法. 一山還有一山高, 無話那個head住邊個, 今日那人在這間公司隻手遮天, 咪又係打工一名. 難保佢明天唔會被炒. 那個人咁ge性格, 一定會有報應.
人生匆匆幾十年, 在BK內咁多位媽咪或在職朋友, 如遇到好差的同事或不公平或莫須有的事, 真的不要上心, 為自己辨護後就當係盡了力, 把口在別人處, 別人唔積福就係佢自己ge事了.

SIU HAK

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你知吾知王國好鬼開心,個個好團結,吾團結攪攪陣個的比的非常高明我太太攪掂晒,吾今再入來呀!落黎呢的真係好鬼好傾架,互助互勉之.頂住先,吾掂咪搵工走人羅,不過我的同事話我好消洒,31�1辭工,立即問埋老板幾時可以走,我係part-time,仲說話無餘地,迫佢比我係過年前最後個last day,吾洗傾今多.最重要係我吾洗供樓.

放工後經理來電話睇下聽日點同你傾先啦!我回應佢乾淨利落,無野傾,我都吾係一個跳草裙舞的人.吾好晒時間係我到.

bettylam
NNN

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你好有文采呀!我真自愧不如,真行 向你多多學習.

bettylam
NNN

複式洋房

我感到BK真係一個可以訴心事, 詢問難題的好地方. 大家提出解決方法互相幫忙. 真的好感動.

BETTY, 唔好讚我la, 我都係直話直說的人, 所以在工作路途上, 走到一仆一碌lor. 死未.

SIU HAK :wink:

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

吾係衰過趺過先攞到經驗嘛,你睇吓而家的細路呀!趺2野就真係趺左落街架啦!

我個大女三年班趺左一野,吾好意思,曹老左的,可能由細到大成日同隔離班男仔頭玩,成班42人,考第36呀!叻到佢.呢次之前就係因為當時佢話我成日管住佢的功課各樣,咪吾管羅,個次後,驚到佢攞完成績表個晚幾乎lai尿呀!好采呢次之後執番身采,發奮讀書,而家已經中二啦!

betty

NNN

首頁

尾頁

跳至