夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

[quote]原帖由 veronica0731 於 09-10-20 21:49 發表
//我都覺個心好實,好似有股悶氣壓住個心,而家就好少少咁多多啦!有時一講到傷心處,D眼淚就係咁彪!//

我依家都仲係咁, 心裡那股氣屈得好辛苦 !

veronica0731 希望你早日搵返間新屋, 可以有新的開始 !

複式洋房

原帖由 veronica0731 於 09-10-20 21:49 發表
美瑩,
早期,我都覺個心好實,好似有股悶氣壓住個心,而家就好少少咁多多啦!有時一講到傷心處,D眼淚就係咁彪!
但因近期開始要番學,又要溫書,所以個情緒就比較平靜,但始終,都覺有D嘢好似屈係個心到,
有時都覺忙有忙好,最 ...

我都希望能夠有日做到你這過境界, 因我唔想聽到29嘅電話,便將家居電話加上密碼鎖. 唔想聽到唔閞心嘢.

至於美塋,請不要再打囡囡,你今天對佢好與壞,你知唔知佢係可以記妳一世的,我講個朋友嘅例子俾妳知.她自從同佢c6離婚後,佢以為自己可以同對仔女過單親生活應該唔難,但後來佢c6停止咗給膳養費,佢便要出來工作,仲係兩份工,人已好倦,又要母兼父職,所以遇到難敎時,便會打,她都控制唔到自己,久而久之,佢對仔女對佢好反感,一到十六歲便走了出去,直到這兩三年對仔女已差不多廿幾歲才開始同我朋友接觸,但仍然時常同佢哋d朋友講佢呀媽成日因亞爸唔係度就打佢哋,所以我朋友現在要比人要付出雙倍努力,才可攪好大家關係.

等待驗證會員

原帖由 qc1995cheung 於 09-10-21 00:01 發表

我都希望能夠有日做到你這過境界, 因我唔想聽到29嘅電話,便將家居電話加上密碼鎖. 唔想聽到唔閞心嘢.

至於美塋,請不要再打囡囡,你今天對佢好與壞,你知唔知佢係可以記妳一世的,我講個朋友嘅例 ...

agree,

E+的小朋友己經同上一代唔同,教佢哋,要好似同朋友咁
相處,不能太專制!
自己已經遇上隻衰公走了,心情已唔靚,又要同時處理小朋友的情緒,又要為生計,講真瞻養費只是吊鹽水,!另外還要預咗瞻養費會比人拖,或者會無.所以個課程完後,考到牌後,我會盡快揾工.

qc1995cheung,所以我好理解妳朋友的情況,會好疲倦及無時間,個人疲累,自然唔會無咁好耐性.教小朋友原本該是兩個人的事,現在還要做埋隻衰公個份,有時候真係唔明点解D男人可以走得咁輕鬆!?

複式洋房

回覆 43# veronica0731 的文章

希望你完成課程後,能順利找到工作,所有問題都解決晒,妳同個仔都生活愉快.

別墅

原帖由 veronica0731 於 09-10-20 21:49 發表
早期,我都覺個心好實,好似有股悶氣壓住個心,而家就好少少咁多多啦!有時一講到傷心處,D眼淚就係咁彪!
但因近期開始要番學,又要溫書,所以個情緒就比較平靜,但始終,都覺有D嘢好似屈係個心到,
有時都覺忙有忙好,最 ...

唔知点講!總希望快点過去這日子,日日好似等死.....个腦唔想用...
努力讀課程,找份好工,有層新屋帶回狗仔返來,狗仔好慘無朋友,得佢自己一个在籠裹..一切順利!

別墅

原帖由 qc1995cheung 於 09-10-21 00:01 發表
至於美塋,請不要再打囡囡,你今天對佢好與壞,你知唔知佢係可以記妳一世的,我講個朋友嘅例 ...

你放心!我改變中,我冇打个女啦!多謝你比我知你朋友的事,你自己ok嗎?你可以pm我?

複式洋房

美瑩,
生活真係好困難,我c6都係好唔生性,自已好大壓力,好孤獨.但日子都是要過,希望大家都能快D脫離這痛苦日子,找回快樂的感覺.

大宅

美塋,
既然我地決定了要活下去, 日子怎麼苦也要過, 姊妹妹我們一起努力向前望吧 !

亞仔, 說希望在明天嘛 !

瑪瑙宮

sis, every day is happy day.

複式洋房

41歲並不是沒有出頭天架,最重要係活得精彩!+ oil

大宅

sis 大家一起努力吧!我在努力忘記c6,他走了15天

瑪瑙宮

唔好傻啦, 41 歲真係唔老, keep 到歲月不留痕者大有人在呀, 您睇下彭子晴而家都重係好靚呀. 反而以前靚o個 d (嘉玲, 曼玉, 鞏利) 都失色喇.

別墅

heart12345
生活難過總要過,過后回望一笑知,
可是現在太難過,渡過難關要多時?
今天又過去,明天新一日又開始,唔知明天自己能否學三好做人.....我瞓唔着都覺孤獨,為有上post,等疲倦才瞓,唔開心仰吓,會好d...壓力大要小心身體,病左自己最可憐,ok...

poot
我吔努力向前走,坐着喊是沒用,不過今晚有感嘆,喊左小小又瞓唔着,好怕在夢中出現己前的情景,跟着這天情緒又低,傻傻更更過一天,開心總不來........等

Nancy20090615
多謝你祝福!明天happy day!
已前唔覺自己老,可惜c6件事使我失去自信,41歲唔老,但不及20歲好,最近又老多左,冇法現實就是現實,我会面對現實......

cinnamon325
我會加油,我要41歲活得精彩......

symimi
努力!有事上post傾吓,我沒有你得!

多謝你哋支持!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 爸B勳章

美瑩, 妳好勁呀 !一方面慢慢解決自己問題, 一方面可以安尉別人, 我每天都有看妳嘅post, 但只回過妳一次, 記得嗎? 我話妳個腦'實哂', 依家看來, 妳個腦又再次'精靈'返喎, 放心吧, 依度有好多姊妹願意同妳一齊分擔問題, 加油!

別墅

原帖由 gp仔 於 09-10-22 13:25 發表
美瑩, 妳好勁呀 !一方面慢慢解決自己問題, 一方面可以安尉別人, 我每天都有看妳嘅post, 但只回過妳一次, 記得嗎? 我話妳個腦'實哂', 依家看來, 妳個腦又再次'精靈'返喎, 放心吧, 依度有好多姊妹願意同妳一 ...

多謝你提醒我"個腦實哂"這幾個字,我當時真實哂但又唔知,睇到實哂兩個就知咩事,我真一件一件事再做過,慢慢解決,現在最好就是同囡囡好左,佢今天測中文,昨晚佢在補習社温完反屋企唔想温,我都算,小一不dig佢,怕佢怕了讀書,這時中慘,還有沒有兩個字睇完會開心,我好似睇醫生?-(

大宅

再給妳兩個字 "簡單", 其實任何問題只要用簡單方法去解決便可以, 無謂將問題'復雜法', 我個人認為凡事只有"可以"及"不可以", '係'定'唔係', '得' 定'唔得', 永遠沒有中間的, 如果每件事情得到堅定嘅解决, 咁個腦當然係 '實哂'. 希望妳以後嘅生活都可以 "簡單法", 日日都開心.

別墅

原帖由 gp仔 於 09-10-22 17:15 發表
再給妳兩個字 "簡單", 其實任何問題只要用簡單方法去解決便可以, 無謂將問題'復雜法', 我個人認為凡事只有"可以"及"不可以", '係'定'唔係', '得' 定'唔得', 永遠沒有中間的, 如果每件事情得到堅定嘅解决 ...

多謝! 下次有病PM你!

大宅

無問題, 無病都可以PM我.

別墅

原帖由 gp仔 於 09-10-22 17:48 發表
無問題, 無病都可以PM我.

我收工接囡囡放補習班

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

美瑩
你都好過我丫,起碼都曾經幸福過,我個女未出世,個男人承諾愛我一生一世,有左bb,佢有叫我去落,但唔算係強迫,佢拖住我隻手去醫院做產前檢查已覺得自己係世界上最幸福既女人,由大肚到生左個女,都係自己一力承擔所有既壓力同後果,眼淚不敢流,陀住個女係因為要胎教,所以唔敢喊,生左之後係驚佢見到我唔堅強,更加唔敢喊,眼淚在心裡流,依家見到佢活活潑潑咁成日都對住我笑,一切既痛苦都打消了,一切都係值得既,個男人既一句一生一世,就斷送左我既一生幸福,將來既野唔係唔諗,但亦都唔諗得咁多,依家重要既係自己同女女每日過住開心既日子就夠了,有時仲覺得,個女既老豆唔要佢,係佢既損失,將來佢一定後悔的!依家個女好堅強,比我仲要堅強,雖然佢只得17個月,我以前係個喊包,有d咩事唔開心,解決唔到就係喊,喊完第2日當無事發生,問題就只有逃避,過去既事就由得佢過去,我地一定會有美好既將來,至於情緒化,我都有架,但有好多野係可以自己控制的,當你好唔開心想發脾氣既時候,試下離開現場(行出門口)深呼吸,抖啖大氣,等自己冷靜一下,好快會無事架喇,你依家錫個女,對佢付出既一切佢係知道的,將來佢一定會好好咁孝順你,加油呀,試諗下,佢老豆已經同第2個女人一齊,放棄左佢,連你都放棄佢,就真係會影響佢一生架喇.....

首頁

尾頁

跳至