心聲留言

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我係唔係好衰.不過唔關我事.

事原係過年前.我99買了二十個橙回家.(佢自己一個人住,咁多年都係咁.)每次我都同佢講話唔使買咁多喇.佢話過年去人地度都要買架喇.好貴架.但佢又唔諗你去人度.同人去你度都一樣有橙.
昨日返去食飯.佢執了成袋橙叫我攞走.我睇佢個盤仲有十幾個橙係度.唔單只,個雪櫃都有十個八個係度.咁多年都係咁.於是乎我今年同佢講我話唔攞喇.我話我屋企都有好多.我大大聲講.有好多人黎拜年.買左好多橙呀,佢好痛苦咁同我講.我一個人點食得咁多呀,我一於小理.你自己種下既果.要你自己去承擔.唔係你出年有黎過.咁你未永遠唔會改過.
(心底話: 99其實你知唔知而家唔係好似以前屋企有咁多人.可以一日同你食幾個呀.你而家得你一個.最多咪一日兩個.但你又唔諗.你 d橙成個西柚咁大.食左都唔使食飯囉.)
但係我都係無同佢講.費事佢同個女事非. ?-(
少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 我係唔係好衰.不過唔關我事.

好明白你既意思,但老人家習慣左好難改的,我呀婆都係咁架啦,老人家...算啦,下次你試下同佢講你幫佢買羅,咁咪唔會買咁多羅!!
請大家和睦發表及討論,尊重自己,尊重別人,但要嘈交,無理取鬧,恕難奉陪 ~~

洋房

我呀婆都係咁, 次次都要自己煮十幾人份量既dinner...
有時分2日煮, 又要煮多到食唔晒咁先得...
不過都係老人家, 算喇, 食唔晒果d我地攞走(番屋企掉左佢)都唔會要佢食足一星期喇

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

複式洋房

其實佢都係想表示佢嘅心意,佢怕你地買得貴,想幫你地慳啲,咁你咪幫佢攞幾個囉,生果食多咗都唔怕。 :-P

洋房

係呀, 我婆婆都係咁, 剩果d 1個星期係咁食, 根本唔會掉,
而家真係我地家家都攞d走, 食好掉好咁law...
曲曲 寫道:
我婆婆都係咁
出街食飯都要坐2圍檯
但佢就係鐘意係屋企煮
真係又煮又洗 辛苦到死
每次都煮好多好多餸
食剩就第二日自己食

不過老實講呀, 自己屋企就會(做呢d)
我諗如果我奶奶叫我拎走我實唔會

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

有人買埋比你地食都唔好?
我同奶奶住的,佢都無買生果比我地食,係我買埋比佢食啊!

男爵府

conlysister

我99都是一樣,每星期回去食飯,臨走每人一定有袋橙拎走的(姑奶們),初初我都成日拒絕唔

子爵府

好句
麟媽媽 寫道:
有人買埋比你地食都唔好?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實好多老人家都係咁, 鈡意"豪"人哋, 慳自己. 雖然你都係為佢好, 唔想佢晒無謂錢, 但佢俾到你, 你咪要囉! 仲要表現得好樂意, 等個老人家開心吓囉! 可能老人家認為年紀大, 冇乜嘢可以幫啲後生做到, 咁佢有啲"正"嘢咪俾你哋囉! 順吓佢冇壞o既! :wink:

大宅

係啦~~當順下老人家意囉!
DoReMi媽媽 寫道:
其實好多老人家都係咁, 鈡意"豪"人哋, 慳自己. 雖然你都係為佢好, 唔想佢晒無謂錢, 但佢俾到你, 你咪要囉! 仲要表現得好樂意, 等個老人家開心吓囉! 可能老人家認為年紀大, 冇乜嘢可以幫啲後生做到, 咁佢有啲"正"嘢咪俾你哋囉! 順吓佢冇壞o既! :wink:
I'm not a yogi,but a yogist!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

唔係話邊個, 因為我老媽子都係咁.我地去佢屋企, 實見到一大堆生果, 走個時, 又要我地拎走佢, 佢話食唔晒,我話食唔晒就咪買咁多啦, 次次都係咁.
早兩年既年初二, 我地成班約埋一齊去老媽子度拜年, 佢話人多唔煮飯, 叫左個"盆菜"食, 其實我地係唔鍾意食既, 不過佢話咁多人點煮唧, 我地都費出聲啦.點知食完之後, 成個盆菜剩返一大半, 佢就話唔要掉左佢, 其他個個都唔肯拎走, 話肥淋淋, 睇見都怕, 唉!我同daddy見咁浪費, 卒之就捧左返屋企, 食左幾餐.
家陣佢一話過年食盆菜, 我地就一定反對, 我話最多我早d上去幫手煮, 因為我唔想再日日食盆菜.

其實佢都試過捱窮架啦 , 都唔知點解仲係樣樣野都咁浪費? ?-(
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

好媽媽勳章

係囉,要左佢要黎榨汁比老公飲

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小詹 寫道:
係囉,要左佢要黎榨汁比老公飲

都係一個 good idea 呀

男爵府

老人家不是浪費, 是過年時希望有多些東西(尤其食物)係屋企"擇"年, 表示年年有餘, 係好意頭。

我家以前都是捱窮的, 但我婆婆過年時一樣會買好多生果和肉放在屋企。平時就會慳D。

到而家我屋企都不再拜神, 但我亞媽還是會買一大舊肥豬肉(就算而家都不再食肥豬肉)在雪箱"擇"年。

mclam 寫道:
唔係話邊個, 因為我老媽子都係咁.我地去佢屋企, 實見到一大堆生果, 走個時, 又要我地拎走佢, 佢話食唔晒,我話食唔晒就咪買咁多啦, 次次都係咁.
早兩年既年初二, 我地成班約埋一齊去老媽子度拜年, 佢話人多唔煮飯, 叫左個"盆菜"食, 其實我地係唔鍾意食既, 不過佢話咁多人點煮唧, 我地都費出聲啦.點知食完之後, 成個盆菜剩返一大半, 佢就話唔要掉左佢, 其他個個都唔肯拎走, 話肥淋淋, 睇見都怕, 唉!我同daddy見咁浪費, 卒之就捧左返屋企, 食左幾餐.
家陣佢一話過年食盆菜, 我地就一定反對, 我話最多我早d上去幫手煮, 因為我唔想再日日食盆菜.

其實佢都試過捱窮架啦 , 都唔知點解仲係樣樣野都咁浪費? ?-(

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

點解唔叫你老公開聲同佢講, 叫佢以後唔使買咁多, 可能佢會聽. ?-(

大宅

上一代老人家真係有自己的一套, 後生一族係無法理解的. 好似我老爺日日行三個街市去買

別墅

[quote]
EVA222 寫道:
[quote]
yuenwa 寫道:
老人家不是浪費, 是過年時希望有多些東西(尤其食物)係屋企"擇"年, 表示年年有餘, 係好意頭。

我家以前都是捱窮的, 但我婆婆過年時一樣會買好多生果和肉放在屋企。平時就會慳D。

到而家我屋企都不再拜神, 但我亞媽還是會買一大舊肥豬肉(就算而家都不再食肥豬肉)在雪箱"擇"年。
[quote]

除左"擇"年,過時過節要攞生果返屋企係因為要"有來有往"既意思,佢想o的結左婚既仔女同佢繼續有來往咁解,仲一定要雙數,所以你地點講,佢都一樣會比你地帶走,以前我都唔明,不過而家明左咪話要去街/人地道,叫佢係咁意,佢就會醒目比兩個就算.

首頁

尾頁

跳至