自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人現職已做了9年7個月,但做了7年合約先轉長工,夠10年會有1個月額外人工,每年15日大假,有雙糧,花紅(1個月多d),醫療(包括子女),強積金大家供5%,公司額外供多3%(但要做夠10年先可攞全數),長期要OT,但有錢.
而另1份工其實係前職,年假14日,無雙糧,無花紅,有醫療及牙科(包括子女),可能要OT但無錢,強積金我5%公司10%,合約制(有約滿酬金10%).
問題如下:
1. 現職前景較樂觀
2. 前職只得我一人處理工作
3. 前職人工可能會多過現職3-4k
我應選擇哪一份工呢?

侯爵府

畀面勳章

原帖由 yoyin 於 09-10-13 18:15 發表
本人現職已做了9年7個月,但做了7年合約先轉長工,夠10年會有1個月額外人工,每年15日大假,有雙糧,花紅(1個月多d),醫療(包括子女),強積金大家供5%,公司額外供多3%(但要做夠10年先可攞全數),長期要OT,但有錢.
而另1份工 ...

我 choose 前職 ~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 yoyin 於 09-10-13 18:15 發表
而另1份工 ...

我會選擇唔轉囉...你自己都識講~~現職前景較樂觀~~啦...

子爵府

我唔會轉,前職冇雙糧冇花紅冇OT,合約制,前景又不及現職好....... 個人覺得冇咩保障。

正義或會遲來但不會缺席

大宅

要向前望長遠

子爵府

我都唔會轉, 你而家份工ot都有錢, 如果轉工ot無錢比, 如果公司比野你做, 做唔晒你都要留底做, 咪又係自己時間, 咁我選現職, 多勞多得, 福利都唔差呀

禁止訪問

醒目開學勳章

複式洋房

多謝各位意見,但我估不到全數都選現職,其實點解我會考慮轉工:
  • 現職前景較樂觀(其實現公司發展較大,但兩公司長遠看都不會結業),但兩公司我都不會有升職機會,而前職雖然合約制,但工作只得1人做,應該都不會被裁(前職我是長工制,但5人裁剩1人).
  • 因為現職勁OT,1年只得1-2個月不用OT,最忙時Saturday & Sunday都要返工,而我又有2個小朋友(K2 & P2),雖然舊公司話就話要OT,但個舊同事一向都無OT,就算要OT,6時多都走人
  • 現職底薪不夠每月的支出,要靠OT幫補
  • 現職每年加人工最多$150,前職加人工大約跟政府,就算現職做多10年都揾唔返前職人工
其實我考慮轉工最大因素係人工較高,私人時間較現職多. 唔知各位又有何意見呢?

大宅

咁現職係全職嗎?? 低薪+OT錢計算.咁正常返工時間係咪9-6,如需OT的話,大約需O多少時間呢!!! 忙起上嚟星期六,日都要返. 咁2個小朋友便很少見到媽咪你囉....咁又唔係辦法bor
照你再講,或者大前提,不如先考慮下時間上的問題吧. 人工我諗你都係其次卦→我估計啫

原帖由 yoyin 於 09-10-14 02:25 發表
多謝各位意見,但我估不到全數都選現職,其實點解我會考慮轉工:

現職前景較樂觀(其實現公司發展較大,但兩公司長遠看都不會結業),但兩公司我都不會有升職機會,而前職雖然合約制,但工作只得1人做,應該都不會被裁(前職 ...

大宅

如果以你補充所講之後,我會選擇轉工,因為被機會少啲,而我都係會想工作時間比較定時多啲,因為可以多啲家庭活動,唔使屋企人下下都估你出唔出度到,如果星期日都要ot,我真係返工做嘢都冇心機啦!!!前職加人工大約跟政府,而家好少公司會架啦,比我我一定返前公司做

男爵府

有小朋友嘅家庭,當然要揾份可以賺錢又可以多D時間陪屋企人嘅工啦。

大宅

我會轉工,錢係其次我會睇時間!何況你有兩個小朋友!

大宅

如果你的個人前景不能升職,凈KEEP住分工。梗就要考慮小朋友了,小朋友成長時期很重要的。

侯爵府

醒目開學勳章

原來會揀留係到, 但係你提到現識係要sat & sun都番工, 而你又有2個小朋友, 俾我都會選 轉工. 因細路仔最緊要係頭10年, 過左呢10年, 你將來有幾多時間陪佢地都無用.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

私人時間真係好緊要,都好既,咁支持你轉工。

大宅

如果你唔等錢用,
一定轉工啦~~

1-5 ot都算, 如果星期六日都陪唔到d仔女...真係

子爵府

I am only a "little C9", for me, I will simply choose the job that no OT, not busy as I want to have more time to take care of my baby....

珍珠宮

如果係我,我都唔會轉。
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

別墅

其實有機會轉工,而人工同時間都ok.可以有多d時間陪仔女仲要諗d乜?

首頁

尾頁

跳至