家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果有$10萬,可以點投資呢?? 請指教。

如題。

禁止訪問

Re: 如果有$10萬,可以點投資呢?? 請指教。

民房

You can buy some funds or bonds. Or if you want, you can buy some saving products in insurance company or from bank. If you want to know more about this, please PM me....

複式洋房

icecream1222,

心動想買HSBC,不過實在太高啦,唔捨得......
可否聽聽你的意見 ???? thanks.

該用戶已被刪除

別墅

5年先有2萬7, 仲係用10萬去唔郁得.... 唔化算喎, 1年先得果5400, 仲係講緊要5年後..... 5400除12個月 = 450個大洋一個月, 打死都唔做~
我們應該感恩 神的話語令人清醒
該用戶已被刪除

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

我覺得五年期都幾長, 除非筆錢唔等住用, 撇開回報來說, 始終都係買優質股票靈活性大D.

我個囡今年6.5歲, 儲埋D利是錢約3萬元, 本來幫佢開恒生智多kid戶口, 發覺利息都好奀, 所以想幫佢買D優質股票, 一手HSBC 又買不到, 依家考慮會買中石油或中人壽, 如果佢大D要用錢, 股票賣買套現會好方便。

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

禁止訪問

該用戶已被刪除

大宅

【orisun.com專訊】保險業監理專員袁銘輝表示,雖然保險銷售急升,但涉及保險的投訴個案並無同步上升。過去數年有關保險服務的投訴每年平均約2000宗,書面投訴每年約300宗,主要環繞收費。他指出,客戶在購買保險時一般只著重產品回報,並不了解行政費用和退保手續費等,故他 已經與業界商討,提醒業界加強自我監管。此外,他期望可於今年內落實與證監會就投資相連保險產品的監管所簽訂的諒解備忘錄。

大宅

【東方日報專訊】證監會昨日發表有關投資顧問售賣手法報告,發現目前投資顧問收取報酬方式有潛在利益衝突,將會研究規定投資顧問需向投資者披露所收取之佣金回佣、規定必須購買專業保險,以及在客戶協議上披露服務準確性質等,今年會向市場諮詢。

證監會去年對十五家投資顧問進行主題調查,佔證監會發牌顧問總數一成,包括大、中、小型行,客戶包括本地及海外。證監會執行董事張灼華表示,隨
該用戶已被刪除

複式洋房

mjzz,

我都係有同一想法,5年先有2萬7, 仲係用10萬去唔郁得.... 唔化算。

But, anyway thank you "ISI"

lantai

複式洋房

icecream 1222,

多謝你的保貴意見,中石油 & HSBC 我都可能會考慮。
以我係新手黎講,你地個個都好犀利,各有目標。我應該向你地學吓啦!

認真的多謝你地咁多位 (仲有ISI & charitymami)
該用戶已被刪除

別墅

我都有中石油, 請問現價$4.8, 高不高呢? 要不要先行沽出呢?

thanks

禁止訪問

別墅

icecream1222 寫道:
咁要睇你心態啦,若你要長綫投資,中石油絶對可俾到你,每年有可觀息率及增長。若短線,可再等。

好多謝你的回應

別墅

visa, 如果唔等錢用的話, 建議你到今年10月再考慮放唔放..... 你有幾多貨同埋咩位入??? 如果你想先賺個差額, 可以留意美國近日對伊等石油國家有咩政策改變.... 我心目中覺得5.2係近日指標, 不過你自己決定..... :wink:

我們應該感恩 神的話語令人清醒

首頁

尾頁

跳至