自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-24 17:53 發表

唔知呢...算唔算係好彩呢...之前確實想搬番近我娘家住架!因為我見我老豆都就黎七十,又多病痛,之前未知佢有cancer前,我同我媽都覺得我應該搬番去娘家嗰邊住,至少我哥成日出trip番工,我都叫做有個照應,可以隨時照顧 ...

嘩. 第日我d下一代咁做, 就發達囉....

問心, 今時今日, 邊個肯同老野住呀...

伯爵府

原帖由 constance0801 於 09-10-24 18:09 發表
我未嫁時, 我媽都已經丟我既衫褲俾人啦, 係問都無問過我要唔要o個隻, 你而家先丟真係小兒科.

自己仲生勾勾, 比親人丟野係唔好受, 只不過我咁諗, 佢今日丟我d野, 下次佢有乜係我度, 我都會唔客氣, 佢問起咪話唔見lor ...

笑c我. 同呀媽鬥氣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我未嫁時係跟我公公婆婆住..因為佢地間屋有多間房可以比我瞓....到依家成間房既野都冇郁過 我重久唔久有新既野放入去

其實佢地都有EE哦哦架...因為我媽同我爸離左婚..所以我媽跟番我公公婆婆住..瞓左我間房...我同仔仔就放假返去瞓咁...因為我多雜物都幾迫...
但係我次次都當聽唔到..有時又吹下水..話我返HK長住時..自然會搬走D野返自己屋企啦..可惜我住左係澳門7年都未搬返黎HK..但係我間房屬於我既野..就每次我返HK短住都會多左D野...

我個心態其實都係覺得..果度先係我HOME囉
我間房..淨係漫畫都2大個書櫃..重冇2個膠箱

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔好理係咪傳統, 人人對"傳統規距" 既做法都唔同, 總之你爸爸係咁諗就係咁諗.

佢又唔係冇道理, 你d 野擺響佢度十年都唔郁, 對佢黎講冇用, 咁佢梗係會當係垃圾. 我識人講左d 有少少古怪但又有道理既"理論". 佢話d 人而家又話影婚紗相, 又話去整油畫, 儲埋一堆野又點??! 最後只係等到死左之後, 要d 仔女幫佢地拎去燒左佢! 聽起好好大逆不道咁, 但事實又真係咁... 大家既價值觀唔同, 你唔駛為你爸爸講既野而咁傷心.

對於d 珍藏, 你要作出取捨囉.... 我移民時, 要寄d 野走, 我揀完一堆野, 仲有一堆野留響香港呢邊. 我只係係帶我d 真正鍾意既野(cd, 記念冊果d). 早排返去, 我又帶d野走, 但一面執, 我一面覺得自己根本有好多野自己都唔睇, 唔摷番出黎我都唔會記得佢地既存正, 俾我拎晒走又點? 只係上屋搬下屋咁, 真係我死左等阿仔黎幫我掉咩.. 咁我開始掉走d 野, 或者用果d 野 (旅行買既手信, 禮物等等) 啦.

伯爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-25 00:25 發表

我都好明您感受...有時就算係朋友咁對自己,自己都會好受傷囉!更何況嗰個係自己既亞媽...

查實我都覺得自己AA地(自閉症),有時研究開自閉(我仔有自閉傾向,所以我都多接觸呢樣野),佢地社交唔得,係因為唔識得分析人地 ...

唔好咁諗. 所謂一樣米養百樣人, 冇論見識幾多 / 年紀幾大, 都好難 100% 估中 / 分析 人地o既反應 / 諗法.

我覺得只要出於好心, 就冇所謂O家啦.

so far, 我覺得樓主好孝順 / 為他人設相 / 好媽媽, 一 d 都唔係 d 細細個, 唔知"釘"既 wet 妹o窩

水晶宮

原帖由 constance0801 於 09-10-25 18:48 發表

就憑你講幾句話, 我feel到你屋企好warm呀!

查實我都覺架!我查實都好覺我老豆同我哥都鍚我,不過有時候佢地忽冷忽熱,我會覺得好不安囉,當佢地對我好似一家人時,我會心存感激,好好珍惜,但當佢地好似當我係外人咁,我會好不安又唔開心,又好怕之前佢地對我好嗰D並唔係我想像般真實...可能我無安全感啩.

水晶宮

原帖由 lok1503 於 09-10-25 22:51 發表

係呀. 我都係咁諗. 做左人地老婆 / 媽媽, 真係唔好以好似以前咁o家啦

都係架!

水晶宮

原帖由 lok1503 於 09-10-25 22:57 發表

唔係囉. 我出名好脾氣, 都鍾意呻o家.

不過你好好呀, 冇 "lau" 老豆. 唔係咁多人做到o家.

始終親人係冇得揀o既, 唯有放開d啦...

始終嗰個係自己父母,無得話嬲囉,尤其自己又做人亞媽,有好多野自己都明既.

水晶宮

原帖由 lok1503 於 09-10-25 23:01 發表

真o家. 我有親戚係華僑. 所有兄弟姊妹 (結左婚, 有仔女), 仲一齊同父母住

好 sweet 呀. 我都要 c6 咁做

我老公都係一時時咋~~佢都唔多識氹人既~

水晶宮

原帖由 lok1503 於 09-10-25 23:06 發表

嘩. 第日我d下一代咁做, 就發達囉....

問心, 今時今日, 邊個肯同老野住呀...

咁我都唔係同佢一齊住,嗰次都係打算住近佢啫,至少有咩事起上黎,我就咁過條馬路就番到外家睇我老豆嘛.不過既然我哥講到咁,我老豆亦無咁既意願,所以我都無再提.

水晶宮

原帖由 月希 於 09-10-25 23:13 發表
我未嫁時係跟我公公婆婆住..因為佢地間屋有多間房可以比我瞓....到依家成間房既野都冇郁過 我重久唔久有新既野放入去

其實佢地都有EE哦哦架...因為我媽同我爸離左婚..所以我媽跟番 ...

咁我又無您咁多漫畫書,我都只係佔咗一格書架咁多既書囉,但已經足以要我老豆話我佔用佢地方,,,所以都...............

不過今朝我又番外家教小朋友,我老豆D態度又唔同哂,我估我哥又話過我老豆黎,我老豆次次發作,都會順便嘈埋我亞哥,同埋都會投訴...可能我哥又哦番我老豆卦...今日我老豆態度又OK喎,但佢都係照樣唔妥隔離屋,依然大力閂門,anyway,對我黎講已經好好多喇.

水晶宮

原帖由 bosch 於 09-10-25 23:14 發表
唔好理係咪傳統, 人人對"傳統規距" 既做法都唔同, 總之你爸爸係咁諗就係咁諗.

佢又唔係冇道理, 你d 野擺響佢度十年都唔郁, 對佢黎講冇用, 咁佢梗係會當係垃圾. 我識人講左d 有少少古怪但又有道理既"理論". 佢話d ...

咁我又真係有好多野都會keep又唔捨得丟,好似我仔咁,我仔BB時所有既衫仔鞋仔毛公仔同玩具我都幾乎KEEP起哂,塞哂响我仔依家個衣櫃暗格度...有時執衣櫃都好覺阻掟,但又真係好唔捨得丟,因為呢D我覺得係回憶黎,就算個仔大個唔覺得係一回事,但對於我黎講又係重要野黎...即係好似我地兒時既舊相咁,都係好日都唔睇,但耐唔耐無意中睇番,又係感覺呢D好重要既回憶物件黎...^^可能呢樣又係我D古怪野啩...

大宅

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-26 01:05 發表

查實我都覺架!我查實都好覺我老豆同我哥都鍚我,不過有時候佢地忽冷忽熱,我會覺得好不安囉,當佢地對我好似一家人時,我會心存感激,好好珍惜,但當佢地好似當我係外人咁,我會好不安又唔開心,又好怕之前佢地對 ...

講開又講, 見你簽名檔既貓貓, 我覺得你應該比較適合養狗喎, 因為狗比貓熱情, 同埋唔會忽冷忽熱, 相信你會有多些安全感在他們身上.

我自己本身唔係好like狗, 覺得佢地好嘈, 就算唔嘈都會覺得佢地好大陣味, 所以我係無養狗. 不過呢d野都係講緣份啦, 你聽左就算啦, 唔洗放在心上.

水晶宮

原帖由 constance0801 於 09-10-26 01:26 發表

講開又講, 見你簽名檔既貓貓, 我覺得你應該比較適合養狗喎, 因為狗比貓熱情, 同埋唔會忽冷忽熱, 相信你會有多些安全感在他們身上.

我自己本身唔係好like狗, 覺得佢地好嘈, 就算唔嘈都會覺得佢地好大陣味, 所以我係 ...

我以前都有養狗架!不過年紀越大越怕嘈,所以我都唔太適合養狗.

所以我鐘意貓嗰隻安靜,不過查實D貓都唔太忽冷忽熱既,可能我屋企D貓隻隻性格都似狗,佢地又幾嗲人,又唔會發我脾氣,貓既性格似小朋友多囉~~~所以我都覺得佢地好可愛架!不過貓係有性格D既.

大宅

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-26 01:35 發表

我以前都有養狗架!不過年紀越大越怕嘈,所以我都唔太適合養狗.

所以我鐘意貓嗰隻安靜,不過查實D貓都唔太忽冷忽熱既,可能我屋企D貓隻隻性格都似狗,佢地又幾嗲人,又唔會發我脾氣,貓既性格似小朋友多囉~~~所以我都覺 ...

好羨慕你呀, 有咁好既寵物, 我都有諗過養貓, 我老公都好喜歡貓嫁.
我想請教你...你初初養貓時, 佢地係咪會咬你/抓傷你嫁?
印象中, 貓貓係比兔仔惡些, 會唔會好難教呢?

水晶宮

原帖由 constance0801 於 09-10-26 01:45 發表

好羨慕你呀, 有咁好既寵物, 我都有諗過養貓, 我老公都好喜歡貓嫁.
我想請教你...你初初養貓時, 佢地係咪會咬你/抓傷你嫁?
印象中, 貓貓係比兔仔惡些, 會唔會好難教呢? ...

查實貓隻隻唔同性格架!我覺得仲有樣睇,如果你諗住養貓,你可以响揀貓時先同貓貓相處一陣先,撩下佢玩,睇佢會唔會一開始就張牙舞爪咁,通常嗰D好脾氣唔抓人既貓咪,一開始已經好'好客'又好好先生黎,好似我隻黑蚊蚊咁,原本我唔打算領養佢,但就係嗰時我第一次上貓義工屋企時,一入屋,佢已經即刻嗲個頭埋黎要我R佢頸頸,跟住全程都瞓响我大脾度任我摸,又唔走又唔郁,咁我至收養埋佢.結果,佢真係係我五隻貓之中最好脾氣亦最嗲人最乖嗰隻貓咪黎.

我有個朋友响愛協度領養貓,佢又係揀中隻貓,愛協一擺隻貓埋去我朋友度,隻貓已經嗲埋個頭响我朋友心口度冧,咁我朋友諗都唔諗就收養佢,佢隻貓又係全程好脾氣勁好客!同我隻蚊蚊一樣,主人一有客人上屋企,佢就自然會招呼客人.

所以養貓同養狗有D唔似,貓係玩性格架,如果你想養隻貓係純係乖,真係要同隻貓相處下至得.

不過你又要預咗貓貓真係會周圍抓囉!尤其梳化...我家梳化都已經起哂絲又花哂~~屋企又唔可以有擺設,佢地真係會同你逐件踢落地,好似玩咁,,,所以都好睇你會唔會肯接受到有咁大犠牲.

公爵府

牛年勳章

我都嫁左幾年, 仲霸住細佬間房幾格櫃桶... :lol
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-10-26 01:24 發表

咁我又真係有好多野都會keep又唔捨得丟,好似我仔咁,我仔BB時所有既衫仔鞋仔毛公仔同玩具我都幾乎KEEP起哂,塞哂响我仔依家個衣櫃暗格度...有時執衣櫃都好覺阻掟,但又真係好唔捨得丟,因為呢D我覺得係回憶黎,就算個仔 ...

haha, 咁又唔可以話係古怪野~ 我自己都有留底好多野俾個仔. 不過而家開始揀d 重要既野留啦, 我怕話留得太多, 阿仔反而唔會去珍惜.

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我家一共3個"外嫁女", 3姊妹仲留左好多野响娘家, 我父母都唔係咁大意見啫!

大宅

好媽媽勳章

在未嫁時既用品, 各樣衫褲鞋襪(包括小朋友及老公)約一個房間都是我們的東西, 因為有時我地會去住一兩天, 所以日常用品處處有!
不只外家, 連老爺屋企及姑奶屋企企一樣有...哈哈! 我地四海為家!

首頁

尾頁

跳至