在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

做全職媽媽是否=工人?好嬲呀......

自從BB出世後我就做咗全職媽咪(到而家),因為搵唔到人湊,但我老公就當我工人"禁"駛,唔知係咪第一胎有時我會好緊張個囡,乜都親力親為,所以有時好赲好赲,我都會做家務(基本個啲),但有啲細微嘅我未"bit"有時做,我老公就會比說話我聽,我當然會好唔開心好想喊,因為我已比"曬"所有時間同心機去湊BB(重想點),我老公係"處女座"嘅人,都唔知係咪有關??

"黎"呢度(BK)係我唯一抒發同交流嘅地方,多謝妳地。
[

男爵府

Re: 做全職媽媽是否=工人?好嬲呀......

hellololo,
見到你嘅"joe"遇....令我好心痛...
你所付出嘅,自問唔俾你老公小...你嘅24小時on call o架...幾時有假放過,冇OT補鐘,花紅,雙糧....仲想點?
真係應該好好咁同你老公傾吓喎

大宅

hellololo,
i understand how u feel as i hv similar experience as u, and my husband is also a "virgin" in the 12 horoscopes. how's it relate to the virgin horoscope?
actually u're doing a good job - taking care of yr bb and doing housework at the same time. we hv a part-time helper for cooking during weekdays, but we still barely handle it ...

男爵府

SY_mom &hellololo,
我肥bear bear 老公話...處女座嘅人係100%完美主義者.乜都追求完美,唔單止對人,對自己都一樣...做佢太太會辛苦小小,最緊要2個人有溝通...但唔係鬧交喎..
你要令佢知道明白,如果你work overload...病咗,佢一啲好處都冇,佢應該要幫手做家務,呢個係大家嘅家,佢唔係主人,你唔係工人.
我 同SY_mom都覺得你好叻呢!!!!

子爵府

我老公都係處女座,但唔曾話我唔做家務,又唔six cook,因為我都幾lazy,我老公又唔做,佢比$請工人,重無話我.

洋房

d男人係咁個喎,成日以為淨係自已返工好辛苦,又唔知女人湊仔仲慘過返工呀,我老公以前都好似你老公咁,但自從有一次佢放假嚮屋企,我亞媽有事要我返外家,咁佢就嚮屋企湊仔,只係幾個鍾咋,當我返到去,一入門口佢就話,原來湊個衰仔咁辛苦咁勞氣架,我就話:唔係你以為我好易做喎.個日之後佢就無點樣話我喇,仲時不時幫下我手做家務潻,你都可以試下找個機會比你老公同bb獨處下,等佢感受下你平日有幾辛苦都好呀.
不要勉強對方改變性格來遷就你, 只有引導對方改善自己來迎合你. 凡事無須太執著,執著只會添苦惱.
該用戶已被刪除

男爵府

熱血勳章

hellolo,
你老公本身係咪一個大男人既人? 佢會唔會幫手洗碗?
佢係成日都咁洗你, 定係咁岩公司做野做得唔開心, 一心想番屋企歇一歇, 但係見到屋企亂先至發脾氣(可能同處女座既挑剔性格有關)?

有時我老公都會因為公司做野做到煩, 一心想番屋企歇一歇, 但係見到屋企亂先至發脾氣?<=== 如果係呢個原因, 我覺得可以諒解.

如果唔係, 咁就需要多d溝通, 等佢知道做全職媽媽係幾辛苦.

伯爵府

好媽媽勳章

咁真係好睇你老公點對你囉, 比著我殺左佢了. 未結婚前講明我唔做家務架, 再唔係睇下邊個唔住郁手做囉. 咁不過咁耐以黎都係佢做, 有時我叫佢唔好洗碗佢都唔聽, 拿拿林洗晒佢架. 佢放工 = 我休息; 佢放假 = 我放假. 所以需然做左全職媽媽, 但好似佢仲辛苦過我囉. :mrgreen: :mrgreen:
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

複式洋房

candy_samson,
甘係你極之幸福囉~
我諗全世界既98%男人都係差唔多lu~
我都做左全職媽咪年半了, 遭遇/待遇同你地真係差唔多, 我諗所有未生過bb既人都真係無咩辦法明白我地full time mom既"辛酸"...既~ 不過, 老公唔明白就挭係至頂住晒, 好唔舒服, 尤其係佢地講一句兩句, 都好易激怒起我地d情緒~ 我十分贊成話比d老公自己湊下個bb, 佢會慢慢明多dd既~ 我因為成日夜晚返學, 佢咪知道咩叫做辛苦同煩囉~ 咪淨係識同bb玩, 又唔知平時店解想攞個樣有個樣, d野會整整齊齊...
哥哥係04年2月13日出世, 祈姐係06年8月29日出世, 殷妹妹就係08年1月4日出埋黎喇! 一家5口樂也融融![url=http://www.babyhome.com.tw/bb/14331]快d入黎<舜祈殷 's love channel> 探下我啦!

大宅

Hi all,
多謝妳地嘅回應,Nillie_Mami & irischan927,妳地重有時間進修咪重叻,比心機讀呀。妳地BB幾大?全職媽咪重可以有時間進修,我連喜歡嘅運動都冇得玩,起碼要等囡囡2,3 年後啦。

Cat媽媽,
我都試過比BB同老公一段時間相處(約5個小時),我因為去聽講座,當我出去時已交低幾點餵奶同換片,點知我回家發覺BB不但冇換片,重冇奶食,我好嬲同佢講,老公重可以話BB訓醒後冇"樓"計之後訓反,唉.....點可以有下次呢。

babybear,
我老公有少少大男人架,放工返屋企都唔多願做野,會抱一陣個囡,玩喊咗就比反我,煮完飯食完咪又係我做,我叫佢做就話一陣一陣,我吹佢就話唔洗咪唔好洗囉......比佢激到啤一聲....

我而家有時會唔煮飯(我會話比老公聽唔舒服),我就會做少好多野(起碼我可以多啲時間專心湊囡),但都唔駛指意佢會幫妳做。我都信架"處女座"嘅人係好"tiu tick"同執著。
[

複式洋房

您好,我是新成員,我是第一次來這裡,請多多指教,

我也是全職媽媽,絕對明白你的苦況,基本上所有的時間都奉

獻晒比個小朋友,可以話係佢控制你時間,但我較幸運,我老公

好明白,我是冇晒時間,不返工不代表好得閒,所以佢回來會和

寶寶玩下,令我可以休息小片刻.

其實我是處女座,好明白你老公大約的性格,是很實際又吹毛

求庛,(請不要介意)我見意您,將我們的message print出來

給他看,你可以放在枱面,待他上班時看,或多或少佢會明白d,

又或者你例出你的時間表給他看,令他知道培育一個小朋友並

不是這麼輕易.

大宅

吓....print out this message 比佢看,梗係唔得啦,呢度係我"黎"抒發同交流嘅地方。
Anyway, Holo 多謝妳!
[

男爵府

I have also changed to full time mom when my 2nd baby was 1 year old, so I take care of 2 kids and do all housework and cooking without a maid. It is very tiring taking care of toddler. My husband only do dishwashing at night. People really don't understand the workload of full time mom, and they always say that I have plenty of time!

My husband can take care of the baby only for very short time. If longer time, he will become annoyed, and the baby will be crying very loudly!

My elder daughter has used to be taken care of by a maid in the past years, so she becomes very lazy, it is really hard to train her tidying up her own stuff, making me very frustrated. So having a maid is not good to kids as they will become very relying.

男爵府

其實可以咁講, 呢個係我個人既感受。 我大仔出世時, 頭一個月有陪月, 第2個月食自己到佢十個月大, 呢9個月黎簡直係非人生活, 我又係處女座, 可能真係完美主義者, 我不容許我屋企污糟, 唔整齊, 甚至我會近距離望廁所浴缸乾唔乾淨, 要洗到反光為止, 一點點暗啞都覺得好污糟果隻。 至於我老公, 佢呢九個月黎, 就係大爺一樣, 返到屋企等開飯, 至多食完飯之後幫你 "執碗", 佢就當做左野架啦。 我對自己要求高, 對屋企要求高, 所以攪到自己好大壓力, 漸漸我覺得做full time mum真係同做工人冇咩分別。

不過我同你既case唔同, 你老公比說話你聽, 我老公就永遠唔會比說話我聽, 我覺得污糟, 佢卻覺得好乾淨, 完全冇問題。做到哈巴狗咁, 佢仲想生多個, 我同佢講, 除非你請個工人比我, 否則免問, 終於真係請左個工人。

請左個工人之後我先至真真正正咁休息下, 先至多d時間同我個仔相處, 以前做到連個仔都冇乜點理, 餵飽佢之後就自己有自己做野, 雖然個仔同老公係需要有媽媽同老婆, 並不是一塊乾淨的地板, 話雖如此, 但到時躂地污糟d, 比老公問你有冇抹地, 自己又唔高興。 兩者原來唔可以同時間擁有, 所以請工人係最好既解決方法, 唔好比自己做左工人既角色!

我時常想著一句說話, 岩唔岩都係見人見智。 每月渣住3000幾蚊又唔會發左達既, 為乜要攪到自己咁辛苦? 仲有, 呢3000幾蚊唔使左去請工人, 話唔埋使左去第2度架啦, 何不要令自己舒服d?
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

睇咗呢度嘅 messages, 好似好針對處女座嘅男人咁, 我只係想講吓, 我老公都係處女座嘅, 但自從我哋嘅囡囡出咗世之後, 佢做嘅嘢, 可以話係多過我好多!! 只要佢响屋企, 佢好願意去買餸, 煮飯, 洗碗!! 如果佢放假, 佢同bb 換片嘅次數一定多過我好多, 佢仲會成日同bb 冲涼!! 我哋而家有個 part time 工人, 但因為我响六月又會生多個, 雖然我老公唔鍾意請個全職工人, 但因為佢担心我會搞唔掂兩個小朋友, 所以我哋都將會有個full time 工人!! 所以我覺得唔可以一竹槁打哂一船人囉!! 我老公都係處女座, 但我覺得佢好好呀!!

男爵府

你老公唔係大男人而係大細路....唉!
我Amanda18個月大喇...唔o係new york考番個牌,点得?我要做返醫院姑娘o架!
BB瞓覺係我温書嘅最好時間 :mrgreen:

大宅

kacary,
sigh ... things would be much better if we could find a good maid here (not as easy as that in HK). my husband always told me not to complain if i don't hire a full-time maid or staying in HK. he thought he would be comfortable if we stay in HK, cos he thought it's easy to get as many maids as u want if u're willing to pay.

WYMom,
u're right ... kids might be less independent in doing housework if they hv a maid at home. my husband is a good example. he didn't even need to tell the maid what to do (his mom would do it for him).

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

[quote]
Mone 寫道:

首頁

尾頁

跳至