全民熱投

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

現時不少人均會飼養寵物,並十分疼愛牠們, 視為如家人般,可是懷孕以後,你會否放棄飼養牠們?
多選投票: ( 最多可選 9 項 ), 共有 1162 人參與投票
你所在的用戶組沒有投票權限

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你無bb時,佢唔係你bb咩.佢都係你未有人仔時既屋企人.你點可以驚佢會害你個baby?

複式洋房

好媽媽勳章

屋苑根本就不可飼養狗隻.不想違規,雖然我都愛狗.

男爵府

對...
點可以連屋企人都唔要, 寵物係家中既一份子
如果有人今日唔要屋企人, 他日, 被人遺棄既, 可能係自己

原帖由 mf7433 於 09-11-6 10:45 發表
你無bb時,佢唔係你bb咩.佢都係你未有人仔時既屋企人.你點可以驚佢會害你個baby?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

大把人屋企寵物 + BB咁養啦.

複式洋房

寵物都是家庭成員, 我依家仔仔同小狗一齊玩得好開心, 而且仔仔身體健康.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

由第一刻開始飼養任何寵物, 都要有責任對牠照顧一生一世, 絕不可因為懷孕或bb出左世而捨棄!

珍珠宮

熱血金章

我沒有放棄, 當時是2個b, 2隻狗.
4隻都是我的兒女.
分別係2隻有尾, 2隻冇尾.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

民房

[我有3隻大狗,佢地係哥哥同姐姐,個仔依家2歲,相處得好好.係就係辛苦的做清潔同教佢地點相親相愛,比的耐心一定OK嘅。
但係回報係見到佢地開開心心咁玩,個仔又識得踎低同摸住哥哥個頭,望住眼仔同哥哥講野,細佬跌倒,哥哥唔會行開。有時去街返屋企,哥哥第一時間唔係揾你,係揾細佬。細佬係屋企又不時通知你,哥哥姐姐要飲水食餅同去廁所 。
呢的所有的生活係有寵物家庭嘅回憶,第時狗狗走左,個仔分分鐘傷心過我們。之所以咁講,係因為我五歲時,爸爸要送屋企嘅狗去人道毁滅,他太老了15歲啦,老眼昏花,有次還輕輕咬了我一下,媽媽擔心,要爸爸帶去打針,他不肯,要和我們4個弟弟妹妹道別,他眼紅了,我們也哭了。 爸爸把他帶走,他嗚嗚的聲音,我仍然聽見。
各位有狗狗貓貓的朋友,請想清楚是否真的不可行呢?還是本來巳厭棄他們,找個藉口?想想如寵物的小父母也當不來,又怎麼當更需要無私付出的爸爸媽媽呢? 請恕長氣,眼見太多不負責任的小父母了.各位請三思。世上無難事,只怕.....有心人

洋房

不會, 我BB下個月出世, 但已經開始教牠新的生活秩序, 例如沒有指示下不可進入未來的BB房。

男爵府

醒目開學勳章

good!!

好開心呀, 我見好多人都揀 6/7/8

別墅

曾睇過一個電視節目, 話若果小朋友自小在有寵物既環璄下長大的話, 將來對動物敏感既機會係會細d架.
其實唔單止係竉物, 仲有自小讓他們接觸多d大自然, 甚至接觸一d污糟同細菌 (當然係在安全及可接受既情況下), 可以培養小朋友既抵抗力架.

洋房

養得小動物就一世架啦~
你可唔可以生個BB出黎.話晒錢又話麻煩唔要先~
我大肚之前就話過 . BB會同我屋企D貓貓一齊長大~
而家我個女1歲啦.成日係地下行黎行去.D貓貓都會陪佢.多左係地下行黎行去~

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

以前我一放工返屋企, 隻狗 (大size), 會"pot" 黎我到, 自傱我有咗bb後, 佢經常會"文"
我個肚, 讓我摸下佢, 佢便然後行開, 唔"pot" 埋黎, 好乖, 好懂事, 所以, 我覺得有咗bb
而唔要自己的寵物的人好自私, 同唔要自己的孩子冇咩分別

男爵府

養得寵物, 佢已經係我地屋企成員之一, 由我大肚至生咗個仔出嚟!!! 我兩隻狗同我個仔一齊生活, 都無問題 ! 我個仔仲好鐘意同佢地玩 !!! 邊到可以唔要自己個仔女ge !!!!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

一係一開始吾養,養左一定要養到佢終老!希望各位,如在未來20年內會生bb,而你又係有bb吾
要寵物的人,請你吾好養任何動物,積d陰德!thx!

別墅

絕對唔會, 人可以有選擇生存既權利, 但係狗無..... 你可以選擇生B or 唔生B, 即使人被遺棄都唔會人道毁滅, 但係狗無權去選擇, 無人要既狗最後都只會係死路一條..... 所以要生B唔要狗既人, 真係三思而後行, 學樓上果位sis話齋, 積D陰德
命裡有時終須有, 命裡無時莫強求

大宅

原帖由 babybebe 於 09-11-9 16:07 發表
[我有3隻大狗,佢地係哥哥同姐姐,個仔依家2歲,相處得好好.係就係辛苦的做清潔同教佢地點相親相愛,比的耐心一定OK嘅。
但係回報係見到佢地開開心心咁玩,個仔又識得踎低同摸住哥哥個頭,望住眼仔同哥哥講野,細佬跌倒,哥哥唔會 ...

你真係講得好好, 絕對認同! ^_^

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章

我本身養繄2隻花貓, 亦計劃緊生bb, 無諗過要放棄心愛既貓貓, 但我曾經有個好朋友, 因為個女對貓毛敏感都迫於無奈咁將隻貓送走, 我希望將來唔會有呢d問題發生係自己身上啦, 唔係我都唔知應該點做..........

首頁

尾頁

跳至