自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

原帖由 wisekid2007 於 09-11-13 10:56 發表
If you have seen all my previous postings in BK, you will notice that I always say that it is regretable that 不是每個家庭都有能力供子女到國際學校 and I also always comment that EDB doesn't wisely spe ...

P.S. I would only challenge those who deliberately attacks or insults me.

是這樣嗎?點解我成日都見到一些與你無關的post(唔係討論國際學校問題),亦都唔係challenge你,你都直接咁侮辱、嘲笑、睇唔起發post的人喎。

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 wisekid2007 於 09-11-13 10:56 發表
If you have seen all my previous postings in BK, you will notice that I always say that it is regretable that 不是每個家庭都有能力供子女到國際學校 and I also always comment that EDB doesn't wisely spend the money on education.

In fact, the resources that HK government spent on education is very, very great as compared with many of the developed countries. HK kids should deserve a much better education and the greatest evil part of local education is the education system dictated by EDB.

P.S. I would only challenge those who deliberately attacks or insults me.

agreed with you on that point.

大宅

原帖由 wisekid2007 於 09-11-13 11:29 發表
I am sorry that it was my old style of contribution in BK and I am working very hard recently to change my style.

By the way, even in the past, I would only "直接咁侮辱、嘲笑、睇唔起發post的人" those who were really ridiculous and illogical or some who advocated improper values.

原來如此...
咁你先前又話only challenge 你的人你先會咁?

咁你又有沒有想過,或許有叧一"些" 眼睛,都可能同樣地覺得你 really ridiculous and illogical or some who advocated improper values?

男爵府

噢. 原來對於那些發表了一些你認為"荒謬, 不合邏輯, 不適當價值觀"等等的人. 你便可盡情地侮辱, 嘲笑, 看不起? ! 你是否這樣的意思? 我怕誤解了你便不好.

原帖由 wisekid2007 於 09-11-13 11:29 發表
I am sorry that it was my old style of contribution in BK and I am working very hard recently to change my style.

By the way, even in the past, I would only "直接咁侮辱、嘲笑、睇唔起發post的人" those ...

禁止訪問

珍珠宮

By the way, even in the past, I would only "直接咁侮辱、嘲笑、睇唔起發post的人" those ...
我唔係針對你,我一向都冇同你對話過,今次發言只希望你明白,唔係人人都有你地咁好背景,背景包括錢財、學識、水平…等等去幫小朋友,但其他父母愛子的心不比你少,所以請尊重其他父母,佢地已經盡力比自己認為最好既比仔女。

唔怕老實講,我好多年前已經睇中德瑞呢間學校,我認為呢種教育模式至係真正的教育,我識揀有咩用?我冇錢喎!

結果我個仔只係讀local school,我都好著力建立佢睇書,佢一樣可以睇8 hr 書,程度一樣可以睇Harry Potter,但奈何冇人提點佢writing、speaking,佢呢兩方面當然唔出色,只比同齡細路好一些!

如果我地有條件,我個仔都會唔同d啦!所以有好多見地唔係你獨有,但現實條件係另一個問題!

禁止訪問

珍珠宮

If you have seen all my previous postings in BK, you will notice that I always say that it is regretable that 不是每個家庭都有能力供子女到國際學校 and I also always comment that EDB doesn't wisely spe ...
我對樓主最同意的觀點就係對政府係教育上的批評!

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 bebepopo 於 09-11-13 10:05 發表
文中提到「學校沒把閱讀當作功課,否則只會為求交差而快速完成。」,呢句講中晒我的心聲

阿女讀幼稚園時好鐘意睇書,會主動去攞書黎睇,同一本故事書可以翻睇幾次慢慢LUN,但係依家升咗小一,學校有個閱讀獎勵計劃, ...

文中提到「學校沒把閱讀當作功課,否則只會為求交差而快速完成。」,呢句講中晒我的心聲
對呀,那些閱讀冊我們有時只抄書名而沒有真係睇的 ,只是為了交功課......
相反,阿女真係有睇d書未必有寫(因果日唔洗交)......
我幾反對呢d計劃,因為我自己係超級書迷都唔會like要mark低睇過d咩啦....Reading , for me is leisure, but if reading = homework, I'll not reading anymore.

侯爵府

醒目開學勳章

唉哎,好好一個topic大家傾吓教育孩子唔好鬧交啦,in fact,每人都有唔同價值觀/意見,大家都係為孩子,集思廣益咪好law....
我都buy international school 某d教育方式, but affort 唔起
但我都buy傳統學校要乖乖地上課的風氣,and agree that 抄寫背頌着孩子根基很有用

珍珠宮

原帖由 春卷 於 09-11-13 11:56 發表

對呀,那些閱讀冊我們有時只抄書名而沒有真係睇的 ,只是為了交功課......
相反,阿女真係有睇d書未必有寫(因 ...
咪係!我個仔睇書多到記都記唔晒啦!成日要寫呢d咁既野,晒時間!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 YongXin 於 09-11-13 10:22 發表

所以。。。比人。。。起底;如果相中人真係佢既話。

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我唔認同國際學校既教育就係香港教育最好既模式。

我亦唔認同:因爲比唔起錢--》就無機會受呢種“最好”既教育 呢個講法。

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 Reximom 於 09-11-13 12:23 發表

但係讀IS就要犧牲d中文. 好似阿聰明仔咁, 雖然佢老豆成日老作話佢個仔D中文都有同年local生既水平, 但係睇佢本Year 4既中文textbook, 真係我個仔小一個陣都嫌佢淺, 最慘係佢一提中文書就say NO, 呢d細路細個仲可以 ...
都係既,中文都幾緊要,將來個年代,中國經濟起飛,可能中國會有好多發展機會,中文唔好好蝕底,會好似我地呢代英文唔好咁蝕底一樣!

男爵府

雖然傳統教育有不足之處,但本地也確實有不少人才,是由"低成本"的傳統教育孕育出。

珍珠宮

原帖由 wisekid2007 於 09-11-13 12:13 發表
I also want to let you know that even in the past, I was in fact using indirect or another ways of sharing my experience or stimulating others to think deeply how to educate their kids. I also know th ...
唔怕失禮講,我英文好屎,完全幫唔到亞仔,連佢寫得岩唔岩都唔知,我冇本事跟進個仔writing,speaking更加唔洗講啦!佢只會寫寫寫,媽媽老師都冇比意見,就算有進步都會好慢啦,現實的確如此,我都冇辦法。

首頁

尾頁

跳至