跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡囡k3,今年4月開始比佢係海聯間專業音樂x院學琴,初初學都覺得價錢ok,第一個月優惠價360/四堂,之後就$470四堂,每堂30min,近呢兩個月話我囡囡一級,要學45min,就680/四堂,算貴嗎??

男爵府

好似貴WOR

我 4級, MISS 上門都係 800 咋 (45MIN)
4堂

大宅

原帖由 kikicookie 於 09-11-12 11:17 發表
我囡囡k3,今年4月開始比佢係海聯間專業音樂x院學琴,初初學都覺得價錢ok,第一個月優惠價360/四堂,之後就$470四堂,每堂30min,近呢兩個月話我囡囡一級,要學45min,就680/四堂,算貴嗎?? ...

我囡囡初學優惠至今年12尾$320-(半小時)

1 月後就$360-

一級唔知幾錢?

我覺得算平...通常初級都要$380-

你可以打去問34829142,係粉嶺軒情間

大宅

係唔係名牌效應呀....

大宅

呢間唔係通x琴行或栢a琴行,應該唔會有乜名牌效應啩.....

大宅

thanks,又唔係貴喎,不過軒情間對於我地唔太方便呢。

原帖由 horse_ma 於 09-11-12 16:00 發表

我囡囡初學優惠至今年12尾$320-(半小時)

1 月後就$360-

一級唔知幾錢?

我覺得算平...通常初級都要$380-

你可以打去問34829142,係粉嶺軒情間

大宅

原帖由 kikicookie 於 09-11-12 11:17 發表
我囡囡k3,今年4月開始比佢係海聯間專業音樂x院學琴,初初學都覺得價錢ok,第一個月優惠價360/四堂,之後就$470四堂,每堂30min,近呢兩個月話我囡囡一級,要學45min,就680/四堂,算貴嗎?? ...

如果只有K3, 學45MINS 好似辛苦咗D....
同埋都唔使咁快啦.... 間CENTRE 又好似快咗D喎

大宅

我個囡佢話唔辛苦,好好玩喎....
我都覺得快左d,最近miss仲同我講話出年1或者2月左右考2級樂理呢,我同個miss講擔心佢到時唔識答d問題,但miss覺得佢ok喎,而我都同個囡係屋企做過d練習,暫時都仲可以呢,但都係驚佢咁細個到時到考試場地會怯,跟住乜都唔記得晒呢.....

原帖由 HCLAU 於 09-11-30 23:41 發表

男爵府

咁快考樂理, 好似冇咩用 wor (個人意見)
通常都係一考考 5級樂理, 因為要張樂理証書, 先可以考6級以上鋼琴試........

原帖由 kikicookie 於 09-12-1 13:35 發表
我個囡佢話唔辛苦,好好玩喎....
我都覺得快左d,最近miss仲同我講話出年1或者2月左右考2級樂理呢,我同個miss講擔心佢到時唔識答d問題,但miss覺得佢ok喎,而我都同個囡係屋企做過d練習,暫時都仲可以呢,但都係驚佢咁細個到時到 ...

男爵府

係呀,通常咁細個 都係 30min 已經ok

禁止發言

大宅

我個女都係k3,都係學緊一級,半小時要420,不過佢冇叫我個女考樂理喎的!

禁止發言

禁止訪問

大宅

其實我都覺考二級樂理冇乜用,不過我同我老公都諗住比佢試下囉,等佢知下乜野叫考試,得固然好啦,唔得咪算囉,對佢都有幫助,起碼可以學下樂理基本知識,如果真係得左,出年小學叩門仲可以多張cert.
我個女出年2月會考樂理,其實到時佢得與否,我都諗住換鋼琴老師呢,因為真係好貴呢,同埋最唔中意就係成日係第三堂時就 "提醒" 要交下期學費....不過第時換老師驚個囡唔適應啫。

複式洋房

原帖由 kikicookie 於 09-12-28 10:44 發表
其實我都覺考二級樂理冇乜用,不過我同我老公都諗住比佢試下囉,等佢知下乜野叫考試,得固然好啦,唔得咪算囉,對佢都有幫助,起碼可以學下樂理基本知識,如果真係得左,出年小學叩門仲可以多張cert.
我個女出年2月會考 ...

其實我覺得如果妳個女係鍾意學,又學到嘅,點解要規限佢學幾耐呢??佢返幼稚園都返幾個鐘啦,咁又叫唔叫長時間呢?
我個小朋友喺呢間學咗大約兩年,舊年都考咗2級樂理,有91分呀,分數都係其次,最重要係我見到對學琴有幫助,真係識用番喺學琴上!! 我又唔係好同意一考考5級,因為個老師都解釋過,樂理係用嚟分析琴譜嘅,係理論,咁有冇可能只係郁手指彈唔知首歌講咩?唔通妳想SIDE咁多錢為咗拎張CERT?然後咩都俾番個老師?咁學嚟有咩用?
我有參考過同區嘅學琴價錢,係貴咗少少,但係佢哋真係教得好喎,唔係話普通考完8級出嚟教嗰D,之前我位小朋友都係跟個演奏級嘅老師學(第二間),但係考到CERT又唔代表識教,因為我而家每堂都同埋個女一齊上堂,發覺佢哋嘅教法同出面嗰D真係好唔同,尤其是嗰D音階,我聽D朋友講佢哋D小朋友唔鍾意彈/練,但係呢度有辦法令我位小朋友好鍾意練!
同埋我睇過九龍區價錢,呢間又唔係收得特別貴喎,咁妳想唔想個女學得好D?冇理由教得差又係收呢個價,教得好又係呢個價姐?我見佢哋貼嗰D學生成績出嚟都好高分,就算考7級8級都有13X喎,所以我寧願俾多少少學費等佢真係學到嘢,又真係鍾意學,就好似九龍塘D名校一樣都會收貴D啦!
至於妳話第3堂就提妳交下期學費,佢哋又冇咁提我喎,我每次都係第4堂交,會唔會係妳善忘,成日遲咗交呢?!所以先第3堂提妳呀??因為我見佢哋守則係第4堂交下期學費要嚟留位嘛!!
呢D只係我呢兩年見到嘅嘢,希望幫到妳啦!!

複式洋房

我又唔係幾同意,如果個小朋友都話OK,咁即係唔係夾梗啦,咁又點會辛苦呢?其實最好入埋去睇住老師上堂,就知道明白咩一回事啦,45MINS唔算多啦!!如果K3都覺得呢個時間太長,咁點返幼稚園/小學呢????

複式洋房

原帖由 kikicookie 於 09-11-16 10:04 發表
呢間唔係通x琴行或栢a琴行,應該唔會有乜名牌效應啩.....

通X琴行或栢A琴行都係賣廣告多姐,唔代表D老師真係教得好!我朋友個仔喺通X學5級樂理,考4次都...

複式洋房

妳有冇俾個女上埋嗰D免費班呀?幾乎逢星期六都有小組上嫁喎,其實680唔只4堂啦!!
我見我位小朋友上小組學咗好多嘢喎,有音樂歷史/視唱練耳...仲有D唔記得啦!

複式洋房

原帖由 little 於 09-12-20 15:31 發表
我個女都係k3,都係學緊一級,半小時要420,不過佢冇叫我個女考樂理喎的!

喺邊度學緊?師資係點?

首頁

尾頁

跳至