意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 14|主題: 133256

跳至
紅豆沙點先會起沙

大宅

國民生產總值:2866

畀面勳章

我煲左2次都失敗,2次我都用水浸,並放在雪櫃內浸左一晚tim , 但都係唔起沙! 有冇人教我呀! 請指教,謝謝!

王國熱話
葵涌金龍童裝棉褸外套開倉 12月12至16號
KINOX開倉 廚具兩折起
歐洲名牌開倉大平賣10-14/12
我100分益智玩具專門店 ( 清貨大減價 )

大宅

國民生產總值:2325

畀面勳章

我都想知.

原帖由 迪士尼 於 09-12-11 14:37 發表
我煲左2次都失敗,2次我都用水浸,並放在雪櫃內浸左一晚tim , 但都係唔起沙! 有冇人教我呀! 請指教,謝謝!

大宅

畀面勳章

會唔會關係在於豆既種類問題呢

複式洋房

國民生產總值:317

你買d靚紅豆, 例如津白紅豆,你有沒有放一些尖米落去堡,

超級版主

國民生產總值:134212

2018母親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 迪士尼 於 09-12-11 14:37 發表

要等豆淋後拿起,用匙羹壓爛再放回煲內慢火煲
及加些粘米口感會更好
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

翡翠宮

國民生產總值:86995

大廚勳章

try 浸水1晚... 撈起擎乾少少....再放入冰櫃結冰......第2晚水滾囉去煲 ....勁快爆花....再滾滾...差不多再落埋糖即可...

忘記了寫... 記得唔好太細火... 要滾得大d ,

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

國民生產總值:111

侯爵府

國民生產總值:24215

2018勳章 醒目開學勳章

我用高速煲先煲佢8分鐘, 排完氣後, 轉用普通煲, 再煲多約25分鐘, 真係好掂的, 試下啦.

用高速煲就唔駛煩浸豆呢個問題了, 想幾時食就幾時整.

我用了綠豆, 果皮, 臭草, 米(小許), 全部凍水落.

大宅

畀面勳章

粘米要下幾多呀? 紅豆結冰再放入滾水呀? 等我試下先!

翡翠宮

國民生產總值:86995

大廚勳章

原帖由 迪士尼 於 09-12-14 17:10 發表
粘米要下幾多呀? 紅豆結冰再放入滾水呀? 等我試下先!

我呢個結冰既原理... 其實係令豆浸水後結冰加熱...咁就逼爆佢, 咁就會起沙... 好耐之前睇 "開心大發現" 教的...
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

國民生產總值:3955

加米或雪到變冰,再滾水落紅豆,我試過..唔得,起唔到沙,

另想問..要否全程用大火煲呢

伯爵府

國民生產總值:15067

其實我無浸, 只要係新豆就咁煲都好快淋+ 起沙... 超市既豆都唔夠雜貨舖的好...

水晶宮

國民生產總值:74122

筲箕灣東大街有一間糧食舖專賣靚豆,貴少少.放在門口賣,在街中段,我朋友做糧油批發,話正天津紅豆來價都要8-9元一斤.其實D豆靚實起沙.有D曳豆唔起沙兼煲唔淋添!所以你地要學識買靚嘢.
玩具萬歲!

子爵府

國民生產總值:12242

2018勳章

我都係 ... 係東大街果間買紅豆
d豆...話正天津紅豆9元一斤
內有好多沙嫁
我煲都沙沙地就食
一入口...就夾爆d豆...好多沙...

原帖由 fitfish 於 10-1-10 20:48 發表
筲箕灣東大街有一間糧食舖專賣靚豆,貴少少.放在門口賣,在街中段,我朋友做糧油批發,話正天津紅豆來價都要8-9元一斤.其實D豆靚實起沙.有D曳豆唔起沙兼煲唔淋添!所以你地要學識買靚嘢. ...

水晶宮

國民生產總值:74122

yellowmama,其實係我去東大街食印度嘢經過見到係靚豆,我未買過來食,下次去買豆,順便食埋魚蛋,碗仔翅,蘇絲黄焗豬扒飯.hehe!

男爵府

國民生產總值:7917

+5熱血勳章

係咪機鋪隔離?

原帖由 fitfish 於 10-1-10 20:48 發表
筲箕灣東大街有一間糧食舖專賣靚豆,貴少少.放在門口賣,在街中段,我朋友做糧油批發,話正天津紅豆來價都要8-9元一斤.其實D豆靚實起沙.有D曳豆唔起沙兼煲唔淋添!所以你地要學識買靚嘢. ...

子爵府

國民生產總值:12242

2018勳章

係呀

原帖由 ry 於 10-1-12 00:43 發表
係咪機鋪隔離?

侯爵府

國民生產總值:23448

幾時落果皮gar?

男爵府

國民生產總值:5616

煲淋豆之後熄火蓋好蓋焗10-15mins就會起沙架啦!

複式洋房

國民生產總值:141

你試下咁丫...我都係問人咋...

用砂鍋煲...落料後一滾水就熄火,焗半小時,再一次開火煮大約半小時,再焗半小時,再開火煮半小時加片糖調味...

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.