婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

99準備洗禮信耶穌,想我哋去見證。我C6幫我禮貌地推卻佢,因為我和個仔拜神,個仔又契咗俾黃大仙。點知99發爛渣,又喊又鬧,最後C6勸掂咗佢。

前日,99偷偷地趁我個仔喺房溫習,問我個仔去唔去睇佢洗禮。我個仔話「要問過媽咪先」,佢即刻唔出聲。

你哋話丫!邊有所謂基督徒咁賤?迫人哋去,乜我哋唔可以有宗教自由咩?我哋又無話唔支持佢信耶穌,點解佢成日迫人哋做人哋唔願意嘅事?

仲有呀!你明知我個仔拜神,又趁我喺廚房,迫我個仔陪佢食飯前祈禱!!

我好憎佢,好不知所謂嘅99!!!!

翡翠宮

畀面勳章

當面講明叫佢唔好迫你地信,有宗教自由,教定你個仔唔好跟麻麻做宗教儀式~~~

水晶宮

只是觀禮罷了...就好似有朋友在教堂結婚請你地去觀禮罷了...對基督徒黎講受浸是重生儀式好重要的...
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

或者佢只係想有屋企人支持啫,我屋企人係拜神嘅,但係我都去過朋友嘅浸禮,我又唔會覺得我朋友係想迫我信教而叫我去,只純粹係想有朋友親人見證,因為對佢哋基督徒嚟係大事,一生人亦只會做一次!你哋咪當係去睇show咁囉~當然日日要你個仔食飯前祈禱就真係過份咗,咁你就教你個仔如果嫲嫲叫佢做,教佢講唔需要就得,再唔係就話要問過你先,你99明知你唔鍾意應該都唔會再迫佢嘅!

伯爵府

原帖由 54heima 於 09-12-14 09:59 發表
只是觀禮罷了...就好似有朋友在教堂結婚請你地去觀禮罷了...對基督徒黎講受浸是重生儀式好重要的...
我太99同姑99果d都係基督徒,受左洗架喇...太99早幾年受洗果時都有叫我地去觀禮,我娘家and本人信道,我都有去睇太99受洗呀.....其實你唔洗太過緊張,就算佢叫你地去都迫唔到你地信基督架喇,而且佢地唔係話想洗禮就洗禮架....
大b駿逸細b駿晞

子爵府

其實觀禮姐,唔c咁緊張
你將你個囝俾黃大仙你又有無問佢好唔好 ?
你都話宗教自由,你咪睇吓你個囝的意願law
佢唔想你迫都迫唔到啦

男爵府

講得好o岩呀,你99只不過是想自己最親的屋企人見證自己人生的另一件大事,而且去睇見證唔代表叫你立刻信耶穌, 你唔駛咁大反應; 你話你個仔拜神又契o左比黃大仙, 咁又係唔係你個仔自願? 咁你又算唔算迫個仔信你o個個宗教?
原帖由 KATRINE 於 09-12-14 10:26 發表
其實觀禮姐,唔c咁緊張
佢唔想你迫都迫唔到啦

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 nancy0116 於 09-12-14 12:35 發表
講得好o岩呀,你99只不過是想自己最親的屋企人見證自己人生的另一件大事,而且去睇見證唔代表叫你立刻信耶穌, 你唔駛咁大反應; 你話你個仔拜神又契o左比黃大仙, 咁又係唔係你個仔自願? 咁你又算唔算迫個仔信你o個個宗 ...

AGREED

公爵府

原帖由 KATRINE 於 09-12-14 10:26 發表
其實觀禮姐,唔c咁緊張
佢唔想你迫都迫唔到啦

講得非常好. 相信佢個仔都係無得選擇之下信黃大仙.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

其實觀禮姐,唔c咁緊張
佢唔想你迫都迫唔到啦

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你99都唔算係迫, 洗禮對基督徒意義好大, 當然想身邊o既人, 屋企o既人一齊分享啦. 其實等於你去教堂觀禮一樣. 若果你朋友結婚地點係教堂行禮, 唔通你都會拒絕去觀禮嗎? 去到又唔會迫你信主迫你洗禮, 唔好咁快下判斷先.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我呀媽係基督徒,洗禮呢個儀式對佢地好重要架~正式成為神既兒女~梗係需要屋企人支持打氣啦~!而家叫你地去觀禮姐信唔信主決定權o係你地度無人阻止你~!

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

奶奶係當你和你仔係最親最愛的人, 才很想你們去觀禮, 見證佢成為神的子女, 你可以不信, 但奶奶邀請你地去, 你地都可當尊重佢, 係佢生命裡面一同見證佢的人生大事!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

去睇下唔怕既~~又唔係叫仔仔洗禮,食飯陪佢祈禱都算係一種活動呀

男爵府

樓主觀禮好平常.你唔妥99.佢做乜都唔妥佢架
食飯佢祈禱唔通你唔等佢??你同c6.仔仔食先
.我唔明你<慶咩>又唔係叫你個仔開聲祈禱.你咪當等佢o羅.

大宅

替你奶奶傷心, 只是觀禮o者, 好似人地結婚要你去觀禮咁樣, 分享下佢的喜悅.....

情況就正如最親的親人都唔去我的婚禮, 傷心死

你到時買束花送俾佢就ok, 當然你唔送只係人到, 我相信你奶奶都會好開心.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

其實洗禮對一個基督徒好重要ga...好想同至親分享自己有幾高興...
如果洗禮時無自己的親人做見證會好傷心的...
洗禮個日佢地唔會迫你信教的...所以我覺得去下都無妨當支持下你99囉^_^

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

我朋友個99又係差唔多, 不過迫埋個新抱信... 但就同你岩岩相反, 自己係基督徒, 99一家都信觀音, 入左門就迫佢信又唔比佢再食牛肉, 生左個女仲要契埋比觀音, 咩自由都無, 平時出街未靜雞雞走去食牛囉~ 不過時間耐左佢自己都比99地洗左腦, 好多八婆野都信, 不過禁忌就照做...
唔好話你99係所謂基督徒咁賤, "99"基本上係自私既動物~ 仲有唔關係唔係基督徒事, 個人係咁就係咁, 好多返教會既人, 對住教會既人一個樣, 出到街又另一個樣~ 我朋友都成日話佢99信觀音但係把口都咁賤!!! 性格好難改既~

男爵府

回覆 18# rubyplk 的文章

“好多返教會既人, 對住教會既人一個樣, 出到街又另一個樣......”

呢句真,我身邊真係見吾少呢d人

洋房

咪係咯..好似我叔仔老婆係咁..其實全人類都可以鬧人兼發脾氣無分信教 or 不信教,咪點解咁多戰爭呀....

原帖由 o狂人o 於 09-12-14 23:26 發表
“好多返教會既人, 對住教會既人一個樣, 出到街又另一個樣......”

呢句真,我身邊真係見吾少呢d人

首頁

尾頁

跳至