論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我工人26/12放大假了~ 6/1才回來, 剛才上左去天書那邊睇, 話要僱主出信比入境處, 同工人apply Re-Entry Visa, 要架嗎?

不過我會叫佢手寫定一封請假信比我, 仲要remark如果唔返黎, 要賠償一個月通知金比僱主. (當然佢唔返, 我實追唔到, 但總好過比佢追返轉頭)

請指教一下!!

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

珍珠宮

原帖由 ANDREAMLEE 於 09-12-14 14:02 發表
Siuchoi,

妳工人一年就放大假?
咁妳咪要攞假睇女?
佢回鄉有事?
咁佢約滿又點同佢計?

佢話返去過新年&結婚~ (佢係未婚媽媽)
我順便放埋大假休息下~
一年有7日, 滿約係第二年, 又得7日囉~~.

就係唔知我要唔要send信比入境處申請咩re-entry visa.....>_<

侯爵府

醒目開學勳章

mug要整封咁既野俾immigration既咩? 我都唔知呀, 我工人都係呢個xmas 番去菲放假.

原帖由 Siuchoi 於 09-12-14 14:10 發表

佢話返去過新年&結婚~ (佢係未婚媽媽)
我順便放埋大假休息下~
一年有7日, 滿約係第二年, 又得7日囉~~.

就係唔知我要唔要send信比入境處申請咩re-entry visa.....>_ ...

侯爵府

醒目開學勳章

剛剛打左去immigration度問, 佢話只要個working visa 係有效既, 咁渣住passport 就可以了. 唔駛做re-entry visa的.

別墅

Siuchoi:
我之前有個工人做咗一年因屋企有事返咗去一轉, 去到機場d staff 話佢知一定要帶contract, 如果唔係係印尼果邊番唔到嚟, 攪到我要飛車攞張contract 入機場俾佢

珍珠宮

原帖由 芷晞咪咪 於 09-12-14 15:32 發表
Siuchoi:
我之前有個工人做咗一年因屋企有事返咗去一轉, 去到機場d staff 話佢知一定要帶contract, 如果唔係係印尼果邊番唔到嚟, 攪到我要飛車攞張contract 入機場俾佢
...

我呢個係bun, 應該冇咁麻煩~~

珍珠宮

原帖由 happypiano 於 09-12-14 15:04 發表
剛剛打左去immigration度問, 佢話只要個working visa 係有效既, 咁渣住passport 就可以了. 唔駛做re-entry visa的.

Thank you happypiano!!

侯爵府

醒目開學勳章

不客氣.

原帖由 Siuchoi 於 09-12-14 17:37 發表

Thank you happypiano!!

大宅

siu choi,

你好呀! 咁啱我嗰件又係做了一年要放假, 仲狼放成11日.
不過...我都要旅行所以就又得她放囉! 不過因之前她己放了6日大假, 所以現在她有7日係nopay-leave, 我一早己經叫她write信申請假, 當然有註明若不依時到任會當自動辭職兼未出的糧會當作一個月通知金和不會負責她任何机票和旅費等, 我叫左她去打防孕針, 但她遲遲未打, 我叫她出示醫生紙先, 現在等緊...都怕她不依我說話去做因為她不打都無付.
請問你知唔知是否大多數診所都有得打針? 和大約几$?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我上次放阿賓姐返菲律賓, 佢要在香港既菲律賓大使館申請一張唔知咩証, 好似幾十蚊咁上下啦, 如果唔係香港呢邊申請,返到菲律賓申請貴好多喎. 張証詳細叫咩名我都唔知,因為個工人自己去問同鄉時同鄉教佢架. 另外叫佢帶埋employement contract 同請假紙出境. 另外封請假信要寫明幾時返,唔返就當佢離港日係resign day, 呢封信要叫佢手寫呀.

侯爵府

醒目開學勳章

係呀, 菲要申請呢張紙呀, 我工人話若無呢張紙會番唔到黎hk喎. 佢上個sunday去, 即日有得law的, 係菲領事館申請的, 100蚊樓下. 記住帶埋份contract/hkid card去申請.

原帖由 小黑咪 於 09-12-14 23:22 發表
我上次放阿賓姐返菲律賓, 佢要在香港既菲律賓大使館申請一張唔知咩証, 好似幾十蚊咁上下啦, 如果唔係香港呢邊申請,返到菲律賓申請貴好多喎. 張証詳細叫咩名我都唔知,因為個工人自己去問同鄉時同鄉教佢架. 另外叫佢帶 ...

侯爵府

醒目開學勳章

好多診所都有的, 你打個電話去你睇開呢一間問下啦. 我叫工人去打, 120蚊一支(一個月的).

原帖由 monster_zoo 於 09-12-14 22:49 發表
siu choi,

不過...我都要旅行所以就又得她放囉! 不過因之前她己放了6日大假, 所以現在她有7日係nopay-leave, 我一早己經叫她write信申請假, 當然有註明若不 ...

珍珠宮

原帖由 monster_zoo 於 09-12-14 22:49 發表
siu choi,

不過...我都要旅行所以就又得她放囉! 不過因之前她己放了6日大假, 所以現在她有7日係nopay-leave, 我一早己經叫她write信申請假, 當然有註明若不 ...

我之前有叫佢打, 但我估佢冇~ 不過放心, 萬一返黎有左, 佢留係度對住我一定比死更難受~ 佢明的~

侯爵府

醒目開學勳章

hahahaha, 佢既處境, 真係情願俾錢買你怕啦.

我叫工人去我去開的診所打, 佢去完, 我打去診所問個護士佢有無黎打到, 個護士話有. 或者你地可以試下問下啦.

原帖由 Siuchoi 於 09-12-15 09:21 發表

我之前有叫佢打, 但我估佢冇~ 不過放心, 萬一返黎有左, 佢留係度對住我一定比死更難受~ 佢明的~

洋房

回覆 2# Siuchoi 的文章

我想知佢唔打,返嚟有咗你可以奈佢咩嘢何? 唔炒得, 仲要服侍埋佢...你最好硬要佢打好D

洋房

回覆 2# Siuchoi 的文章

我想知佢唔打,返嚟有咗你可以奈佢咩嘢何? 唔炒得, 仲要服侍埋佢...你最好硬要佢打好D

珍珠宮

原帖由 Siuchoi 於 09-12-14 13:51 發表

不過我會叫佢手寫定一封請假信比我, 仲要remark如果唔返黎, 要賠償一個月通知金比僱主. (當然 ...

請假信就一定要, 但寫埋唔見人/遲返就當resigned 我就有保留......
放假前寫封咁嘅信俾僱主根本係唔reasonable, 邊有僱員放假前真係會同僱主講:「如果唔見我返就係唔返(辭職)啦!」係僱主都會追問:「吓, 咁即係點呀, 你一係依家就辭職, 唔好要我到時先知啦!」

有冇諗過:你要佢咁寫(辭職) = 佢不是自願寫 = 你迫佢寫?
如佢特登遲幾日返, 等你通知咗Immigration, 單方面終止合約先, 咁就有哂證據係你炒佢, 然後話你迫佢寫辭職信..... 雖然係假設, 但都唔係冇可能, 所以唔好為咗貪方便(佢唔返可以即刻去請工人), 擺自己上枱.
冇呢幾隻字(唔返=辭職), 你反為可以去報警話佢失踪, 有證據話係佢冇返, 但佢寫咗有可能唔返嘅話, 你又唔可以報警, 咁佢之後返嚟claim你, 話你想趁佢放假迫寫信炒佢就有排搞!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

我嗰件又係要放假, 可以俾sample of 申請放假的信我嗎?

siu choi,

男爵府

SandraLo,

請指教較安全的做法? thanks

原帖由 SandraLo 於 09-12-15 11:42 發表

請假信就一定要, 但寫埋唔見人/遲返就當resigned 我就有保留......
放假前寫封咁嘅信俾僱主根本係唔reasonable, 邊有僱員放假前真係會同僱主講:「如果唔見我返就係唔返(辭職)啦!」係僱主都會追問:「吓, 咁即係點呀, ...

首頁

尾頁

跳至