自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

識念又點
念咗唔識解咪即係無用
識乘數表嘅真正意意係要小朋友明白個中道理
2歲嘅小朋友識點...跳晒step,識都無用

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

當歌唱 & 念口皇, 我信. 其實同唱歌一樣. 記性好就得.

但明白真正乘數既原理, 我只可以話, 2歲, 我唔多信. (唔代表冇例外....)

(但我估有好多媽咪都會講佢地BB未夠幾多歲都識)

而家學前教育真係推得好前下.

原帖由 Zidane 於 09-12-15 09:03 發表
我阿媽話電台節目, 有個2歲既小朋友識念乘數表, 你地聽過未, 可否告訴我究竟是怎樣一回事呀?

別墅

醒目開學勳章

諗乘數表只係唱歌仔一樣諗口黃, 兩歲的小朋友記憶力超強, 記歌仔的能力很高, 只要有人教他或經常在他耳邊諗, 識讀一點也不奇怪

伯爵府

原帖由 GCH 於 09-12-15 13:34 發表
其實唸乘數表都係當唱歌仔咁做,佢地成日唱"茶壺歌"都會識背啦,所以唔係奇事,我女而家二十二個月都識唸三字經,但只係當歌仔咁唱啫,不過話說回來,的確有研究講過多唱兒歌,多背有意義文字既小朋友,佢地腦內既搭橋會頻密 ...
我個細仔依家2歲多d..9因歌我無教佢呀,不過晚晚怇訓前都要我唱歌仔,有好多歌佢聽幾次就識唱,依家佢成日都會自己一邊玩一邊唱歌 我覺得要佢識唔難,只要你係佢面前教/做多幾次佢就會識..但睇下有無必要一定要佢學果樣野囉~

大b駿逸細b駿晞

大宅

基本上你肯教,呢d野都唔難識,問題係你選擇教佢d咩,我會選擇教d大個就好難教返轉頭既野。

我無教小朋友背九因歌,until佢完全掌握到加數,我同佢解釋乘數同加數既關係,個乘數表我唔係叫佢背出黎,而係叫佢自己計出黎,跟住先叫佢背,而家有時佢背唔出,佢都識返個答案出黎。

大宅

囝囝兩歲幾時貼左張乘數表海報係門上,佢睇左個多星期,就自己背左,這因為他當時十分瘋狂的喜愛數字。之後沒有浪費,三歲時已明白概念 和懂得運用。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

識背只代表記性好, 不代表懂數學。

數學著重的是"解難", 如果唔識解難, 問題轉少少彎已不懂回答。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 aryee 於 09-12-16 10:45 發表
基本上你肯教,呢d野都唔難識,問題係你選擇教佢d咩,我會選擇教d大個就好難教返轉頭既野

我無教小朋友背九因歌,until佢完全掌握到加數,我同佢解釋乘數同加數既關係,個乘數表我唔係叫佢背出黎,而係叫佢自己計出黎,跟住先叫佢 ...

絕對同意!

例如品行,德育, 樂器,體操,舞蹈, 細個唔學就錯失時機, 大了學即使加倍努力也追不上。

首頁

尾頁

跳至