家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

$10,000油650呎屋,抵唔抵?

如題。
[

大宅

Re: $10,000油650呎屋,抵唔抵?

連工包料嗎? ?-(

大宅

係喎。
[

水晶宮

if 連工包料, very reasonable. My home 400 sq. ft but cost $15000HK- in 1997.

子爵府

抵 if U sure they 派灰&油油各3次.... otherwise, a bit expensive......

子爵府

如果普通"扇"灰油油,我600尺做

男爵府

我係12月時, "煽"灰+油全屋 $15,000 (961呎).
所以應該差唔多囉 :mrgreen:

大宅

因我見屋頂有發"毛"(一撻撻黑印),是否一定要"煽"灰後油係最好呢?
禧媽媽 寫道:
我係12月時, "煽"灰+油全屋 $15,000 (961呎).
所以應該差唔多囉 :mrgreen:
[

男爵府

hellololo

以我有限既知識:
"煽"灰---係想牆身光滑D (視覺上靚D)
至於發"毛"---唔知係咪"滲"水, 如果係的話, 應該要油"防水膠"(好似係咁叫) 不過師傅應該識做

而家興鴛鴦色呀, 我老公最後將飯廳油橙色, 好搶架!! (不過唔係個個接受) (油咩顏色, 都係同價架!!)

別墅

抵!
but, 包料, 要睇用咩牌子油wow; (camel?/菊花?)
若要好, 應'橙'起底, 批3次灰, 油2次油;
若間屋比較易受潮濕天氣影響, use防水性油/防水膠, not really fit to your house actually, 問吓師父意見啦...

別墅

禧媽媽 寫道:
而家興鴛鴦色呀, 我老公最後將飯廳油橙色, 好搶架!! (不過唔係個個接受) (油咩顏色, 都係同價架!!)

YES, 好潮wow; 仲可以增加視覺效果, 間屋變大變細架

男爵府

yauyee 寫道:
YES, 好潮wow; 仲可以增加視覺效果, 間屋變大變細架

hehe....
真係幾潮架!! 起碼特別d!!
但我爸爸媽媽黎過, 見到就.......... (眼都突埋呀)

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

兩年前,360呎起舊牆紙,油油漆,HK$6,800連工包料.

首頁

尾頁

跳至