自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我諗樓主主要係唔滿意學校既回應~

不如你咁諗,一日係課室"屈"住上咁多堂,休息個陣吸D新鮮空氣反而對小朋友好D,雖然係凍左D,不過我相信小朋友有足夠既保暖衣服應該問題唔大。

最緊要係小朋友無凍病

原帖由 uri_lau 於 10-1-10 17:44 發表
1.學校的確係社會既縮影:超過2xxx人入過哩個post,回
應既有3x人,學校有幾佰個學生,幾佰個家長,幾十個
staff,佢地都知學校個雨天操場向海,除左天花係無遮無
阻擋好食風,我親自問過係有其他學生都覺操 ...

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 riko-uk 於 10-1-13 04:42 發表
唔洗咁認真,大家生活係唔同國度,討論吓啫!

咁我都係吾抵得有人叫樓主"睇下外國小朋友"啫.
人地好認真咁為個仔愁ing架, 但係我覺得呢d response完全冇建設性不突止仲有多少取笑成份. 為樓主唸下, 睇完真傷心.

我細個聽到15C or below會好驚, 要媽咪晚晚打邊爐, 見到媽咪用凍水洗菜會登佢辛苦, 仲有要將d校服擺入被竇一陣先肯換. 吾知你地細個時十幾度係點過既呢? 肯定去左大帽山睇結冰食雪糕頂啦 :lol 講下笑啫

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁其實真係好難比較,香港8-9度已經可以凍死人,因為香港D屋保暖比較差。英國D屋好似密封咁,又有central heating,有D屋既屋頂下面仲有層棉花用黎保暖。。。不過熱個陣真係大獲喇!英國前個排跌到零下,又落雪又結冰,就算係屋企有暖氣,都覺得凍,係出面行一陣對耳仔凍到痛~ 但係我個人意見係久唔久比小朋友係出面活動下吸下新鮮空氣無仿,最重要係注意保暖

原帖由 眼訓 於 10-1-13 00:37 發表

阿樓主亦吾想同外國人比較

象牙宮

你同我討論岩D喎

原帖由 riko-uk 於 10-1-13 04:42 發表

唔洗咁認真,大家生活係唔同國度,討論吓啫!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 uri_lau 於 10-1-13 02:11 發表
但我明白針吾拮到肉吾會知痛!

樓主, 唔使針拮喇....我睇到都替你心痛.....

我家住近山, 每天番工行落巴士站上車已經凍得要命, 那5分鐘路程未計等車, 風吹得心寒, 凍得發抖, 我從小到大都未感受過, 只因我一直都住在市區, 不近山也不近海邊, 同在香港這細小地方, 不用20分鐘的車程, 感覺已大有不同....

未感受過唔會明白, 唔同濕度既凍都會有差別, 替孩子預備頸巾, 好好保護頸部, 唔好凍親氣管....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 2heiBBmama 於 10-1-13 07:01 發表

樓主, 唔使針拮喇....我睇到都替你心痛.....

我家住近山, 每天番工行落巴士站上車已經凍得要命, 那5分鐘路程未計等車, 風吹得心寒, 凍得發抖, 我從小到大都未感受過, 只因我一直都住在市區, 不近山也不近海邊, 同 ...

同意呀, 近山或近海我都試過, 真係凍到唔識講, 上車前就凍到癲, 出到市區就好小小, 但返到去落車又凍一段路......
最可怕係依家天氣時冷時熱, 再加上如果係課室暖完幾個鐘, 底子唔好再落去吹吹風, 真係幾辛苦!!

其實樓主唔開心係人之常情, 阿仔唔敢出聲躲係廁所, 比著任何父母都心痛!

加上樓主都唔係希望學校會特別照顧自己個仔, 只係適當時候照顧學生需要!

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

凍我地都唔會去海旁,小朋友學校近海邊係比較食正風,但又未夠13度以下又唔可以著外來褸,校褸真係邊度暖?唯有比條大頸巾佢,可包埋個頭,學校有無家教會?好多時學校唔受一、兩個家長投訴,就試搵家教會幫手!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 眼訓 於 10-1-12 22:29 發表

人地好認真咁為個仔愁ing架, 但係我覺得呢d response完全冇建設性不突止仲有多少取笑成份. 為樓主唸下, 睇完真傷心.

我細個聽到15C or below會好驚, 要媽咪晚晚 ...

細個係享受...
因為覺得小息時拎住支熱維他奶好正!!!好懷念呢!

其實樓主個仔間學校有冇雨天操場架呢?
雖然雨天操場都係凍,但都叫有野遮下都ok架...我細個時,真係無話太凍小息就留係課室架...都係要落操場既....

複式洋房

好媽媽勳章

返學好似去了北極~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我囡囡學校係山上面, 溫度比起市中心真係差一兩度, 而家我呢區得 9.x 度, 即係上面應該得 8.x 度.

學校除非多學生患上感冒或特別事情, 都唔會要學生留係課室小息, 就算得返 8 度, 都係會去操場架.

我既做法就係校服入面著足夠既衫, 外加一件冷外套同羽絨, 等佢入到課室熱時都可以有得除, 除左之後基本上個人保暖都一定足夠.

另外由入冬開始, 我係比佢帶暖水壺返學 (個暖水壺入面有成 Lit 水架), 當然會加重左書包重量, 但當一個人覺得凍時可以飲返 D 暖水, 個人感覺都會唔同晒.

我既角度係學校無可能去就某批學生, 而扼殺左其他學生去操場小息既機會, 家長真係覺得有問題時, 唯有自己做多少少野, 係同小朋友著多 d 衫或帶定暖水比佢返學飲, 真係無可能話要學校去就自己小朋友囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

學校e句回應好過份:
縱使氣溫低於15度,但如果校方"認為"不寒冷,學生仍需到操場小息.
個個小朋友既體質唔同,校舍地點唔同,近海唔係淨係凍的問題,而係好大風.我好明白樓主的感受.
我自已個仔12度著住件短袖裇衫,隻手暖暖的,一d都唔凍,但係同學仔著住件校褸隻手仔仲好凍,又易病,真係担心架!
咁如果校方能夠有d彈性,例如課室照開,鐘意出去操場又得,留係課室亦得,咪大家好囉.反正凍的曰子唔会好多.

大宅

樓主, 有無為小朋友準備暖包? 看來寒冷天氣還會持續一段時間, 用暖包可以保溫幾小時, 你每天給他兩個應該夠用了.

小學唔同幼稚園, 學校一定唔會太照顧小朋友, 提出了要求學校肯配合當然好, 否則也只能自己看著辦了!

我小朋友的學校也很當風, 不過小朋友可以跑可以跳, 所以也不會太凍. 你小朋友的學校不準小朋友跑的嗎? 如果係, 應該係比較傳統的學校了, 那樣推斷他們不會那麼容易接受家長意見了!

別墅

我唸我囡囡同你亞囝係同一間學校 (旁邊係船廠)!

果到係海邊, 真係勁勁勁勁大風. 我每朝送囡囡返學時都準備一條大圍巾, 把囡囡連頭/連頸都包埋才可行返學校.

就好像這兩天氣溫只得10度, 我會幫囡囡穿上6件衫, 再帶上頸巾, 一壺熱水才上學.

珍珠宮

2024年龍年勳章

原帖由 眼訓 於 10-1-13 06:29 發表

首頁

尾頁

跳至