興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

點解棵"發財樹"會有黃葉架? 葉邊開始黃呀....點算呀???
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

男爵府

我棵都係,本來放在室內都好好地,最近擺左上天台,就開姑黃,我估雨水使它濕過頭,因以前我是一個月才淋水一次,長得好靚!

別墅

會唔會因為天氣太冷?我以前在露台種過一棵,一次冷峰過後,全部葉子變黃脫落,好在夠粗生,很快長出新葉。之後我有做防風措施,知道氣溫會驟降至接近10度或以下,會事先以大的垃圾膠袋套住作擋風禦寒(由上而下,套至1/2-2/3高),之後再沒有大量變黃及落葉的情況出現。
原帖由 122510 於 10-1-29 13:53 發表
我棵都係,本來放在室內都好好地,最近擺左上天台,就開姑黃,我估雨水使它濕過頭,因以前我是一個月才淋水一次,長得好靚!

男爵府

太多水會易黃葉? 我62每天都有淋水架, 但又唔係淋好多水. 要留意呢.

天氣凍都有關係架? 下次凍我都要同佢保下暖呢.

真係好粗生架咩? 希望唔會易死啦.

請問要不要施肥呀?????????

多謝回覆呀.

我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

首頁

尾頁

跳至