懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 預產期約10/2005的準媽咪交流會

唔該,我想問下邊到有得做OSCAR,打去威院話full晒,但係我下次私家覆診時又已經14週 (而家12週),係咪一定係11-14週做架?邊到有得做?同埋幾$?
唔該!

大宅

evianh2o:
我去左Dr.龔羽一度做,都係$1,150,
但就唔洗去威院排長龍!

複式洋房

Thank you, 2A!
:-P

男爵府

我今天沒有上班因患了感冒,醫生叫我休息及多喝水因藥物要就住bb不能太強

http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

大宅

各位媽咪, 你地好呀.........我黎個BB都係25/10/2005預產期....... :lol:
我想問吓各位媽咪有無咁既情況, 我依家12week啦, 但係自從有左BB之後, 喉嚨就有好多痰, 好唔舒服.... :cry: 吐又吐不出, 好慘喔.......... :-(

別墅

mimosa,

你係咪飲得奶多所以多啖呀?

大宅

evianh2o 寫道:
唔該,我想問下邊到有得做OSCAR,打去威院話full晒,但係我下次私家覆診時又已經14週 (而家12週),係咪一定係11-14週做架?邊到有得做?同埋幾$?
唔該!

evianh2o,
TST 翹康醫務中心, 洗世源E生, 要係11-13.6週做, 逢二, 四, $1100- TEL:2722 1712
:lol:

大宅

gogOBABY, 我只係朝早一杯奶........... :cry: 甜野我又唔鍾意食啦, 我都唔知點解.......

男爵府

我每晚都會咳及嘔番晚餐d未消化物出來,好辛苦
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97

複式洋房

kk-can : thank you. :-P

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

大家好,我第1次有BB,預產期在10月尾.想問吓度頸皮準唔準,我有D朋友話唔準,卒之走去抽羊胎水,我驚有危險,都唔知做唔做好??!!OSCAR是否可代替而無危險性?!

大宅

cookiegg,
OSCAR is a kind of screening rather than diagnosis like amniocentesis. It only tells you the probability of your baby having Down's Syndrome. The accuracy rate is about 90% and about 5% are of false postive results. It is a non-invasive method and there involves no risk of complication to the pregnancy. To supplement on CHERRYIEONG, medical practitioners no longer rely on age as in the past as the sole screening parameter. Rather they tend to conduct OSCAR or similar tests first and amniocentesis will only be conducted when the screening result indicates there is likely a high risk of chromosome abnormalities.
Taking OSCAR and amniocentesis are both gambles. For OSCAR, you gamble on the accuracy of the screening result whereas you risk miscarriage for amniocentesis. Which one is better really depends on where you want to place your bet.
[quote]
cookiegg 寫道:
大家好,我第1次有BB,預產期在10月尾.想問

大宅

WONGKAKA,

你身體點呀? 我上幾個星期都好似你咁, 病到死死下,但又唔可以食太強的藥,只好訓、訓、訓同埋飲水囉. 你要小心身體呀!如果唔ok, 明天都要在家休息呀, 不要勉強返工呀!
我呢幾個星期好忙好忙, 因有特別function, 而且我夜晚會去中大讀書,又要交功課,所以辛苦到不得了! 希望快d捱過去,等bb唔需要陪我辛苦,有好日子過啦!

大宅

wongkaka:
不如你嘔之前飲少少果汁(如鮮窄橙汁)中和下D胃酸,無咁辛苦架!
係無意之間發現架!

wongkaka 寫道:
我每晚都會咳及嘔番晚餐d未消化物出來,好辛苦

男爵府

Dear 2A & Cherryyienng,

多謝你們的關心,今日我已上班了因工作實在太多,明天會再去覆診因尚有咳,唔想bb成日聽到行雷及chop親佢。

嘩cherryieong你好勤力呀仲要上堂。
另外我報了leeleelee的5月開的產前瑜珈,你們有冇興趣呀 ?

wongkaka

大宅

wongkaka,

我咳得好嚴重個陣,我就會加多一個枕頭,墊高一d訓,仲會含一片陳皮囉,我覺得好d架, 你有興趣可試試,不過唔知是否適合你。你提到的leeleelee5月產前瑜珈,到或詳情係點呢? leeleelee呢個名咁搞笑既? 其實幾多個月先可以做瑜珈呢?

大宅

各位:
我仲有一件事想問大家...人地個個都係成個月先見肚,但我而家12週就已經好現喇, 今日仲俾2個同事問我係咪大肚...我平時都唔算肥,肚腩仔都唔算大,但而家真係好覺眼囉...係咪我太吸收或唔正常?

男爵府

Dear Cherryieong,

我平時都有肚腩現在有了bb都算明顯,但我著了西裝褸所以d同事唔知。

有時佢地見我面脹脹以為我最近肥咗!

你幾時見醫生呀 ? 到時問下醫生bb健康否及啱唔啱size ?放心吧 !

大宅

HELLO CHERRYIEONG :

我是新加入的! 我本身已有15weeks, 現在公大讀書, 好累、好怕要放棄(剛開學), 但仍未下定決心。因好怕好悶。
您是全職媽媽? 您修讀的中大課程何時完?

別墅

真係好羡慕你哋呀, 我都預產期係10月17日, 但我所經歷既真係好難受, 我做咗oscsr之後, 姑娘話屬於高危, 咁我去見醫生, 醫生話我個bb個腦好似我啲發展上同正常既唔同, 建議我去見一見威爾斯既教授, 我今朝見完, 做咗好詳細既超聲波, 醫生話bb個腦發展上係有啲問題, 重話bb有問題既機會好大, 我真係好心痛呀, 想喊 又喊唔出, 有時只係發呆, 我又唔想我老公擔心我, 所以有講唔出既痛, 雖然bb生存機會微, 但我都要盡最後努力, 做咗個抽絨毛, 希望有萬分之一機會. 能夠擁有一個健康既bb真係好幸福.

首頁

尾頁

跳至