懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 預產期約10/2005的準媽咪交流會

Hi各位媽咪:

我早幾日已在威院做了OSCAR, 報告結果屬低危, BB Size 有5.58cm. 終於可鬆一口氣. 但因為我已經36歲, 心裡十五十六係咪需要抽羊水(如qe建議的話), 我問威院姑娘, 姑娘只係答我, OSCAR只係一個篩選testing, 測試機會率, 低危並不代表百分百準確, 而抽羊水係一個確診檢查, 100%準確, 但會有流產風險...唉..點算!

照超聲波時見到BB郁手郁腳, 好活躍ah! e生話有80%係女, 好開心

大宅

fjbaby,

恭喜你呀! 你就鬆左一口氣喇, 我好擔心聽日呀....如果我係你, 我估我唔會再做抽羊水喇, 因為有一定危險性架。

男爵府

Dear fjbaby,

整個檢查過程需時多少? 我明天到威院做oscar testing好緊張呀 ! 唔知我的bb會不會郁手郁腳抑或睡覺呢 ?

咁你都見到是女的性特徵 ?
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

男爵府

Cherryieong,

心情真有d緊張,我明天早上9:45am,但不等result了因要返工,我會叫姑娘打電話比我及寄result給我。

祝我們及bb健康順產!

http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97

大宅

wongkaka,

我3:30做oscar, 到時會同我老公一齊去, 驚就兩份囉。係仔係女, 我都無所謂, 只望bb平平安安, 健健康康。希望我們都順利!

別墅

Dear Wongkaka,

我的booking 係10:45am. 約11:00am抽血, 11: 20am 照超聲波, 約照了20分鐘, 報告1:00pm已有.

別墅

wongkaka & cherryieong,

祝你哋明天順利﹗

大宅

LibraMum,

thx so much!

男爵府

Dear LibraMum,

Yes ! Thanks

大宅

大家好,我第一次黎呢度,請多多指教!
我將會0係4月25號下晏去威院做Oscar,你地有無人一樣0係果個時間做呀??
我只講事實

男爵府

畀面勳章

CarmanCheng,

你幾多個月啦....... ?? :lol:

我依家14週喇, 你呢?

男爵府

畀面勳章

all sisters
祝你地大家做oscar 都順順利利, bb健健康康, 做完返來報告下啦
不過呢, 我想講做oscar都係係威院做比較好, 我係待私家做我覺得唔太好同埋好趕咁呀 :cry:

別墅

mimosa 寫道:
[quote]
Dreamy 寫道:
...hi各位媽媽...我預產期是10月25日架....而家都有13週囉....不過我唔係好明我要4月29日,qe先開始睇我...之前個期仲耐丫...成5月23日...好彩我自己有睇緊醫家姐...佢寫封信比我再fax比qe個期先早d咋...大佬丫...我之前仲要有2次小產架...都唔明點解qe要咁對我....唉....

Dreamy,
我都係10/25預產期喔 真係巧啦.......我層日剛剛先睇完私家醫生, 13週啦.........照超音波果時, 見到BB係肚入面郁郁動, 醫生話BB扎扎跳......
[/quote]

HI...mimosa...真係好巧喎...我都13週啦...下星期一去私家照仔定女...我係qe生丫你呢....

男爵府

Dear Cherryieong,

今日我都有等埋result約12:00pm離開,oscar結果好安心是低風險1:9293 BB Size 6.62cm 屬正常,放心了。

另外我可能近日嘔得厲害,所以冇之前咁重,現在13weeks多共約重了5.5磅。

你呢 ?

大宅

WONGKAKA,

恭喜你, 我都順利呀, bb而家大約6.5cm, oscar結果是低風險1:13450。不過我今日第一次抽唔到血呀, 因為血管唔明顯, 要等醫生落手抽。我今日磅重,係51kg, 112磅, 肥左6磅左右啦。
你近日嘔得好嚴重咩? 你係晨吐還是其他時間嘔? 如是晨吐, 起床前要食一塊餅,先下床, 會好好多。其他時間呢, 放d話梅係身邊 , 一有唔舒服就食左先。我係8週左右時曾作嘔, 不過而家無咩事, 都算係咁喇。我今日bb不停轉身, 醫生俾左2張ultrasound我拿走, 睇到bb既手指仔架。哈哈!但醫生無同我講睇唔睇到bb的性別喎, 我又唔記得問, 好在我都唔係好mind仔or女。你呢?
仲有呀, 我今日去左天水圍book母嬰健康院, 2星期後有得睇。

男爵府

Dear Cherryieong,

我今年32歲
oscar 1:9293 另13+18是1:17415,醫生都冇講睇唔睇到bb的性別。但我不知什麼是13+18 ? 最緊要是冇事就ok啦。

我近日是食及飲什麼都嘔,今日好些可能我昨午看了中醫食了中藥

別墅

cherryieong & wongkaka,

恭喜你哋咁順利呀, 下星期2輪到我去check喇, 希望一切順利啦

另外,我想問 010 喺邊嫁,重有去其他咩地方買衫?我就喺motherworld 買咗啲減儥裙and褲

別墅

重有a-line喺邊嫁?

別墅

Wongkaka, CHERRYIEONG

恭喜你兩個呀!大家都安心啦!

你兩個都有增磅, 我反而輕左3磅。

大宅

cherryieong & wongkaka,

恭喜你哋呀!我下星期一去check ah.

聽講將軍澳有平ma ma 衫買ah
我只講事實

首頁

尾頁

跳至