跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得好難兼顧兩個, 你地呢?

民房

me me me~

一年一個, 一仔一囡,
家人幫手, 會輕鬆好多~

別墅

Hi, I'm also got a son and a daughter.

Sister is 0709
Brother is 1005

大宅

我生完細佬出院嗰日帶左一件玩具送比哥哥, 話係細佬送既, 哥哥好開心, 到而家 (8個多月後), 佢都仲記得件玩具係細佬送比佢既...
其實真係好睇個 bb 自己的性格, 我個大既比較溫柔&內向, 唔開心好少發皮氣, 只會當得我同佢時問我點解, 所以我唔覺佢 '蝦' 細佬... 反而細佬開始大個, 有時會好惡, 見到哥哥食 mum mum or 食奶就會大喊 (其實佢已食飽!)... 我覺得細佬第時會 '蝦' 哥哥!!

複式洋房

我剛剛生完bb一個星期:
哥哥 0709
妹妹 1005

妹妹未出世之前, 我同老公就不停同囝囝講媽媽個肚入面有妹妹, 遲d就會出世, 好叫囝囝有d 心理準備, 當然, 都唔可以肯定囝囝唔會呷醋, 但又唔可以咩都唔同佢講.
妹妹剛剛出世, 我喺醫院時, 都不時打電話同囝囝講媽媽掛住佢... 等佢都開心d...
不過, 我同老公都發覺囝囝比之前 "嗲" 左好多, 少少事都要人呵番...
希望, 囝囝都可以快d 適應, 跟妹妹融洽相處啦

複式洋房

哥哥: 0709
妹妹: 1003
just arrived! 哥哥有d唔慣...試過心情唔好...係school咬同學仔...我而家成日洗哥哥腦, 叫佢唔開心要講, 唉~ 都唔知大d會點!

大宅

我的兩個B :

家姐0709
細佬0909

這幾個月佢地連住咁病,家姐病完就到細佬,細佬好左,家姐又再病了,好攰呀 !

禁止訪問

大宅

你地有冇偏心 ar??

大宅

好媽媽勳章

哥哥0710
妹妹0907

哥哥開始有sense of belongings, 妹妹開始周屋爬。
妹妹成日攪哥哥玩具,哥哥一見到即發癲,推呀妹落地...
唉,真係睇少眼都唔掂

不過妹妹唔攪哥哥玩具時,佢地又好鬼friend,一齊爬、叫(妹妹自己係咁叫哥哥又跟著叫)、哥哥唱歌妹妹拍手。
冇後悔生2個,有伴一齊成長是開心的!

別墅

hi Cyntoby

我同你情況都幾似呀。我大囡係0509, 細囝0709. 贊同你所講,細囝初出世時,真係好辛苦,但而家細囝都兩歲半,已經係收成期,見到佢地一齊玩,互相照顧,真係好sweet

大囡歲半無痛戒人奶,細囝就喏喏先成功戒左,同呀囝戒奶,簡直好似要佢條命!

原帖由 Cyntoby 於 10-2-17 22:08 發表
各位姊妹, 加油呀, 宜家係耕耘期, 遲d就舒服咖啦 !!!!

大仔 0510
細女 0709

宜家兩個都返全日(朝9午4), 又開始互動自己玩, 佢地又錫對方, 當然有時都會掙嘢啦, 但我地輕鬆咗d !!!

之前兩個仲細係辛苦, 又要返工嘅 ...

複式洋房

我大仔都係0709 ~細仔係0902
好似有好多都係兩兄弟woo~

之前我都係覺得自己忽略o左細佬,真係相都影少好多比起哥哥o個陣~ 因為陀住細佬o個陣,好似覺得忽略o左哥哥,所以我一生完坐完月就同哥哥返playgroup,去旅行補償番~ 哥哥開始大每日都需要陪玩,所以一定唔多唔少忽略o左細佬,但係而家細佬已經一歲,而家最得意最好玩,日日都哄到我地好lum~haha~連哥哥日日一起身,就要細佬同佢一齊訓o係隔離飲奶奶~ 佢地開始識玩,同埋哥哥大個o左,對得細佬多,愈黎愈好感情,每日狂錫細佬~細佬都比佢錫到憫,推開佢~haha~
各位岩岩生完o既mama~加油呀,一年時間好快o家咋,而家真係會辛苦d,但係好快佢地識玩,睇到佢地好sweet,咩都唔記得曬啦~
加油加油~

別墅

我都係剛剛生完妹妹, 仔仔0709 妹妹1001, 妹妹宜家1個多月大, 呢個月真係好辛苦, 大仔又痴身, 好彩有工人姐姐幫手, 如果唔係真係唔知點湊, 不過見到哥哥好錫妹妹, 妹妹喊會叫妹妹"唔洗驚, 無事既, 唔好喊啦", 又成日錫妹妹, 果刻真係好Sweet, 希望遲d妹妹大 d 會無咁辛苦啦~

侯爵府

睛靈勳章

Hi Cyntoby,
仲記得我嗎? 同妳一齊有BB, 仲係東區生! 妳好嗎? 我囡囡9月16日架!

原帖由 Cyntoby 於 10-2-17 22:08 發表
各位姊妹, 加油呀, 宜家係耕耘期, 遲d就舒服咖啦 !!!!

大仔 0510
細女 0709

宜家兩個都返全日(朝9午4), 又開始互動自己玩, 佢地又錫對方, 當然有時都會掙嘢啦, 但我地輕鬆咗d !!!

之前兩個仲細係辛苦, 又要返工嘅 ...

大宅

大仔 0505
細女 0709

之前兩個仲細係辛苦, 又要返工嘅, 又餵人奶到19-20個月, 真係攰倒爆咖, 時間過得好快, 遲d佢地一齊跑, 一齊跳就唔覺唔覺大哂, 鬆哂!!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 MSChow 於 10-2-6 14:28 發表

good for u...u r a brave mom...

大宅

畀面勳章 大廚勳章

0709!!!0808果個係我~~~!!!
幫我FD睇PM果陣~~!!!唔記轉A/C

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 bbaike 於 10-2-6 13:26 發表
大女0709
細女0808

good for u...u r a brave mom...

大宅

畀面勳章 大廚勳章

幫我fd睇完pm 唔記得ch叔a/c

大女0709
細女0808

男爵府

好媽媽勳章

大女0709
細女0808

首頁

尾頁

跳至