跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 請問有沒有參加了廣華"助產士小組"的準媽媽?

kathychoi 寫道:
to lala1125~
你果日係照超聲波定係見醫生?? 我果日都會去檢查..而五月四號就照超聲波!!!

檢查呀 ! ultrasound .... 上次照左啦 ! only check 大小 . 我記得上一胎陀阿彥林時 , 照得好仔細 , 仲隻手指數 ( 齊唔齊 ) 內臟 , 心瓣都數埋 . 但今次 :-| .... 冇 . only check 大小 ( 頭 , 肚 & FL ) . 佢話我第二胎政府唔offer 到 budget 比我做 . 雖然 , 我個個月都有睇私家 ( 不過 , 我冇講 ) , 希望 , 佢會做埋 , 因為 , 醫院始終儀器靚 d , 瑩光幕都大d 啦 ! 最後都冇 :cry: . 佢話要自己去私家check喎 ! 其實 , check 埋都唔怕啦 ! 橫點都係睇之 ma , 又唔駛錄影 , 只係 manpower 都唔做埋 !

kathychoi ,
你睇幾點呀 ?

子爵府

第二胎先唔架?? 我果日都只係去睇醫生咋..睇十一點四十分呀..咁你呢??
依家好心急呀..諗住睇下四號果個可唔可以知道bb 係仔仔定囡囡..至於私家我無睇過呀..因為聽人講話好鬼貴..上次我陰道發炎..我老公個fd 話睇一次果d 私家婦科醫生要成千蚊..咁我諗住睇bb 既話..應該要幾千蚊..所以無去睇呀!!
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

男爵府

kathy ,

我睇10 點呀 !
你第幾胎呀 ? 預產期幾時呀 ?

如果普遍私家婦科產檢 約 ~ $400.0 啦 !
視付階段有齊葉酸 / 鈣片 ... for 1 month ga !

子爵府

我依胎係第二胎..但之前果胎無要到!!
400 蚊係唔係唔連埋照超聲波架?? 如果照埋要幾多錢??
我既預產期係九月二十五呀..你呢??
我想參加果d 運動班同講座..但上之檢查時無報到名..咁係唔係要搵一日去醫院報名架??

世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

男爵府

私家檢查一定會照 ga ....
幾佰蚊係照 & vitamin ga la !
我既預產期係九月七日呀..
運動班同有d講座都幾好 , 因為你都未聽過 .
recommand .... ( 我唔記得個名 , 大約個內容啦 ! )
運動班 ,
初生護理 ,
產後護理啦 如果而家 , 你唔太了解陀bb要做乜好 , 都聽埋產前囉 !
你e + 第二胎..但之前果胎無要到!! 咁係唔係都算第一胎呢 ?
anyway ,保重物體啦 ! 大家咁話 !

子爵府

我都唔知算唔算第一胎..不過d 醫生姑娘係用"第二胎"黎形容!!~~
原來百幾蚊就包括埋照架啦?? 不過我都唔知邊間好 ~"~
我依幾日就黎咳死..成日係咁咳..睇左醫生食埋藥都好似無咁用咁..唉..好辛苦呀!!
果d 產前運動班..我聽人講話參加左..第時生bb 時可以舒服d 同快d ..係唔係架?? 我覺得我依胎好惡呀..我諗到時生..一定會好辛苦 >"<

男爵府

kathychoi ,

kathychoi 寫道:
原來百幾蚊就包括埋照架啦?? 不過我都唔知邊間好 ~"~

我話幾百蚊 , 唔係百幾蚊呀 ! 我驚你睇錯 out budget 呀 !

複式洋房

BK Milk勳章

kathychoi,

我今日檢查時, 幫你問了姑娘, 姑娘話小產過就要由醫新follow up, 不可以入助產士小組.
lala1125,
你說的產前產後運動班已排至產期於9月尾產期的媽咪, 我今天book 只 book 到 6月25日分娩的認識. :cry:

子爵府

to q-mama~
Thx 呀~~ 我都預左唔參加得架啦 >"<
不過我想問..我既預旌期係九月二十五號..咁我可唔可以book 果個運動班+陪產班架 @@??

哈哈..唔好意思..打錯左!! 你多數係邊樹睇?? 好唔好架?? 我問過我契大嫂啦..佢介紹左間俾我..不過由於無電話no. ..所以要我自己去問下幾多錢!!

複式洋房

BK Milk勳章

kathychoi ,
你可以打電話3517 2504 睇book唔book到啦.

男爵府

kathychoi ,

我自己睇開個女醫生係佐敦 ~ 約 $450.0 , 另一個荃灣男醫生 ~ 約 $ 370.0 .... 但要BOOK 日子 / 時間 , 佢地好誇 , 通常要預三星期左右 , 如果 , 佢地咁o岩 有booking cancel 可能早d , 如果有興趣 ... 我先比資料你呀 !

子爵府

thx 呀!!~~ 但點解要睇兩個咁多既 @@?? 我聽人講話開頭果幾個月check 一check 之後..就可以唔駛理..直到bb 出世!!~ 每個月都check 一次係唔係要確保bb 健康??

to q-mama~
我打過去幾次..不過無人聽 ~"~

男爵府

kathychoi ,

no 呀 ! 我自己每月睇江醫生 ,
不過 , 我話比你聽荃灣個都好好 .
你自己衡量一下啦 !

子爵府

荃灣呀..都ok 遠 @@" 不過anyway ..好多謝你既意見..但我要再問問人+同屋企人傾下..因為佢地覺得唔需要出去睇!! 其實出去睇..係唔係為左拎d 補藥 @@??

首頁

尾頁

跳至