自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

UP...

珍珠宮

畀面勳章

個小朋友好慘呀!!! 希望佢屋企人睇到啦!! 有時d工人真係好過份!!!

子爵府

好媽媽勳章

但你出聲話佢~最叻扮聽唔明

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

upupupupupupupupupupupupup~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

伯爵府

如果我係個小朋友既媽咪,我會好心痛囉~原來我用3千幾蚊請個廢人返黎打我個仔~

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

繼續UP

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 zola 於 10-2-6 15:30 發表
繼續UP
up

子爵府

up up up

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

can find the employer?

大宅

環保接龍勳章

UP

男爵府

好媽媽勳章

UP

大宅

up up up

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

up up

子爵府

原帖由 babykiss 於 10-1-29 23:56 發表

佢係喺屋企打架 ~ 無人睇到, 我個大女 (7yrs old) 其實當時都喺屋企, 但不是在我大女不是在細佬身邊, 而且細佬亦無 cry, 所以家姐唔知.....

我返到屋企時, 塊面都無痕蹟..... (但細佬話, 姐姐打佢塊面係痛的, 不 ...

你經歷的我也經歷過
你的擔憂我也有

同你分享我當時的做法
1) 我安排了課外活動 (因延展位已滿)
2) 直接同工人講,當然佢會唔認,又或者話係玩吓,咁我就提醒佢係HK打小朋友是犯法的,其次同佢講為了保障佢是否被小朋友誣告,我裝cam (我裝了兩部)
3) 同一時間揾replacement (我無話比小朋友知,以免留口風)
4) 教小朋友係屋企活動範圍 (當然cam睇到),因為mama 同爸爸可以係cam到睇到仲有無人打你 (其實我可以監視同埋比小朋友有安全感)
5) 教小朋友如何打電話比我、爸爸、婆婆同保安

小朋友試過打電話比我喊,又比工人打,我即call 保安,有兩位保安員押咗佢落大堂坐等我番嚟,對住保安枱!

至於擔心小朋友唔適應新工人
個人覺得最主要是父母有無時間同心機陪小朋友,quaity time
就算我前好好工人走(一個揾到筍工,一個係無先兆下走佬),我的小朋友都無喊,只是表現唔舍得,或者間唔中提起想知道近況)

請工人,見招拆招
但一定要有低線
我還在學習中

別墅

原帖由 bbfish1992 於 10-2-8 16:48 發表

你經歷的我也經歷過
你的擔憂我也有

同你分享我當時的做法
1) 我安排了課外活動 (因延展位已滿) 我細的小朋友係返下晝班, 要搵人湊佢返學, 因仲未申請到上午班...
2) 直接同工人講,當然佢會唔認,又或者話係玩吓,咁我就提醒佢係HK打小朋友是犯法的,其次同佢講為了保障佢是否被小朋友誣告,我裝cam (我裝了兩部) 最終我忍不住, 於過年前同我工人講咗, 當然佢係唔會認, 但我話你唔認無用, 因為如我報警, 警察會信小朋友多定信你 ? 跟住工人無出聲.
3) 同一時間揾replacement (我無話比小朋友知,以免留口風) 我亦已搵緊新工人, 希望會係好的開始....
4) 教小朋友係屋企活動範圍 (當然cam睇到),因為mama 同爸爸可以係cam到睇到仲有無人打你 (其實我可以監視同埋比小朋友有安全感) 仲未裝到 cam, 因要搵人陪我睇, 我係電腦盲 ! 我老公都唔精 ! 我哋要請朋友幫手...
5) 教小朋友如何打電話比我、爸爸、婆婆同保安 我個小朋友識打電話比我, 但亦試過比工人姐姐禁止佢打電話. 係我返到屋企後, 小朋友話我知的. 當然我亦有同姐姐講, 不可禁止小朋友比電話我.

小朋友試過打電話比我喊,又比工人打,我即call 保安,有兩位保安員押咗佢落大堂坐等我番嚟,對住保安枱!

至於擔心小朋友唔適應新工人
個人覺得最主要是父母有無時間同心機陪小朋友,quaity time
就算我前好好工人走(一個揾到筍工,一個係無先兆下走佬),我的小朋友都無喊,只是表現唔舍得,或者間唔中提起想知道近況) 我都明 ~ 但我實在放工時間太晚了, 回到家已是九點幾十點..... 當我回家後便對家課 / 簽手冊 / 捉改正..... 真的親子時間真的不多..... 我也很內疚....

請工人,見招拆招
但一定要有低線 今日我大女十一點幾致電給我, 話佢瞓醒, 但細佬同姐姐仲瞓緊, 之後細佬都醒埋, 話姐姐仲瞓緊 (係 come 埋被嗰隻) ... 我真係好嬲 ! 我八點幾出門口先叫佢起床, 等佢梳洗完我才出門口, 我屋企已經唔使佢買餸, 我只係要求佢好好睇住我小朋友啫 ~ 佢竟然可以返上床瞓, 仲瞓得晏過我的小朋友起床, 同佢講佢竟然話只係上床執自己嘢 ! ok ~ 我賣你怕, 因我仲有肉參喺你手 ! 我只係同佢講, 下次執嘢唔係用呢 d 時間執, 係要先生太太在家先好執. 我話屋企亂到好似打仗咁, 要執就執咗屋企嘢先. 佢語氣仲差過我, 好似做錯嘢嗰個係我咁款 !
我還在學習中 我都係....... 簡直係貼錢買難受 ! :-(

大宅

搵到未?

原帖由 小樹熊 於 10-1-28 19:57 發表

(註:唔該哂FA8866幫忙放大咗張相)

今日大約 1 ...

大宅

應該仲未抎到.....
原帖由 babykiss 於 10-2-18 15:40 發表
原帖由 bbfish1992 於 10-2-8 16:48 發表

你經歷的我也經歷過
你的擔憂我也有

同你分享我當時的做法
1) 我安排了課外活動http://das.baby-kingdom.com/www/ ...

妳未真正裝到cam其實可以裝假狗先,我第一次請工人姐姐時就係咁,我又係攪唔掂D setting,都係抎親人幫,不過親人未得閒上嚟之前安我就開哂出嚟將個cam攞好位好似影住個廳咁,我照話比姐姐聽我"已經"安咗。裝假狗嚇住先。

到我真正裝咗,因為公司 firewall 唔能夠即時睇唯有每日返屋企睇,跟本唔夠時間慢慢睇格,咪係食晚飯時開住快鏡齋齋睇囉,工人姐姐都係迫住要睇,冇辦法格,睇到唔對辦o既會即係襟返play同姐姐講或者問佢點解咁、咁、咁、佢會好無癮,後尾工人姐姐摸熟路就成日識走位,"的"我囡囡入廁所、冷巷或者姐姐間房果D影唔到O既位置,返到嚟一開機可以全日冇一個鐘頭係廳O架~

問佢只係得一個答覆:"BB唔肯出嚟玩......"

有乜計? 盡力而為好了,可以做幾多就做幾多囉~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

我copy & paste咗d相同內容去我email.用email send咗比d 朋友希望有幫助啦!

原帖由 小樹熊 於 10-2-18 16:28 發表
應該仲未抎到.....

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

繼續upupupupupupupupupupupupupupupup~~~~~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至