自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

個阿媽可能為咗女兒升學問題,不知不覺已擔心得走入牛角尖,絕對有可能自己患咗精神抑鬱都冇人知。
並非要大家都要對死者作出尊重,但死者已矣,點解仲要落井下石?有冇諗過人哋老公或者親友睇到會點?小妹妹感受會點?誰對誰錯都好,始終是悲劇一則,何必仲去作出辱罵呢?
小妹妹真係好慘,深信必定留下很大陰影,希望社工會跟進。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

請你搵人傾吓

原帖由 fatbmama 於 10-2-9 13:16 發表
看過很多留言在指責那位媽媽的不是 , 很替她難過 . 其實我看得出她也很愛自己的女兒 , 只是一時想不開. 把她先拋下去 , 其實只是時間和技術上的問題 , 我想她是想和女兒一起離開 , 不是存心想殺害她 .

我開始明白和 ...

大宅

原帖由 coco1234hk 於 10-2-9 16:41 發表
個媽咪係做錯,但佢已經得到報應...失去左生命,仲失去左目睹女兒成長嘅機會,已經係好大教訓....唔好再咁話佢啦....

最慘係,
果d有自殺傾向既人(殺仔女再自殺果d),
佢地成日美化死左之後會好好,
而同佢地嘈既人會好後悔早知當初就唔同佢地嘈,
仲有會幫佢地講好多體諒既說話,
令到佢地越諗越想死,
為左報仇又好, 為左逃避又好!
所以我覺得係要大大聲鬧佢地,

做咩呀!
死左就一了百了啦!!!!!??????
咁樣死, 做十世豬都唔得呀!
咪以為死左可以解決自己種既"業"!!!!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

原帖由 芝達 於 10-2-9 16:54 發表
個阿媽可能為咗女兒升學問題,不知不覺已擔心得走入牛角尖,絕對有可能自己患咗精神抑鬱都冇人知。
並非要大家都要對死者作出尊重,但死者已矣,點解仲要落井下石?有冇諗過人哋老公或者親友睇到會點?小妹妹感受會點?誰對誰錯都 ...

殺人犯我真係唔識尊重!
謀殺自己仔女既人, 即使係母親,
我豆零都唔覺得需要尊重!!!!

請各位拿出真正的道德,
不要再美化這種天殺的行為!!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 LUON 於 10-2-9 17:04 發表

殺人犯我真係唔識尊重!
謀殺自己仔女既人, 即使係母親,
我豆零都唔覺得需要尊重!!!!

請各位拿出真正的道德,
不要再美化這種天殺的行為!!!!

同意!吾該吾好美化呢d行為 eg 佢太錫個女/怕自已c左阿女吾知點...etc...

大宅

總之果個媽咪掉個女落樓就不可被原諒.e+不幸之中嘅大幸係個細路囡無事. 如果個細路囡咁死咗or 殘廢, e個媽就算死十次都..... 真係唔知点講.
Anyway, e+e個細路囡同佢家人都已經受到好大的傷害了.

子爵府

醒目開學勳章

同意..上次河上鄉個單...媽咪死左..留下兒子...人地媽咪為左保護自己兒仔而死..我好傷痛..但好尊敬呢位媽咪...一諗起佢地..我又會眼濕濕....相反..係呢件事上...我真係好嬲呢位媽媽, 點能親手去殺自己最愛既兒女呢...呢d行為真係好自私....點樣講..佢都係好錯..我地應該要更加去反思一下呢d咁既行為...一定唔能夠去學....更不能用種種籍口去美化呢d行為....

anyway..祝福呢位小妹妹可以盡快走出陰影..好好生活下去...

原帖由 我想生三個 於 10-2-9 17:03 發表

我地閙死去既人係因爲要俾仲在生既人知道,死咗唔代表你做錯既事就可以原諒,死咗唔代表一了百了,你帶俾其他人既傷害,對社會既影響唔係隨著你既死亡而消失,死,永遠唔係解決問題既最好方法,係極其自私既行爲!!

誰對誰錯點解唔 ...

大宅

黃毅力說得很對!
自殺本已罪孽深重,
更何況是殺人呢!!!!!

黃毅力 力筆從心:自殺的來信

最近收到一封這樣的來信,我看後決定與大眾分享。當中關鍵,是希望每位讀者看完後,在決定自殺前,將我這篇文章印出來,再想一想。那位讀者說:「我有買你的書,也有看你的專欄,我想改變我坎坷的一生,我很希望我來世會比今生好。我是一個失敗者,故我已決定結束我的生命,我時常在家中嘗試自殺,但都不成功,所以我希望能在醫院做到這件自我終結的任務。我明白我這樣做對家人來說,是一種悲哀也是一種失望,但我真的想改變,也想重新做人,快快開始下一世的新生命。對於我的母親及10歲的兒子來說,我感到很內疚,我相信不能再見到他們,也不能與他們一起玩耍,但我已選擇了結束生命,就得放棄他們。」
看完這封信,我立即回覆。基本上,我明白他的感受,但我不認同也不接受他的意圖!我亦很自責,反問自己:為何我這麼失敗?既然他看過我的專欄及書,為何他還是「腦閉塞」?
我認為作為年老母親的孩子及小孩的父親,不應這樣放棄自己。所謂明天果,今天因,他今天弄到這般田地,當中必定有原因及作孽,但最無辜的,就是那位健在的母親,她用了接近半世紀時間供書教學,撫養他成人,若他真的了結自己生命,令她白頭人送黑頭人,那份悲哀,絕對會比知道自己生命快將結束難受。這種作孽, 是一種解脫?還是再種下另一惡業,令自己永不超生?
你相信上天有神嗎?我信有。你們認為一個不負責任的兒子,不珍惜自己生命的人,上天會放過他嗎?若有輪迴,今世都做不好,會否讓他在下一世再「重新做人」?就算無神,我也相信宇宙有天道,那就是「種善恩,得善果,種惡業,必成惡果」,若不珍惜生命,不盡孝道,反而消極人生,就算下一世可「做人」,所受的苦,必然會比今生多!更重要的是,作為10歲孩子的父親,在孩兒心智及生活都未能安穩時,就獨自離去,這是不負責任的行為,生得孩兒出,便有責任養育他成人,是父親應有的天職,也是任何一個生存於世的人應有的責任及意義。
令人擔心的是,將來孩兒或會「有樣學樣」,跟父親一樣消極人生,最後走上不歸路。用這種負面生命去影響下一代,我認為不單止是一種悲哀,更是一個天地不容的作孽,也是另一個惡業!
各位想自殺的人,不要妄想下一世會有更好的開始,因你連這一生都不能用勇氣及信念去面對逆境,下一生又如何?你自殺,對身邊關愛你的人來說不單是一種打擊,對神及宇宙天道來說,是一種逆天而行的罪孽!若你有勇氣去結束生命,為何無勇氣面對當下的自己?昨天的孽就是今天的果,我們生存不能只為自己,而是要為我們身邊重視及關愛自己的人着想。我也奉勸任何有困擾的讀者/朋友,我相信教會(特別是基督教或天主教) 會幫到你們,他們能給予在痛苦中的人生存的意義及生存的希望,也希望每位讀者能將這信息傳遞開去。我們存在,要愛惜生命,這就是對父母最大的回饋,也是對自己的下一代作出一個正面的榜樣。
黃毅力

禁止發言

畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 sandy1425 於 10-2-9 17:14 發表

同意!吾該吾好美化呢d行為 eg 佢太錫個女/怕自已c左阿女吾知點...etc...

好同意
乜野叫愛自己的小朋友?
把學校放大得比自己的仔女生命重要, 還有叫甚麼愛?

好, 又話個老豆刺激佢
但係, 刺激極都不致於會咁做
除非, 佢真係一個精神病患者, 咁就無奈接受
正如先前有個精神病人殺左唔知邊個屋企, 一樣輕判

子爵府

咁講都得 !?

原帖由 fatbmama 於 10-2-9 13:16 發表
看過很多留言在指責那位媽媽的不是 , 很替她難過 . 其實我看得出她也很愛自己的女兒 , 只是一時想不開. 把她先拋下去 , 其實只是時間和技術上的問題 , 我想她是想和女兒一起離開 , 不是存心想殺害她 .

大宅

環保接龍勳章

原帖由 77777 於 10-2-9 16:50 發表
唉, 我覺得個媽咪係一時意氣用事, 佢如果身邊有人勸一句或佢肯停低諗一諗, 就唔會有咁的事..... 本來都重好地地去飲茶, 如果真係為左個女個學業而想去殺個女或自殺, 都無心機去飲茶啦...

唔係話佢岩, 佢係錯, 好錯, ...

真係好慘....個小朋友

大宅

環保接龍勳章

我估佢媽媽宜家一定好後悔

大宅

原帖由 edexp 於 10-2-9 10:19 發表
錯!

我們必須要去批判!

批判甚麽?

不是批判背後成因,
也不是批判背後動機,
而是要批判女死者無論任何成因、動機,也絕對、絕對不應掟個女落街

為甚麽現在還要批判?

不是要去鬧死者(都死了,鬧來都冇用),
也不是去 ...

首頁

尾頁

跳至