想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

cutecutetown 發表於 19-9-24 13:44
Hello Katiekatiekatie,
這個是絕對有可能發生的,所以醫生完成放胎後一定會把導管交回實驗室確認胚胎不再 ...

多謝你既解說呀 好lucky地我真係bingo左 今日驗血hcg 825 不過未見到胎囊 醫生計今日係4週+2, 請問呢個stage未睇到胎囊係正常嗎?抱歉咁多問題 因為壓力比較大 放完胎又驚唔中 中左又驚唔健康著床

男爵府

Katiekatiekatie 發表於 19-10-4 16:36
多謝你既解說呀 好lucky地我真係bingo左 今日驗血hcg 825 不過未見到胎囊 醫生計今日係4週+2, 請問呢個sta ...

DearKatiekatiekatie,
要起碼5周才見到胎囊㗎。
就如之前我回的一個post,一步一步來,現在指數理想、也沒有什麼可以擔心了。

複式洋房

Hello cutecutetown,

休息左2個月我又開始打針啦,但今次打唔同嘅針,以前打Menopur ,而家就開始時打Gonal F, 過2日就打Menopur 同Gonal F, 近呢幾日要打埋 Cetrotide, 有時一日要打3針。。。 同上次好唔同所以有好多問號同不安。另外,想問下卵子要大約幾大先可以抽架,因為我已經到day 17都仲未抽得,開始擔心係咪唔健康唔夠大所以抽唔到住?

醫生話要day 20或day 21 先可以抽卵,好擔心呀 (ㄒoㄒ)

大宅

樓主你好,
我今年38.5, 已經在香港台灣做咗四次IVF都未成功,我應該點做好呀?真係做到好灰心,希望你俾啲意見我,真係好絕望!我繼續做落去,會唔會有合格的胚胎呢?另外想請教你,我九月中抽卵,九月尾來M,預計10月尾會再來M, 如果這樣隔一個cycle 再抽會太密嗎?

詳情:
2018 May 第一次放兩個day 5 ,冇PGS, 中一個,可惜9weeks 流左
2019 Mar 第二次放兩個day 5 ,PGS合格,無着床
2019 Jun/Sep 第三四次共5個day 5 PGS都不合格,冇得放

男爵府

Toffee_vanilla 發表於 19-10-8 16:55

休息左2個月我又開始打針啦,但今次打唔同嘅針,以前打Menopur ,而家就開始時打Gonal ...

Dear Toffee_vanilla,
抽蛋了嗎?不好意思,我不在香港,冷落了大家一陣子。
你說到day17,即已打Gonal F/menopur 17天了?這些賀爾蒙針要打十幾天,多是因為卵泡/卵子反應不好、生長較慢,胚胎可能有點麻麻地,但盡力而為吧!
祝一切順利!

複式洋房

回覆 cutecutetown 的帖子

謝謝你的回覆 (^▽^)

Day 3 已經開始打針,今日Day20抽左4粒,醫生話睇下胚胎生長狀況而決定day3、day 5 或者雪起,而家一切放手交託俾主,好好放鬆休息下。

每次睇到你嘅回覆都好鼓舞,謝謝你 (♡▽♡)

男爵府

Manmanman12345 發表於 19-10-8 22:30
樓主你好,
我今年38.5, 已經在香港台灣做咗四次IVF都未成功,我應該點做好呀?真係做到好灰心 ...

Hello Manmanman12345,
都不算太密,做埋今次再算。
今次你在香港還是在台灣做?如果在台灣做,不好意思,我對他們的pgs沒信心。其實4次以來,你只放過兩次胚胎,希望今次有胎放吧。

大宅

cutecutetown 發表於 19-10-12 20:34
Hello Manmanman12345,
都不算太密,做埋今次再算。
今次你在香港還是在台灣做?如果在台灣做,不好意思, ...

第一次喺香港仁安做,第2,3,4次在台灣,如果今次在香港做,你建議放day 3定Day 5呢? 要PGS 嗎?

請問你對台灣的PGS沒信心,是因為技術還是什麼原因?你對香港的PGS有何評價呢?因PGS費用高昂,所以想小心選擇

男爵府

Manmanman12345 發表於 19-10-12 21:30
第一次喺香港仁安做,第2,3,4次在台灣,如果今次在香港做,你建議放day 3定Day 5呢? 要PGS 嗎?

請問你 ...

Dear Manmanman12345,
如果在香港做,加pgs就要培養到Day5了,因做pgs、要等result同放雪胎。考慮到你第一次是有着床但早期流產,雖然未必知道流產的胎兒是否正常,但基於很多早期流產、加上你的年紀,都指向染色體異常,所以pgs是值得做的。
但另一方面,如果囊胚不多(例如只有兩個),又是否值得pgs呢?那真的要看你有多想放胎,而若這次ivf不成功的話,日後會繼續與否。

男爵府

Manmanman12345 發表於 19-10-12 21:30

請問你 ...

至於對台灣pgs沒信心,有幾個層面. 我嘗試解釋一下:
每次PGS其實都有3個層面:1.biopsy (胚胎切片/抽取細胞樣本)2.sample testing(基因測序,現在大部分都用NGS技術)3.result interpretation (結果解讀)
首先,我亦有為差的囊胚做切片,主要是因為病人未有較好的囊胚,始終想有個result總好過說它grading差、白白的丟掉。我的經驗(亦與文獻記載相同)告訴我,這類grading差的囊胚絕大部分也是不正常。回看jm在我的post或其他post都有說在台灣做pgs,但往往有頗多jm都說放了個grading”CC”但pgs正常的胎、而最後又失敗!

男爵府

請問你 ...

這令我想,點解台灣可以有咁多外表差而pgs正常的囊胚,既然正常又不成孕?上述提到pgs的3個層面,任何一個有差池都可以引致這個結果。即管不去研究中間哪個層面做得不好,但如果胚胎真的正常,成功率應更高。所以我覺得如果費用昂貴而又沒效果,又何必做呢?付出金錢、切片又有機會損害胚胎,少了放胚胎機會又沒增加成功率,何苦呢?

男爵府

你問我對香港pgs的評價,我始終是同業可能會比較主觀。但因香港市場細,加上又有個管理局,所以很多因素都因為市場細、管制多,反而有優勢。客觀去用上述3個層面去解構:1.香港就只十來個ivf中心,每個實驗室不會每個胚胎師也做切片的,估計如果平均每個實驗室有兩個胚胎師做切片,那即是只20來個胚胎師做biopsy,就因為數目少,我們大部分都去英國或海外training。2,3.就是因為只有十幾個ivf中心,九成的切片都被送去兩間大學作測序,而結果的解讀也是兩間大學負責,大學有一定的保証,而結果有懷疑時它們也有專業(遺傳學、產前專科)去解讀,所以排除不少參差的因素和機會。
我對台灣不會太熟悉,但以上理解也是中肯的,所以整體來說香港的品質監控應該不會比台灣差、甚至更好。

大宅

cutecutetown 發表於 19-10-13 04:17
如果在香港做,加pgs就要培養到Day5了,因做pgs、要等result同放雪胎。考慮到你第一 ...

Dear cutecutetown,

謝謝你給予我這麼詳細的回應! 我都同意我值得做PGS,其實我只想要活產,不一定為了有得放胎而放胎,所以我先做了3次PGS

奈何我day 5 胚胎少,每次只有两三個,所以苦惱若然繼續下去都是PGS fail 的話,之後的策略應如何是好?我應該放day3嗎?我會繼續做,未到40歲都不想放棄!

因有人說胚胎有自我修復的能力,那在實驗室養不到day 5 而又基因正常的胚胎,及早放入母體有機會變回正常
詳情:
第三次:6B 以上有7個,最後3個day 5
第四次:6B 以上有5個,最後2個day 5

大宅

cutecutetown 發表於 19-10-13 04:29
你問我對香港pgs的評價,我始終是同業可能會比較主觀。但因香港市場細,加上又有個管理局,所以很多因素都 ...

我對香港嘅技術其實都有信心,只不過第一次做的時候,醫生很態度不太好,覺得她很冷淡,或許是我的內心不夠強壯吧!
你知道香港PGS的合格率嗎?我之前見一個香港醫生,他說一般人低過50%,我知道我要PGS很多胚胎才會有一個合格,而香港每做一個都要兩萬蚊,所以在香港再做的話應該就不會再PGS了,如不做PGS, 你建議我直接放day 3 還是day 5呢?
謝謝你的耐心解答!

複式洋房

cutecutetown 發表於 10-2-12 11:02
Being in the ivf field for >10 years, I hope to help in a discussion format any of your questions or ...

Cutecutetown你好

我想問我當初有5粒day 5, 1 粒day 6, 其中三粒做pgs, result 得一粒pass, 依家仲有剩下果三粒,我想解凍再切片做pgs, 但主診醫生話做解凍再切片有風險所以唔建議

你有無聽過解凍再切片會影響到?

男爵府

Manmanman12345 發表於 19-10-14 09:05
Dear cutecutetown,

謝謝你給予我這麼詳細的回應! 我都同意我值得做PGS,其實我只想要活產,不一定為了有 ...

既然會繼續做,做與不做PGS先不說,但看了你第3、4次結果,就知要做day5了。首先,胚胎自我修復的說法都是從囊胚説起,如果連囊胚都長不到,可以成為baby的機會微到近乎零。你在day3時還有5-7個「靚胚胎」,就算你每次兩個的放也很浪費時間,它們(若不正常)不著床還好,但著床的話就只更損耗你,所以培養到囊胚、汰弱留強是必要的,除非你day3已只得兩個,那就可在day3放了博一博。
其實以一個38歲以上而又多囊胚的女士來說,不要以為是得天獨厚,始終自然定律是敵不過的,多囊胚即多有不正常,你試想想,如果個情況真係咁好就不用IVF吧!

男爵府

Manmanman12345 發表於 19-10-14 09:15
我對香港嘅技術其實都有信心,只不過第一次做的時候,醫生很態度不太好,覺得她很冷淡,或許是我的內心不 ...

續Manmanman12345:
如在香港做,不一定要找同一個醫生。我大概估倒你說誰,但人夾人緣,找一個配合倒自己需要的最重要。
放day3定day5我在上一個post已答,其實真是要看去到day3你有幾多胚胎,不要設定個框框給自己,彈性處理會較有利。
你問香港PGS合格率。所謂合格率因病人年齡、背景而異,這不是實驗室可以改變倒你有多少正常胚胎。很general的答,大約每4個囊胚應有一個pgs正常的。
Comment on價錢,香港絕對有好地方不用花兩萬蚊一個胚胎的!

男爵府

awesomebreaks 發表於 19-10-14 23:38
Cutecutetown你好

我想問我當初有5粒day 5, 1 粒day 6, 其中三粒做pgs, result 得一粒pass, 依家仲有剩下 ...

Hello awesomebreaks,
點解一開始有6粒時只做了3粒?一粒pass的放了但未成孕?
解凍再切片是可行的,我亦有做,通常都是以前做落的IVF、經過一兩次失敗或流產後才決定做PGS.
風險主要有兩個。一是囊胚原來的grading.如果質素麻麻,溶出來有機會已損耗,而較差grading的囊胚本身已細胞不多,若切片(即取幾個細胞去pgs),相對餘下在胚胎內的細胞就更少了;假若pgs正常,胚胎能否繼續正常生長並著床似乎有點難度。但如果grading ok,其實唔難做,跟新鮮胚胎時做切片沒分別。
風險二,就是凍溶的胚胎做完切片後,要再雪一次等pgs結果。Again,好的胚胎應該不受影響,但較差的能否凍溶第二次而沒損耗?

複式洋房

cutecutetown 發表於 19-10-15 04:56
Hello awesomebreaks,
點解一開始有6粒時只做了3粒?一粒pass的放了但未成孕?
解凍再切片是可行的,我亦 ...

多謝回覆!一粒pass的下個月放... 醫生唔建議6顆都做pgs, 因我32加上沒流產史,點知3個胎都係得一個pass, 咁我原本唸住放兩粒的,依家似乎唯有放一顆pass左既

Pass左既係6CC
三粒後備:2CC 6CC day 5, 3CC day 6

男爵府

awesomebreaks 發表於 19-10-15 10:15

多謝回覆!一粒pass的下個月放... 醫生唔建議6顆都 ...

Dear awesomebreaks,
看來grading真的麻麻地。如果個ivf cycle在台灣做,餘下的3個不要切片了。就是在香港做,也不是任何實驗室肯幫忙切片。有關pgs,台灣定香港、風險等,我在上次回覆已解說,而在回覆你的早一個post,也有提過香港的pgs,可參考一下。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊