想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ss1120 發表於 21-2-25 18:31

謝謝你的回覆

Dear 1120,
胚胎早期已停止生長,大部分都是染色體異常。但因你每次抽卵都不多,只有一兩個胚胎就不要做PGS了,始終做pgs有機會損耗胚胎。
對,先放了這粒雪胎再算;放雪胎不用高劑量賀爾蒙,趁這機會同時讓身體小休,說不定真命天子就是它!

大宅

cutecutetown 發表於 21-2-25 18:43
Dear 1120,
胚胎早期已停止生長,大部分都是染色體異常。但因你每次抽卵都不多,只有一兩個胚胎就不要做PG ...

謝謝你的回覆
我都係咁樣諗,如果放Day 3佢本身係有問題都係白白擔心兩星期,但係今日知道真係好失望

咁我剩返呢粒雪胎係應該放Day 3而唔係試養到Day 5?

因為每次day2都見唔到基礎卵泡,要到大概day 7 先至見到,一直3次都只是中期先開始噴鼻,每次都係打兩至四針,之後就破卵針了,我不知道要咁樣係咪算少定係多?

男爵府

ss1120 發表於 21-2-25 18:46

謝謝你的回覆

就是想給你試試day3, 放雪胎就跟番胚胎時間,不要養day5了。
無論是基礎卵泡還是可抽卵的卵泡,你是屬於少。

複式洋房

回覆 mrscliu 的帖子

你好 我都係仁安抽的,我2個5分的 胚胎專家說可以用哦,你少於6分的 為什麼不行,好奇怪

大宅

cutecutetown 發表於 21-2-26 06:48
就是想給你試試day3, 放雪胎就跟番胚胎時間,不要養day5了。
無論是基礎卵泡還是可抽卵的卵泡,你是屬於少 ...

Day 3 之前已試過放2粒但失敗左
但係因為我年紀問題再加上少旦,如果今個cycle唔抽旦(如有)淨係放雪的話,會唔會浪費咗今個月d旦?好煩惱⋯

男爵府

ss1120 發表於 21-2-27 00:39
Day 3 之前已試過放2粒但失敗左
但係因為我年紀問題再加上少旦,如果今個cycle唔抽旦(如有)淨係放雪的話 ...

過去幾個月來都是抽得一粒,每次可能有胚胎也只是「得個桔」,倒不如讓卵巢稍休一個月,給子宮忙一忙吧。怎說也不浪費,你也只有這一個8-cell, 一個月就知結果,以退為進呢。

男爵府

Smileyblue 發表於 21-2-3 07:47
可唔可以解釋一下low grade mosaicism 胚胎可唔可以用?
D lab 點樣計low grade mosaicism?
我有地貧基因 ...

Hi
Sorry 想搭咀
我同先生都有地貧,我有做pgd n pgs
最終只有一個low grade mosaic (XY/0Y) 的胚胎
我都照放,仔仔就三歲了

希望你一切順利

大宅

bbbchoco 發表於 21-2-27 20:59

Hi

Bbbchoco
多謝你嘅回覆呀
可以講下你嘅係邊條chromosome 的low mosaicism 呀
我哋喺partial loss of chromosome x and total deletion of chromosome x...
好似比較差

男爵府

Smileyblue 發表於 21-2-27 21:04
Bbbchoco
多謝你嘅回覆呀
可以講下你嘅係邊條chromosome 的low mosaicism 呀

Dear Smileyblue & Bbbchoco,
這就是我開這個thread的原因了,jm其實都好希望分享自己經驗,從而幫到還在迷惘中的jm,但某些方面只是一知半解,道理之中又有點謬誤,往往令迷網中的有誤解。
這(emoji)不能很詳細解釋很多遺傳學,不過簡單說說你倆的個案還可以。雖然大家都是”low grade mosaic”, Bbbchoco是XY/0Y, 即是一組細胞中有XY(正常)的,也有0Y(不正常)的,因活檢在day5,但胚胎是可以繼續生長,所以如果XY的細胞多、又生長得好,而0Y「跑輸了」,那很自然,BB就是XY,正常發育至足月出世。假設0Y細胞較多,XY跑唔贏,就算可以着床,因沒有X染色體,很多基因也缺少了,所以只會流產,不會活產。

男爵府

Smileyblue 發表於 21-2-3 07:47
可唔可以解釋一下low grade mosaicism 胚胎可唔可以用?
D lab 點樣計low grade mosaicism?
我有地貧基因 ...

續上,給Smileyblue, Bbbchoco, 及其他jm,
(我亦quote番較早前Smileyblue的mosaic資料)
我可能都忽略咗,而PGT報告上也未必會showXX or XY資料,不過文獻上又或事實上,沒有Xchromosome不可能生存,但如果沒有Y則ok. 女性是XX就沒有Y,X染色體主導很多生理功能,所以如果X存在但又不齊存,可以引發很多殘缺或智障問題。有很多與X染色體有關的遺傳病,男的一定會顯現病徵,而女的因有兩條X,只要其中一條沒有同樣遺傳基因,病徵會輕一點,甚至會是隱性。說回mosaic loss 又或100mB deletion of chr.X, 前者有可能XO,即Turner syndrome,可網上查考,而deletion就是缺失了一截,也不知會影響哪些function.

男爵府

cutecutetown 發表於 21-2-28 06:16
續上,給Smileyblue, Bbbchoco, 及其他jm,
(我亦quote番較早前Smileyblue的mosaic資料)
我可能都忽略咗, ...

總括來說,我們完全冇辦法知道Smileyblue你這兩個胚胎會像bbbchoco一樣活產兼正常,還是會不着床、流產、又或活產但有Turner syndrome症候;懷孕期間固然可以做產檢,但若產檢又再有一些無稜兩可的結果時,你有預備要留,還是流?
(相比bbbchoco,如果她的胚胎是0Y,「大不了」就不成孕、又或流產,後顧之憂不多,所以她博一博醫生都不會大反對)
我們很中立的會幫你想各方面的可能性,加上你還年輕,若經濟上許可,做多一次ivf而又有一個「安全」的胚胎去放胎絕對是有可能的。

希望這幾篇回覆幫到你、幫到大家了解mosaic!

大宅

cutecutetown 發表於 21-2-28 06:31
總括來說,我們完全冇辦法知道Smileyblue你這兩個胚胎會像bbbchoco一樣活產兼正常,還是會不着床、流產、 ...

多謝bbbchoco and cutecutetown 的分享同解釋
我會先放non carrier euploid embryo
希望成功
如果唔okay 先諗low mosaic partial loss of x / loss of x

因為文獻so far low mosaic embryo 只要成功著床生長bb 的karyotype so far normal.
不過implantation rate 比較euploid 低。做多一次ivf 唔係唔得,但下次未必有non carriers。
無論如何,會遲啲再返來update
希望多啲分享比其他人,因為多左pgt 多左low mosaic embryos 而佢哋都有developmental potential 。

Thanks a lot cutecutetown! : )

大宅

回覆樓主:

你好樓主
我今年30歲 amh同fsh正常 不過有小小多囊 amh 40pmol= 5.2左右?老公啲精精都正常。今個cycle開針做ivf打gonal F 150.醫生都話反應5錯 應該抽到5少蛋之後約左今個星期一去左抽蛋 個結果都靚仔 當日話我知抽左25粒蛋day 1個日話我知有18粒成熟卵子 8粒受左精個時我都覺得ok 結果今日(day 3) 話我知得1粒grade 1既day 3胎 會幫我雪左先。 而有2粒發展得比較慢 旦都會培植到day 5再睇睇 另外個5粒都分裂5好。 我聽到呢個result晴天霹靂 喊左好多次 生得慢個2個胚胎 我真系好擔心佢地 系咪生得慢既話機會都好微? 如果touch wood真系失敗左 我抽25粒卵 結果只系得1粒day 3?我而家應該點做?到時1粒day 3都放嗎?

大宅

續上
我想問 柸胎着床 都系depends on 染色體問題嗎?

男爵府

回覆 yuenting90 的帖子

Hello yuenting90,

卵巢多囊的典型症候就是像你的情況一樣: 多蛋,但胚胎唔靚.很多時jm見有20+蛋,就有很大期望,這是人之常情,但當你細心一想,自然定律是女性每月只排一粒成熟卵子,而這粒卵子就算受了精也不等如會是一個baby. 我們做ivf增加了一個周期內的受精卵數目,但質量就不可能粒粒皆精英.在多囊症個案中,若受精卵不太多,可以生長到囊胚的可能真的只有一兩粒;假若你真的只有那一粒grade1,那更要放胎吧,誰說一粒就一定唔得!

以你的歲數,就是你儲著幾個冷凍胚胎也是每次只放一個,所以除咗你沒有”後備胚胎”外,一切處理方案也是一樣的.從正面角度看,有些jm連grade1也沒有,她們放grade2也是會bingo的.又萬一是不成功,你也會再來一次ivf吧,在第二次ivf,醫生會微調卵巢刺激方案,加上你又有了經驗,壓力可能冇咁大,結果會好一點.

至於你問染色體如有問題會否着床。很惱人的,染色體有問題也可能着床,你看唐氏綜合症(多了一條21號染色體)就知道了。除了染色體21,15、18、X也可以懷孕到活產,其他號數的染色體多了一條的話,若着床了也多會在早期流產。

cutecutetown

大宅

cutecutetown 發表於 21-3-6 04:21

多謝你甘早就解答我既難題(emoji)(emoji)
我其實真系抱好大希望 之前都以為我應該有2粒去到day 5.. 點知結果都系甘
旦我有18粒都系成熟卵子 得8粒受到粒 會5會先生啲精精都有問題?下次應5應該做icsi?
同埋8粒入面5粒都系失敗 系咪都係卵子問題? day 3 grade 1 如果冷凍再溶雪 會唔會受影響生存5到 定系grade 1會strong d? 希望3粒都平安 謝謝樓主(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 同埋我呢個年齡 day 3胎都系放1粒嗎?定抽多次卵?有無咩可以改善多囊問題? 5好意思 多左野問(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️

大宅

cutecutetown 發表於

dear 樓主
今日收到result. 最後系total 4粒可雪。
1個系day 3 8cells
1個day 5 3BC
2個day 6 4BB
我曾經有宮外孕經驗 一左一右 不過都無切過 早期自然吸收左 都做過輸卵管檢查 無塞 醫生都睇過係冇積水 。
請問我係咪應該每次只放一粒會安全啲?
可以長到day 6.系咪成功機會會大過day 3?
3BC靚啲定4BB靚啲?
吾該曬樓主>3<

大宅

Dear Cutecutetown,

你好, 想再麻煩你俾一下意見. 上個cycle IVF 失敗, 仲剩返一個遲左一日先成熟既卵子developed既grade 2 7 cells day 3 胎. 我無放到, 開針做左第二個cycle.
結果因為AMH得0.9, 抽得7粒, 最後day 3剩3粒. 醫生話胎少唔建議養day5,咁我就聽話啦.而家有1粒 grade 1 8 cells, 1粒 grade 2 8 cells, 1粒 grade 2 5 cells.
睇情況我應該都係分兩次放哂佢, 咁係應該咩次序放好? 如果第一次搏盡佢放哂兩粒較好既, in case 失敗左, 留返7 cells 同5 cells一齊放咪基本上無機會囉?
另外AMH得返0.9, 又抽左兩次卵,如果再做多次咪仲低囉? 同埋咁樣抽哂d卵係咪都代表將來老左會提早左停M?

求指教. Thanks thanks

男爵府

yuenting90 發表於 21-3-7 22:30
dear 樓主
今日收到result. 最後系total 4粒可雪。
1個系day 3 8cells

Dear yuenting90,
我就只回覆這個post好了,之前嗰個post你都未有最update資料。
對,最安全就只放一個;之前宮外孕,估計着床不是問題,只是着床位置要在子宮內!着床位置我們也是控制不了,但醫生應該會盡量不放太高的。
至於長到day6,只是我們能觀察到day6,其實那個day3我們並不知它能否長到day5/day6成為囊胚,所以一般又有day3,又有囊胚的情況下我們會先放囊胚。
當然是4BB靚啲啦!

男爵府

Evianana 發表於 21-3-8 10:36
Dear Cutecutetown,

你好, 想再麻煩你俾一下意見. 上個cycle IVF 失敗, 仲剩返一個遲左一日先成熟既卵子de ...

Dear Evianana,
首先是邏輯問題,你要知道每一個胚胎都是獨立的,我們雖然不知道最終他們會否著床和活產,但得與唔得已是定數.若你兩個8-cell都是baby,一次過放就孖胎,但若只有一個是baby,那你放胎後都會知bingo,只是看你好唔好采是把得嘅一個先放定第二次放.所以還是看你能否接受陀孖胎才好決定放兩個.當然,可能兩個8-cell都可以不成功的,你一次過放就早點知道,傷心一場但還是可以省了時間.
至於7-cell同5-cell,day3就雪了,冇人知道他們能否長到囊胚,所以你唔俾機會他們的話,他們就會是沒機會.
抽幾多次卵基本上不會提早進入更年期.反而AMH低就表示卵子儲備低,當儲備低於某水平才會停M.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊