跳至

首頁

尾頁

別墅

係埋白鍋炒普通米就得啦? 使唔使洗米先啊?
飲既時候, 一杯落幾多米啊?

原帖由 mslo 於 10-2-26 00:14 發表
我好似仲有三星期先到預產期,我見奶奶話幫我炒,我咪自己炒咗先 唔好勞煩佢老人家囉。

別墅

要飲既時候, 倒幾多米落去沖水啊? 沖普通熱水?
我老公好多問題問啊!
原帖由 mslo 於 10-2-26 00:16 發表
係呀 白鍋炒普通米就得,d米唔洗洗,唔洗落野去炒,你用一杯米炒咗等凍入玻璃樽等生完沖嚟飲先啦﹗我就好鐘意飲同 覺得好香, 你唔夠可以到時再炒的。

...

別墅

明白晒, 唔該!
我見有人話可以落薑同紅棗架!
原帖由 mslo 於 10-2-26 00:23 發表
係呀,要飲嘅時候 落大約一個外賣匙嘅米,先用熱水沖洗,跟著就加熱水焗,超簡單

別墅

我都覺得奇怪, 平時她們都係度, 不過Kayee好似話E生講唔似今個星期生喔!
原帖由 solar123 於 10-2-26 00:23 發表
Raudi 同Kayee 今晚都失左蹤, 唔通生得喇??

別墅

甘過埋12朝先啦!
原帖由 淘氣小雪兒 於 10-2-26 00:28 發表

薑同紅棗呢d咁活血既野...要遲下先可以落bor

別墅

哈! 我同你一樣血糖指數唔合格阿! 不過我拒絕住院食3餐, 係E院好悶, D餐又難食. E生放左我 不過話如果下次再超, 就要催生了!
原帖由 poly610 於 10-2-26 10:20 發表
星期三產檢跟進妊娠糖尿,結果大醫生話過去1星期指數唔靚,要即時扣留入院食餐、見糖尿專科醫生、駁機聽BB心跳,不過晚上可以放我回家睡, 不用留在病房
結果 total住了2日日間病房, 因為糖尿專科醫生又係第2日下午先有 ...

別墅

看你張相都唔係肥好多啊! 悶就真~~
原帖由 tamakit 於 10-2-26 13:49 發表

我都好想快D生呀,依家係屋企真係好無聊,悶到發慌呀,一個人悶就口痕╴頭先偷食左公仔面,依家又想食西多士,呀B再唔來我就肥死呀MA呀

別墅

係FB都見到, 都無大影響, 因為一早就計劃餵母乳
原帖由 ANN222 於 10-2-26 14:01 發表
有左未生快啲睇喎~

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2937096-1-1.html

別墅

我同你相反, 我好想阿B38W出世啊! 陀到好鬼悶, 仲要成日擔心, 都係快D出黎好!
原帖由 橫濱女 於 10-2-26 16:04 發表
我依家成日都有M痛,尤其夜晚,成日都好怕生得!我想佢40周先出世。

別墅

剛剛在C+復完診, E生話我血糖高, 又無停過流啡, 驚我有危險, 所以等下星期五復完診後, 可能星期六或日會安排催生. 有得快D見阿B好開心啊! 不過工人仲未黎, 真係麻煩啦!

剛才順便驗埋B鍊, 下星期二有結果了, 希望平安大吉了! 我都係多事之秋了!

順便係c+申請埋雪印, 看看今次批唔批....

別墅

hello! 我終於有時間上來啦!
我係2月27日穿左羊水, 順產生左壽包女啦! 雖然得5磅多d, 但都叫母女平安啊!
生完後的生活完全改變, 好似為左個女而生存, 加上我又餵人奶, 好辛苦啊! 雖然在坐月, 但都無麼時間休息啊!

別墅

我26號半夜訓訓下覺, 覺得有D野流出黎, 以為係分泌, 就去廁所換巾啦, 就見到有粉紅色, 我都算了, 打算繼續訓, 點知唔夠1分鐘又流, 連續換了3張巾, 開始有D驚, 叫醒老公問呢D係埋羊水, 老公都唔知, 就決定帶埋巾巾入C+. 姑娘見到巾巾就話係穿左了, 就即CALL E生. 我俾姑娘檢查完話子宮1度都未開, 要訓下先. E生9點幾來檢查, 決定催生, 我就打左催生劑同吊糖水, 12點幾開始劇痛, 要打止痛針, 1點幾頂唔順, 再聞笑氣, 2點45分, 姑娘話已經見到頭仔, 3點E生來接生, 15分鐘後就生左女女出黎啦!

我D羊水應該唔係穿晒, 因為我由穿水到入院到催生到生得都一路有羊水漏出來, 所以應該係漏羊水了!
原帖由 solar123 於 10-3-3 22:44 發表
welcome back!! 辛苦曬喇..
你痛左幾耐生呀? 穿羊水係訓緊覺個時? or係BB 踢定係無啦啦穿呀? 我BB 郁得好緊要我諗緊佢都會唔會踢踢下踢穿水...

暫時我地3 月呢堆亞媽都係女仔B 出世先呢

...

別墅

生完BB真係忙到死, 訓覺都無時間, 半夜最慘, 我問過陪月, 戒夜奶都要等到2個月後先得阿! 最慘就係BB半夜扭計, 唔知BB想點阿!
原帖由 raudi 於 10-3-4 16:41 發表
平安回家嘞..
真係戥你開心幸福...
等佢戒左夜奶就會好啲架嘞..加油啊!!!

別墅

又要走了, 夠鐘餵奶了, 加埋掃風, 起碼搞我個幾鐘 遲D先追你地既POSE啦!

別墅

生左BB既媽咪, 你地收肚未啊? 我個肚仲好大啊!
你地開始做產後運動未啊? 我成日驚會陰痛, 唔想做, 就算想做, 都忙住湊B, 唔係湊B就係訓, 一上床就訓著左了!

別墅

del

別墅

E生已經幫我拆左腺, 痛少左好多. 我而家呢個陪月整既野真係好難食, 雖然有益, 但手勢差, D肉煮到好硬, 連累我老公都無胃口食野啊! 陪月同家人成日話我食得好少, 成日話我要食埋BB個份, 但我都已經好 努力食野了, 不過湊BB湊到好疲累, 都無胃口食啊!
原帖由 js7081 於 10-3-16 16:40 發表
我個肚都一樣好大, 好似未生之前咁, 我呢個星期五會去c+度拆線, 之後會問下佢幾時先做得產後運動, 我其實都無乜胃口, 陪月煮嘅嘢根本就一d都吾啱我口味, 我半碗飯都食吾到, 瞓我又瞓吾多, 都吾知點解我個肚重係咁肥 ...

別墅

有阿! 好彩陪月煲左去水腫既糖湯水俾我飲, 1星期後無腫啦!
原帖由 淘氣小雪兒 於 10-3-19 13:31 發表
想問下...你地產後有無腳腫?

首頁

尾頁

跳至