跳至

首頁
34567...15

尾頁

伯爵府

原帖由 sec909 於 10-3-6 23:12 發表
請問開始陣痛係咩感覺架,好驚唔識分。係一個位痛定成個肚痛?

我未生, 我都唔知咩係陣痛~

伯爵府

原帖由 ladyga 於 10-3-6 23:13 發表
各位,我好耐冇上黎la......
我生左阿囝la.....我係3/3 早上5:00陣痛入左瑪麗(39w5),痛左10几個鍾,bb順產重3.4kg.....今日岩岩同bb一齊出院......
祝各位mama生產順利....生個肥肥白白ge bb....... ...

恭喜你呀~ Joey, 3/3 同 Kayee 同一日啊~
瑪麗 OK 唔 OK 呀? 有冇好快比止痛野你頂呀?

伯爵府

原帖由 mslo 於 10-3-7 02:51 發表
我邀請咗你喇﹗但我係 facebook 白痴 我仲未識睇 kayeeeeeeeeeee bb,希望我無整錯你入到喇﹗

你係 facebook 頂搜尋打"kayee", 就見到佢一家三口既相, 篤入張相, 係咁按右上角下一頁, 就可以睇晒啲相~

伯爵府

原帖由 poly610 於 10-3-7 13:03 發表
不過過去一星期我就好唔順利, 所以無上來留言
簡單update下過去一星期的情況,希望衰嘅過去, 好的不斷來

事件1 - bb size細
上次26/2係贊育照完u/s跟c+2星期前重量一樣, 已經好擔心;3/3係c+照,bb有重, 不過由中碼變 ...

如果醫生冇話亞 B 有問題, 我估size細唔緊要掛, 我朋友個 B 出世得 5 磅, 但 ok 喎, 一切冇問題, 好健康~

伯爵府

原帖由 大B頭 於 10-3-7 15:45 發表
Is that you have to be her 'friend' in order to see the pics? I can't see anything. Plus, there are thousands of kayee bor...

係呀~要做朋友先~

伯爵府

原帖由 tamakit 於 10-3-7 19:24 發表
尋日係屋企覺得好辛苦,左眼無啦啦發炎,埋身餵又損左,買左手泵又唔得,又谷奶滴奶,個天氣又熱,坐月又多顧忌,終是大喊出來,我老公怕我抑鬱,尋晚等呀B訓左就同我試下用AVENT手泵泵下奶,熱FU同按摩,終於可泵到20ML,今日有50ML,真係個人 ...

支持你啊~慢慢來吧~

伯爵府

原帖由 janelamm 於 10-3-7 21:36 發表
太耐無上黎, 已經飛左幾十版...

我返多幾日就放產假...心情有點緊張. 大家係產假期間有咩做?

有無月底預產期的QM之友?

咪我囉~老友~

伯爵府

今日終於收到羊奶, 我同個行街講, 好多媽咪就生都未收到, 佢話有啲生左添~睇佢都好趕吓, 佢話知我就生, 所以聯絡我, 我聽日返工搵返張咭片, 講低佢個電話, 方便大家聯絡~

good night~

伯爵府

原帖由 chikkee 於 10-3-9 12:21 發表
各位,我3月8日開刀生左個3.15kg的b女啦,今日試過落床,痛c我啦,昨晚就成晚比姑娘同我搓個肚幫個子宮收縮得好一d,加埋個傷口痛, 佢搓搓下我直頭痛到要捉住佢隻手唔比佢繼續行刑 我真係無鬼用, 而家仲未上奶, ...

恭喜你啊~ 我地呢啲月尾生, 日日睇人報喜~

伯爵府

羊奶專線: 2191 7333
如果未收到貨, 打去問吓啦~

伯爵府

原帖由 mslo 於 10-3-9 13:42 發表
係啦,日日係到等,好彩未放產假啫

我返埋星期六~ 工人今晚到~

伯爵府

原帖由 Anne_anne 於 10-3-10 13:12 發表

yen b 又冇特別講邊日.. 只係在fd見到 bb的video, 可能係8-9/3啦.. 等佢好返d, 可以回家後, 自己講返先...

solar 個 B 都有 Video 睇呀~

伯爵府

工人尋晚到, 我冇野比佢做, 自己而家又返工, 尋晚只係叫佢今日拖地, 今朝佢7 點就拖, 我叫佢訓多陣, 唔駛咁早起身都得~ 佢係星加波做過 4 年野~

印傭食乜架? 我買左麵包&公仔麵比佢, 佢 ok, ok... 我覺得佢好怕羞, 再提一次, 係我個印尼藉朋友幫我係印尼搵佢返來, 我呢個印尼藉朋友開店舖仔專做印尼人生意~

其實未見呢個印傭之前, 佢已經問我呢個印尼藉朋友我中意乜野, 前幾日買左件衫比我~ 工人買野比僱主, 好得意呵~

伯爵府

原帖由 淘氣小雪兒 於 10-3-10 13:36 發表

以前我家的印傭都係好好...佢星期日放假...會買D印尼零食返黎俾我食的...有時佢又會買水果一齊食...又唔會問我拎錢bor...如果佢去supermarket買食送既...就會跟單claim...如果係街市既買無單既...佢又唔會同我計bo ...

其實我自己好唔慣屋企多左個人.... 唔知佢而家做緊乜呢? 我唔想打比佢, 唔想太大壓力咁~ 佢好驚青吓~ 好似洗奶樽, 抺B 床我想等我放產假先望住佢做, 我咁樣係咪唔信任佢呢? 係咪唔好?

伯爵府

原帖由 淘氣小雪兒 於 10-3-10 13:50 發表

其實我都係架...所以今次我都係會自己頂住先...同埋我本身有鐘點...唔想請多個工人返黎你眼望我眼...因為我會全職湊bb...到bb大時先請工人湊...想enjoy一下做媽媽既感覺先

佢可能未習慣姐...其實洗奶樽同抺床個d. ...

Thank you~ 要開工, 又要off line~

伯爵府

原帖由 sukiko 於 10-3-10 18:46 發表

暫時孖b未出世, 我工人都唔多野做
每日我叫佢手洗孖b衫, 清潔成間屋, 執下廚房, 掃地
我最初叫佢訓晏少少, 始終陌生地方, 佢訓得唔太好
但佢唔敢, 每日都係搞番8小時就醒

我第一晚帶佢去左印尼店買左公仔麵及餅乾 ...

我叫佢 underwear 自己手洗~ 不過我返左工鬼知咩?
尋晚問佢, 成日食左乜, 我有預備麵包&印尼麵比佢, 佢同我老公講食左野, 盤多兩盤, 佢話全日冇食過野~問佢點解, 又話唔肚餓, 邊有可能全日唔肚餓??????

我印尼朋友搵佢返來, 都有 agent fee, 不過平啲咁解, 同埋同佢傾計, 覺得佢背景同之前講既有出入, 我對佢唔係好樂觀~ 同埋佢好似唔係好識英文, 難溝通~

我而家唔知幫唔幫佢買保險好????? 我今朝同老公講, 唔開心, 放產假考慮會唔會辭職, 自己全職湊, 唔要個工人~

伯爵府

原帖由 kayeeee2009 於 10-3-10 18:42 發表

我個囡個名仲leung過你個仔呀...
我都唔想喊架...但真係忍唔住呀....

下胎....我會講明唔比拎出去比人改囉!!!!!!!!!
雖然本身個囡個名都商量好左...
最後都係比佢無啦啦拎左出去改..
62見到d名都係度講.."一早叫 ...

kayeeee, 我都掙扎緊比唔比人地改名好~

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2949680-1-1.html

伯爵府

原帖由 sukiko 於 10-3-10 19:15 發表
報告下今日去dr mo 產檢
孖b 調晒頭, 各自有4.8磅
對比單b, 係中細碼 (我其實想佢地中碼)
dr mo話: 孖b來講, 佢地係中細碼已好好

我同dr mo講, 廣華要我順產
佢: 咁你case又真係好的試順產twins case, 一來孖b 2個 ...

請問 dr mo 平均埋單幾錢一次?

伯爵府

原帖由 carmen_sach 於 10-3-10 20:47 發表
你吾好吾介意個3800蚊,橫掂都駛佐..錢可以再揾...
如果你真係好吾鍾意,就吾好叫呢个名...
名係你送比bb嘅第1份礼物,佢又用1世...
無謂為佐3800蚊....

同意, 一日出世紙未整, 仲可以更改~

伯爵府

原帖由 carmen_sach 於 10-3-11 13:52 發表

我見agent fee 話包1年医療保險..點觧你地个个都再要買保險?

保險好平咋~ 我見$660包 2 年, 可能羊毛出在羊身上掛~ 你地 agent fee 幾錢? 我 $2500 包驗身 & 一程機票~

首頁
34567...15

尾頁

跳至