婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

話說我有两個小朋友, 一個两歲半, 一個半歲, 一直以嚟我都係full time ma ma, 自己係屋企湊两個小朋友. 諗住等大囡入K1就出返嚟做嘢.

原本我ge計劃就係請個工人, 再俾多少少錢我媽媽同我99輪住嚟我屋企睇住工人做嘢. 我媽媽就話無問題, 錢都唔洗俾多, 反正佢係屋企無嘢做, 就當嚟我屋企玩孫. 點知我99就話我:"請乜鬼工人, 我哋依家都唔够錢用, 不如你將請工人ge錢俾我, 我同你湊两個啦."

聽完之後我"O"哂嘴. 第一, 我姑奶同叔仔同緊我99住, 但係99從來都唔理佢哋俾幾錢, 佢哋鍾意就俾, 唔鍾意仲要問佢攞錢洗. 第二, 我老公已經每個月俾5000蚊我99, 仲要係無份住&無份食. 依家仲要我俾多4千幾, 我真係想問下有無人一個月俾成萬蚊99做家用. 第三, 我真係唔放心我99一個湊两個. 佢哋屋企部電視係長開, 又成日俾糖我個大囡食, 餵我細囡食嘢d動作又大力又粗魯.

仲有, 我請工人我可以點佢做嘢, 都話有人幫我執下間屋. 但係試問邊個會點99做嘢先, 咁即係個4千幾蚊淨係包湊囡, 我返嚟做要做到dog咁啦. 我當時聽完之後真係好想贈佢一句:"99, 你無錢洗關我乜嘢事. 你屋企個两位公子同公主廢ga?"

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔好理佢,你照請工人,照叫媽媽黎
唔洗理佢
工人做錯野有得鬧
呀媽做錯野有得商量
但99做錯野就一定係你既錯
無謂比自己比人話

大宅

原帖由 kellyly 於 10-2-25 09:44 發表
唔好理佢,你照請工人,照叫媽媽黎
唔洗理佢
工人做錯野有得鬧
呀媽做錯野有得商量
但99做錯野就一定係你既錯
無謂比自己比人話

係呀!仲要比錢請人話自己

伯爵府

畀面勳章

咁梗係請工人啦
你99真係有問題
如果你比咗佢湊就後悔莫及啦~

大宅

畀面勳章

我99當初都係咁我陀第一胎同佢住
個個月c6幫佢地還7千幾債
佢仲氹我一生完出去做野俾錢佢湊B
仲呃我BB兩歲前唔識認人
佢本身湊個大姑9個仔
大姑9同我一齊有左
佢仲想食多兩份錢一個湊三個
連大姑9又想迫我俾99湊
等佢唔洗俾咁多
又話BB野夾份買一齊用
我初初都以為99為我地好等我出去打工儲錢
實際佢計到足
一黎講幾錢
俾埋佢我不如唔好做
好在c6醒目死都叫我自己湊
樓主咪理你99
一開口講錢
為錢湊孫唔慌好

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

你俾錢99, 即係請左個"管家"返黎
到時佢乜都管埋你,
俾左錢, 仲要受氣,
當你受唔到, 對99出聲,
老公就覺得你對佢阿媽不敬

伯爵府

你已經計好數請工人, 又有媽媽幫你,
咁唔駛理你99 講咩啦, 你話你地自己搞點唔駛煩佢啦.

最緊要你老公ok 就得!!

別墅

同意各位講法, 做咩比錢99仲要受氣呀? 工人唔啱可以換, 但99唔啱冇得換呀! 請工人啦~

別墅

99都係貪錢.請工人好過,仲要話支出多,比少D 99,$5000 足夠有餘,自己儲返D將來比子女讀書.

不明白多數 99 都是貪錢人,我個 99 也是,同樣$5000 成日暗示話要多D不要減,已經有D人一個月人工啦!仲有好多好多野,憎到佢入骨.

珍珠宮

我99唔貪$, 反而係我呀媽貪....

樓主, 你小孩唔係初生bb, 請工人+亞媽睇一睇, 簡直完美組合啦~~

你99....叫佢抖下啦~~

複式洋房

前其o米心軟,一於請工人!

男爵府

佢咁講唔使理佢
搵你亞媽就ok
搵佢黎, 多多事實~~
一陣仲唱你要佢幫你睇仔, 又唔比$$之類
仲要成日向home 見到佢
"勢"係假~~~

子爵府

好媽媽勳章

唔好理佢啦...照原本計劃請工人...搵你阿媽同你奶奶得閒幫手睇下...如果你奶奶叫你唔好請...咁你咪話比左錢...請左工人啦...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

原帖由 Ceilvilia 於 10-2-25 08:41 發表
... 第二, 我老公已經每個月俾5000蚊我99, 仲要係無份住&無份食. 依家仲要我俾多4千幾, 我真係想問下有無人一個月俾成萬蚊99做家用. 第三, ...

唔好意思, 我家就有一件咁樣嘅愚孝仔.

唔同住, 唔同食(仲要次次見都出街食, 兼由c6俾錢), 一個月俾成萬蚊, 仲要時不時加碼, 例如:

過時過節要俾多啲(呢樣都算數喇);
c2/大伯唔俾家用時, 要c6俾多啲俾到夠數;
姑仔/侄仔要睇醫生, 又要c6俾多啲;
侄仔要開學, 又要c6俾多啲(侄仔c6冇份o架, 好唔好);
仲有仲有, 大伯/姑仔借大耳窿錢, 要c6還

註:
(1) 99湊孫冇做嘢, 同時, 姑仔/大嫂都冇做嘢
(2) c6唔like講99問佢攞錢, 上述只係我知道嘅部份, 應該仲有好多我唔知嘅數目同名目

我失業時, 個電話嚿電池壞咗, $60買過嚿新電池c6都話貴話嗮錢, 再唔係, 叫我問我細佬借部電話用住先, 但99,姑仔同侄仔啲電話就時不時換款, 仲要唔新唔換 (佢侄仔唔夠10歲, 部電話就不知新款過我嗰部幾多代啦)

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

如果我老公係咁 一早同佢拜拜啦

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

日子耐咗, 變相家用變咗 $9,000, 到有朝一日唔駛佢湊, 妳估重可以攞得返嗰 $4,000 咩. 唔好呀. 請工人啦. 自己舒服啲.

別墅

一於請工人加你阿媽時不時過黎睇下....你兩個小朋友都唔係太細, 如果工人對佢地唔好, 都應該識同你講...仲有你阿媽又幫你睇住下,唔使99都okay~
你99咁貪心, 到時又係你屋企幫你姑9湊埋, 咁你就大獲喇

子爵府

照你計劃去做, 起碼前後有3個人照顧小朋友, 萬一你99病左, 搵邊個湊, 到時要辛苦你和MAMA, 小朋友病, 你99又攪唔攪得掂, 有時行開行埋, 都多個人睇住小朋友...

別墅

好媽媽勳章

好多謝各位ge意見, 有好多諗法我都同你哋一樣, 但係現實係唔可以. 例如:

1. 唔好理佢, 照請工人. 咁即係同佢作對. 我依家同99 ge關係表面算唔錯, 萬一我真係唔俾錢佢, 而又用呢d錢去請工人, 佢以後一定會俾面色我睇, 又或者係我老公面前講我壞話. 婆媳關係差唔緊要, 我最唔想就係我老公難做. 因為我老公對我同我屋企人都好好.

2. 叫我媽媽日日過嚟幫手, 一樣係唔可行. 之前我係諗住請個工人, 99同我媽媽一人一個星期輪住過嚟幫我睇住個工人. 如果要我媽媽日日過嚟, 咁我爸爸, 屋企隻貓, 狗同埋d魚都無人理, 好慘. 仲有, 我媽媽過嚟我屋企來回都要2個幾鍾, 我唔想佢咁辛苦.

有好多朋友都叫我不如唔好出嚟做嘢, 做返full time ma ma算啦. 咁樣梗係好啦, 找老公一萬個反對我出嚟做嘢. 但係我做咗幾年c9, 好想出嚟update下, build up返d自信, 又好想儲d錢傍身. 所以我先諗住就算做一年都好啊.

估唔到依家煩到我對份工1516.

男爵府

咁你咪再遲多3幾個月先算囉,你比咗99湊,好難再返轉頭,過多3,5,7個月佢唔記得嘞,咪先再plan過搵工囉,係咪?

首頁

尾頁

跳至