跳至

首頁

尾頁

別墅

我同我老公都係拎學生簽証,,4月頭BB就出世,,想係暑假帶BB返HK,,想問搞證件要幾耐,,,如果想BB入英籍有冇可能?BB搭飛機又有咩要注意?請各位媽媽指教!

子爵府

牛年勳章

學生簽証即係係英國有逗留條件限制,BB應該唔可以BY BIRTH入英籍.
BB第日可以申請入英籍,不過BB就要出世開始一路住係英國(好似係出世頭6,7(?)年),以英國為常居地呢個理由黎申請入籍.當然BB都真係要住係英國先得啦.
要幫BB搞HKSAR護照,要根據你住邊度揾返CHINESE EMBASSY(LONDON OR MANCHESTER)申請就得啦.詳情我就無清楚,最好打電話問返EMBASSY.

原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 10-3-8 23:19 發表
我同我老公都係拎學生簽証,,4月頭BB就出世,,想係暑假帶BB返HK,,想問搞證件要幾耐,,,如果想BB入英籍有冇可能?BB搭飛機又有咩要注意?請各位媽媽指教!

大宅

ALMALY,

好似係十年.(BB就要出世開始一路住係英國(好似係出世頭6,7(?)年)

KARY,
五年前, 我去MANCHESTER幫個女申請HKSAR PASSPORT, 我記得好似係.............
1.打電話去EMBASSY攞FORM (打去香港, 要佢哋寄比你都得)
2.Make appointment
3. 攞FORM, 文件(passports, birth cert., 錢.......etc)同相, 唔記得要唔要BB一起去.
4. 等幾耐, 唔記得.

原帖由 almaly 於 10-3-17 04:11 發表
學生簽証即係係英國有逗留條件限制,BB應該唔可以BY BIRTH入英籍.
BB第日可以申請入英籍,不過BB就要出世開始一路住係英國(好似係出世頭6,7(?)年),以英國為常居地呢個理由黎申請入籍.當然BB都真係要住係英國先得啦.
要 ...

首頁

尾頁

跳至