心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

奶奶成日掛住自己去玩.....

如果你奶奶成日掛住自己去玩, 都唔睇下個孫,你地覺得佢點?

大宅

Re: 奶奶成日掛住自己去玩, 唔睇下個孫

奶奶點會成日掛住自己去玩??佢好後生??
[img align=left]http://img30.imageshack.us/img30/1982/221mf.gif[/img]

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁你多唔多同BB番去佢度探佢?
以前我老爺都好少睇我仔的,咪我地帶亞仔去探佢囉。

洋房

唔緊要啦,每個人既做法都唔同,唔睇個孫唔代表一定唔錫個孫.
其實,你奶奶成日掛住去玩咪好lor,開朗又健壯,比起好多成日屈係屋企諗埋一邊個d好好多啦!

大宅

睇下咩情況啦,感情一般既,唔出現咪重好。
laughin' to keep from cryin'

複式洋房

有時d新抱都幾難服侍,成日想見個孫又會俾人話:同我爭個仔/女,唔通氣,阻住曬.....
活到一把年紀,有自己生活,唔親自去探個孫,新抱又唔滿意
希望第日我個新抱唔好咁難服侍 諗下都驚驚

大宅

小文迪,
我奶奶係好後生.
麟媽媽,
我地都想調轉頭去探佢, 但佢係忙到星期六日都唔會係屋企?

FaiFaiMother, wawamama,
Thanks.

babychick,
我唔係好唔滿意, 只是有少少唔開心, 因為我都想個仔有"麻麻"錫. 我講出來呻下

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我第時都係人奶奶,唉~~如果好命生個女,咪唔怕激親個新抱。
我奶奶以前都係咁架,神龍見首不見尾!佢開心咪仲好。
之後我老爺過身,99去左外家(加拿大),一年前回來而家同我地住。相處都ok,佢好多節目,都唔錯的,大家都有空間嘛!

子爵府

點解你會咁諗你奶奶o既?? 佢年紀大, 鍾意做自己想做o既事, 又有何不妥呢??

如果你想你個小朋友同佢見多d, 學其他媽咪話齋, 你早d 約定佢, 帶佢返去比佢見, 同佢食飯, 飲茶, 之後奶奶都照樣可以去街架.

如果佢都唔肯見, 咪由佢囉. 佢鍚個孫就會自然想見佢架.
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

禁止訪問

複式洋房

QQ_Monster,
我諗你真係好後生先會咁諗.
奶奶50+其實已經行左人生2/3,佢而家行得走得你應該替佢開心.
如果你同佢關係良好,我諗你打個電話約下佢出黎見個b,佢點都唔會推你掛 係未?
有時約人既野,你主動揾佢都得,未必一定要佢揾你地,even佢星期六,日去街,咁你可以約定佢先又或者平日夜晚食餐飯,唔一定要邊個去邊個屋企啫.
最後...少見你個b唔=佢唔鍚孫架.[quote]
QQ_Monster 寫道:
小文迪,
我奶奶係好後生. 50+左右.

麟媽媽,
我地都想調轉頭去探佢, 但佢係忙到星期六日都唔會係屋企?

FaiFaiMother, wawamama,
Thanks.

babychick,
我唔係好唔滿意, 只是有少少唔開心, 因為我都想個仔有"麻麻"錫. 我講出來呻下

子爵府

好媽媽勳章

你奶奶湊大d仔女...仔大女大...咁佢有自己既生活...興趣都係好事...佢唔黎睇你個仔...唔代表佢唔鍚你個仔...你個仔有父母鍚...佢做女麻 女麻既...梗係想有自己既生活...開心下...你可以一早打電話約佢...如果佢星期六...日去街...睇下佢去邊...你可以同佢一齊行下街...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

Thanks all.

我會試下多d約佢出來飲茶
如果我地去佢屋企探佢, 佢冇請工人仲要煮飯俾我地食,好似唔係幾好

男爵府

QQ_Monster,
以前我奶奶只係得我大伯一個人生咗一粒孫咋, 佢都好少去佢屋企睇bb, 仲只係過時過節, 一家人吃飯, 先會睇到BB, 我老公問佢點解唔多啲去睇吓bb, 佢話驚大伯同大嫂唔鍾意, 會阻主佢哋. 所以你奶奶會唔會怕影響你哋生活, 唔敢去呀!

[quote]
QQ_Monster 寫道:
如果你奶奶成日掛住自己去玩, 都唔睇下個孫, (個孫仲係第一個孫, 得10個月), 你地覺得佢點?

大家關係唔係差架, 但除

子爵府

老人家不知幾咁喜歡煮野比自己個仔食呀! 佢地當消磨時間架.

咁之後你咪幫手洗碗執枱囉.

再唔係, 你暫料上去, 叫佢淨係碌d 菜, 都好ok 啦.

係咪?

多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

禁止訪問

別墅

到佢一日上你屋企三/四次, 自出自入嘅時候, 你就會覺得佢好煩.

男爵府

好媽媽勳章

wawamama 寫道:
睇下咩情況啦,感情一般既,唔出現咪重好。

好同意

伯爵府

My case is different with you, 奶奶like to 睇下個孫 whereas my mother 成日掛住自己去玩

大宅

畀面勳章

Take it easy. We can't control everything.

My case:
老公唔長大, 成日掛住自己去玩或打機, 看書,上網, 唔睇下個自己個兒子(20個月, 最愛玩), it's the real problem! 把整個家推比我理, 我也要做工, 非常無奈, 好難過~~~~

奶奶星期一至五會睇下個孫, 但不能幫忙多少, 好彩的是他們一切安好, 無事需要我再擔憂.....要不然...

無論如何, 只可以睇開D ~~

首頁

尾頁

跳至