跳至

首頁

尾頁

別墅

我囡囡四個月喇,俯仰時死都唔肯用手仔挺起半身,只係用力整起個頭仔。而家每日訓練佢,佢就喊晒。我擔心佢係發展遲緩,或者係D手腳有問題。但係佢坐又坐得好好,仲識得拉住我雙手用力向前傾。請問有冇媽咪面對同一個問題,同埋有冇方法解決?
謝謝各位

子爵府

我囡囡都係, 可能我好少將佢俯仰

大宅

原帖由 s997351 於 10-3-29 09:20 發表
我囡囡四個月喇,俯仰時死都唔肯用手仔挺起半身,只係用力整起個頭仔。而家每日訓練佢,佢就喊晒。我擔心佢係發展遲緩,或者係D手腳有問題。但係佢坐又坐得好好,仲識得拉住我雙手用力向前傾。請問有冇媽咪面對同一個問題 ...

唔怕啦, 我囡都係咁

1 mon 10lbs 9oz

10wk4d 4.6cm                 2yr9mons 95cm
11wk5d 4.7cm
20wk6d 494g
29wk1d 1.48kg
37wk5d 2.97kg

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你都好呀...我個囡連頭都唔抬起...不過佢都係坐得好好同識得拉住雙手用力向前傾...

大宅

我仔仔淨係間中抬頭ja... 想問下你地BB點樣坐? 乜都冇support就咁就坐到?! 我俾仔仔坐bumbo就ok囉, 又或者要捉住佢手仔俾support...

大宅

原帖由 hagupit 於 10-3-29 14:02 發表
我囡囡都係, 可能我好少將佢俯仰

my son too

大宅

原帖由 Yoio 於 10-3-31 08:33 發表
我仔仔淨係間中抬頭ja... 想問下你地BB點樣坐? 乜都冇support就咁就坐到?! 我俾仔仔坐bumbo就ok囉, 又或者要捉住佢手仔俾support...

無可能咁快無野support就坐到架 宜家條脊骨都未彎曬 平時 我用我個枕頭比阿B佢可以挨住咁坐 我見好多媽咪用U型枕 不過坐一陣就好啦 呢個時候BB條腰唔夠力 坐得多都唔好
DEL

大宅

原帖由 s997351 於 10-3-29 09:20 發表
我囡囡四個月喇,俯仰時死都唔肯用手仔挺起半身,只係用力整起個頭仔。而家每日訓練佢,佢就喊晒。我擔心佢係發展遲緩,或者係D手腳有問題。但係佢坐又坐得好好,仲識得拉住我雙手用力向前傾。請問有冇媽咪面對同一個問題 ...

唔肯唔代表唔識 可能系驚驚可能系懶又有可能系唔識用邊個部位用力
我有自創獨門方法 Rebecca都試過佢都話有改善 不過我既方法只系練習到BB用手掙撐起個身 唔系用手掌 如果系用手掌既話 個力度系需要更加大

你可以試下首先同BB系大人坐系床一邊一玩邊傾計一陣 玩乜都得 最好比佢郁動下D手腳仔 (只要佢開心同埋唔好太累 啱啱飲左奶就要過半個鐘-1個鐘先好試) 玩到BB好開心既時候 大人mark開少少大腿 BB頭靠近大人重要部位 比阿B好似趴住咁面對你 佢既手掙以下要放系大人大腿上面 如果你同佢本身玩得夠開心體力又OK既話 佢呢個時候應該會系頭岳起望住你 呢個時候大人要按住佢對手 令佢手掙對落位置保持貼住大人大腿 同時兩隻手仔距離唔好太闊 唔系支撐唔到上半身( 呢個時候記住要不斷同BB玩或者講野 我會同阿B伸脷扮怪聲 唔知點解佢好中意笑到咔咔聲 呢個時候其實自己都無手同佢玩 我諗伸脷或者做奇怪表情又或者好抑揚頓挫同佢講野都可以吸引到佢注意力 最好就唔好比其他人同佢玩 費令佢事分心 )當佢覺得好玩又唔驚既情況下 佢唔會以後驚左唔做呢個練習 試下同BB咁樣玩兩三次 早午晚有時間有機會bb情況又OK既話 做住幾次 之後可以進行第二部份 如常好似得先既情況同佢邊玩邊按住佢手仔 跟住趁佢開心既時候慢慢將佢對手放系床上面 注意兩隻手距離唔好咁遠 唔系好辛苦 實唔夠力 呢個時候佢可能會驚 用說話安撫BB情緒佢如果佢心口唔肯抬起就輕輕托住佢 令佢個頭望到你 如果佢頭同勁抬得起但系對手唔識發力 就要一邊協助佢 一邊同佢講手要點樣放 要點樣用力 如果BB保持到手掙撐床頭岳得起既姿勢 就繼續同佢玩 儘量拖長時間 但系頭一兩次就唔好比佢咁辛苦啦 練習好之後幫佢按摩下頸仔同背脊佢會好舒服好開心 跟住乘機同佢玩其他佢中意既野 tum下佢 同埋比佢有個錯覺就系之前既野系玩唔系逼佢做運動
我隻晢晢仔好細膽又懶 唔中意趴系度 一趴系度就喊 唔好話要撐起個身 佢好似乜都做唔到 但系掙扎就好大力 所以我就諗左呢個方法同佢試 試左兩日 佢就識用手掙起身啦 平時聽到既方法都系個兩三種 BB如果用個D方法唔得就要唯有媽咪自己變通變通 你個BB我覺得無事 你試下啦 唔好俾佢就咁趴系度啦 好大可能同我個仔一樣驚驚喊到收唔到聲

仲有唔好比BB坐咁多呀佢唔中意累就好停啦 尋日我系網上見到一個讀育兒既媽媽講 學抬頭學爬學行大人都可以協助下 但系坐系唔需要 因為坐對BB黎講系需要好大既腰力 要夠力先可以承托到上半身 如果佢既腰唔夠力但系你要佢坐反而會傷到佢既腰同埋脊骨 當BB以後識爬既時候 佢爬累既時候佢就好自然會識坐(爬系需要頸力腰力 四肢既力同埋平衡力)呢樣都系尋日咁啱見到 大家分享下
DEL

大宅

原帖由 puffy0305 於 10-3-30 23:07 發表
你都好呀...我個囡連頭都唔抬起...不過佢都係坐得好好同識得拉住雙手用力向前傾...

又一次既痛苦經驗分享 我個仔之前都有咁既問題 佢仲要仲慘D 因為佢之前條頸好好力但系打完針之後突然無力 擔心到我死死下 每次同佢練趴系度 佢就驚驚喊 我照顧佢既同時一有時間就上網查下有咩方法 但系發現個D方法都唔適合我個B練 因為佢就算唔系驚驚就系懶 後來我發現有個學育兒既媽咪話 BB抬頭系非常重要 因為越早抬頭既BB就會越早識爬同行 而更重要既系越早識抬頭既BB智力都會好D 之後我就開始心急 但系阿B依然都系唔肯趴系度 無計可施之下 就唯有自己自創方法

第一個方法: 打直抱住佢同佢照大塊镜引下佢開心專注望鏡既自己既時候頭就會向高向前岳 抱住佢慢慢轉左轉右可以練埋佢條頸轉左右既靈活性
第二個方法: 打直抱住佢系屋企比佢望下野 同時我會好似好開心好興奮同佢形容下見到既系乜嘢 系點樣乜嘢顏色有乜嘢用 廣東話叫乜 英文叫乜 普通話叫乜。。。 令佢好專注留意見到既野 同埋同佢講呢樣安全如果中意可以摸下 呢兩招發覺幾有用 宜家佢除左8掛 對於好奇既野佢會挨前用手摸下
呢兩個方法我發覺對我阿B好得 練習10日由岳起條頸兩三秒變到幾分鐘 我會推介比D懶啦細膽或者貪玩既BB。。。(因為我個仔就集呢3個特質于一身 呵呵)當打直抱住BB條頸夠力啦 就可以試下比佢手放系媽咪大腿既方法學撐起上半身
我阿B宜家條頸夠達標 唔系講笑 系用左我好多淚水汗水仲有口水換返黎 擔心佢我都唔知喊過幾多次 陪佢玩練習 抱住佢 跳跳扎扎引佢玩抱高抱低望唔同既野幾消耗體力 對住BB講一大堆野就系為左吸引佢既興趣搞到我聲沙日日不停飲水 我同BB苦練10日既成果 除左系連佢條頸夠力 仲令我10日瘦左4磅 ...我好耐無上黎BK 今日有個媽咪系Facebook問我有乜方法可以改善BB條頸 我就即刻上黎同大家分享 我既心得就系唔系每個方法都適合曬所有BB BB如果真系唔中意點逼都無用 就算有用 效果同時間可能都唔系好理想 最好都系媽咪做多D功課上網搵下資料 (不過香港既網太少參考資料 鬼佬網 睇得明黎又曬好多時間。。。英文差 呵呵 無辦法 我呢排上得最多系大陸既搜尋網站 因為我諗住大陸十幾億人 自己BB情況應該會有好多大陸BB都會有 search下D人既講法 分析歸納下 有時都搵到好多有用既資料 )同埋媽咪變通一下 利用BB既性格改良D原有既方法同BB練習 只要安全BB開心 試多幾次一定見到成效 再keep住做好快就可以達標
DEL

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

原帖由 giselle1012 於 10-4-1 22:00 發表

唔肯唔代表唔識 可能系驚驚可能系懶又有可能系唔識用邊個部位用力
我有自創獨門方法 Rebecca都試過佢都話有改善 不過我既方法只系練習到BB用手掙撐起個身 唔系用手掌 如果系用手掌既話 個力度系需要更加大 ...

我都係在facebook見到, 參考左你方法, 先用手幫一幫bb, 好得, 一試即中!!

bb自己都好開心, 佢一抬高我就拍哂手掌, 佢會一直定住睇我拍手掌, 一齊大叫大笑... (真係要飲好多水補返)

別墅

原帖由 giselle1012 於 10-4-1 22:00 發表

我有自創獨門方法 Rebecca都試過佢都話有改善 不過我既方法只系練習到BB用手掙撐起個身 唔系用手掌 如果系用手掌既話 個力度系需要更加大 ...

多謝你呀giselle,我囡囡而家好左好多,雖然係睇心情,不過都比之前肯用力左,我會繼續努力,真係多謝晒!

別墅

今早又試過喇,原先亞B都唔係好肯,我先將佢放係爸爸心口上面,爸爸一路講野引佢,佢就好開心將個頭抬起,慢慢識得用手仔撐起自己。雖然KEEP得唔太耐,不過都係好開始,希望慢慢會愈來愈好!

大宅

我睇Email知道有媽咪問我用左乜嘢方法 但系我過左深圳呀 呢邊無得上Facebook 原本連BK都上唔到 我用盡方法先上到黎留言 媽咪們繼續努力呀 想撐得多D耐D除左練頸力可以練埋上肢既力
DEL

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 s997351 於 10-4-3 14:53 發表
今早又試過喇,原先亞B都唔係好肯,我先將佢放係爸爸心口上面,爸爸一路講野引佢,佢就好開心將個頭抬起,慢慢識得用手仔撐起自己。雖然KEEP得唔太耐,不過都係好開始,希望慢慢會愈來愈好! ...

無錯呀!呢邊姑娘都係教放係媽咪個心口上面,肚貼肚甘去訓練,所以,先叫做Tummy Time
My Two Princess

別墅

原帖由 giselle1012 於 10-4-3 17:49 發表
我睇Email知道有媽咪問我用左乜嘢方法 但系我過左深圳呀 呢邊無得上Facebook 原本連BK都上唔到 我用盡方法先上到黎留言 媽咪們繼續努力呀 想撐得多D耐D除左練頸力可以練埋上肢既力 ...

giselle :
真係好多謝你呀!我會繼續努力的,大家都要加油!

首頁

尾頁

跳至