烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

請問整蠔餅既蕃薯粉可以係邊度買呢 ?
佳寶同街市都冇得賣 ~.~

thx

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

街市既南貨鋪好多都有,你有無問佢地呀
如呢檔無既仲有其他可問下.

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

街市既南貨鋪都有,不過係大陸貨

大宅

我係佳寶買過,係唔係咁啱無貸咋?裕記都有

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 kellyly 於 10-3-30 11:59 發表
街市既南貨鋪好多都有,你有無問佢地呀
如呢檔無既仲有其他可問下.

南貨舖都有得賣,如果真係搵唔到,賣餃子皮的檔口一定有。

水晶宮

大陸貨 定 泰國貨好呢 ?

水晶宮

唔該晒咁多位

水晶宮

我終於係街市既南貨鋪買左喇,係大陸貨但都ok,煎出黎都煙煙xx(唔識打),好香口

男爵府

好媽媽勳章

可唔可以教下我點整? 份量又要幾多?

水晶宮

我買左:
1) 蠔仔半斤
2) 蕃薯粉1包(250g,老闆話2個人食用1/3包
3) 3只旦
4) 少許芫茜/蔥
5) 半碗清水

做法 :
1) 先將蠔仔用生粉"拿"過,之後過水,"拿"2次
2) 煲滾熱水,將蠔仔出水至8成熟(隔水備用)
3) 將d蕃薯粉整返幼滑佢(因買返黎時比較大粒粗糙),
4) 打起3只旦,加半碗清水+調味+蕃薯粉+芫茜/蔥+蠔仔
5) 攪埋一齊咁就煎得喇.......(我怕熱氣就煎囉,唔怕既可以落多d油去炸會香口d)

希望你成功喇,我都係第一次整我都ok,我比自己80分,老公都話唔腥)

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

咁啱我上星期日整左, 我試了加薯粉同無加薯粉(幾個月前)既分別.

有薯粉係蛋味淡左好多(我只係用左約1/4碗水), 香d, 唔知關唔關我今次有用蔥, 上次無落蔥既問題(唔多唔少都關少少事的)
無薯粉.......蛋好味好多, 因為我用鴨蛋.

我自己鐘意食無薯粉既多d. 可能假期又再整多次無著粉的研究下.

水晶宮

原帖由 girl_girl_email 於 10-3-31 17:01 發表
調味 - what is it? Is it only salt? Thanks

我比少許雞粉,豉油

禁止訪問

大宅

我整唔落薯粉,都係用鴨蛋,加薑蓉同大量莞茜,好好味。

水晶宮

鴨蛋用好味d ?

男爵府

咁除咗唔落薯粉, 其它做法一樣?

原帖由 豬包仔 於 10-3-31 18:51 發表
我整唔落薯粉,都係用鴨蛋,加薑蓉同大量莞茜,好好味。

大宅

鴨蛋香d同埋煎完出嚟會實d,我個時睇周中師傅學架
原帖由 michelle071180 於 31/3/2010 21:41 發表
鴨蛋用好味d ?

大宅

做法差唔多一樣,不過我會用鹽省三次先再用粟粉省多兩次,用鹽一省佢就起哂一推"潺"出嚟,果堆嘢成抽咁,感覺好核突架haha,但起左d潺出嚟,d蠔乾淨好多。
原帖由 nat62 於 31/3/2010 23:47 發表
咁除咗唔落薯粉, 其它做法一樣?

別墅

等我都試吓先. Thanks 各位

首頁

尾頁

跳至