自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

(內文有點長 )

事原係今日揸車去湊仔放學,咁就係街等錶位,
該處約有10個斜泊和四個橫泊既私家車位,對面線就有一排貨車車位,全場泊滿!
因習慣提早30-40分鐘到提早到學校,所以見未夠鐘咪等下錶位,其實都已經等到蚊蚊地,因為有約5-6架車係有人係車入面,但係又唔入錶,係度訓覺又有,係度食包又有,係度呆坐車內又有,貨VAN街車係度等客CALL又有...
等了20分鐘,看到最前既橫泊位有1架中型貨車走,這時候我Tat時準備將車駛前之際,一架大貨車(16噸)停係這個位出面像準備泊此位...
原來那中型貨車係泊左兩個私家車錶位, 當佢走了,架大車向後諗住一架車泊晒呢兩個位,我響左兩次"安",車頭駛入少少,佢停一停望一望後,再繼續泊,差一點就撞到我車之際 ,個約30歲既男人就落車同我理論:

我:呢度係兩個位黎架!
男人:(寸望一下可能見我係女人啦!)咁點呀?!
我:咁借借囉,你架貨車黎架,過去等返你d貨車位啦!!
[此時,係最遠處有斜銀位有私家車走)
男人:個度咪有位囉,你泊個度唔得咩!
我:我係要泊呢個,你泊個個唔得咩?!你見我係女人,蝦我呀!
男人:我唔係蝦女人,我架車邊到夠泊呀,阿姐?!(佢準備上車繼續泊)
我:咁我報警睇下差人話邊個岩囉!!!(已經超火啦!!)
男人:(落返車再繼續同我理論)買個飯盒者,使唔使咁?!
我:咁我又趕住接仔囉,你食飯重要,我接仔唔重要呀!!!
男人:(啞左一陣口)咁你泊最後個位啦!!!
我:(因已理論左5-10鈕鐘,阿仔就放學,咪費鬼事同佢嘈)調頭去泊那個位囉!!
但一路泊條氣就越唔順,有咩理由,你一架貨車去霸泊2個私家車位,仲大聲夾惡!!咪報警投訴話個處有貨車泊私家車位,其實當處唔止一架貨車,仲有另一架貨車(5.5噸)泊係另一個的私家車位(個司機係車內掠起對腳係(太盤)訓緊覺,但佢個車(太)係超出個位,即係泊唔落!!
之後都冇理咁多跑去接仔,拎車時見到d差人準備走,d貨車已經消失於私家車位上...!!!

我真係好嬲,我真係覺得我冇錯,如果換轉我係男人,佢又會咁講野麻?!我都明佢搵啖食,但佢橫掂都係胡亂泊位,有差人行過都會抄牌架啦,仲乜唔求其泊埋一邊者,係都要阻住晒d私家車位!!!
其實...你地會唔會覺得我打999有阻差辦公?!但我唔知警處電話...咪有打999者,我都怕我個電話阻到有急事請求既人....
[事發到而家都已經大半日,但條氣都仲... ,咪打出黎舒發下心情]

公爵府

好媽媽勳章

你哋兩個都...唉
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

男爵府

原帖由 mimi88 於 10-4-1 17:34 發表
你哋兩個都...唉ops:" />ops:" />

我下次理性d架啦但我既問題是報錯警嗎?

大宅

原帖由 jennyliu 於 10-4-1 17:26 發表
(內文有點長 )

事原係今日揸車去湊仔放學,咁就係街等錶位,
該處約有10個斜泊和四個橫泊既私家車位,對面線就有一排貨車車位,全場泊滿!
因習慣提早30-40分鐘到提早到學校,所以見未夠鐘咪等下錶位,其實都已經 ...

你做得無錯!支持你!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你做得arm , 不過同 d 粗人講道理 , 有時會覺得side時間

公爵府

個咪錶好似有個求助電話

男爵府

原帖由 twins312 於 10-4-1 17:39 發表

你做得無錯!支持你!

thanks
我諗了又諗,諗又再諗,如果佢係私家車/貨車快我一步,我都冇野講,但佢係一架大貨車麻mouth:

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

如果真係有其佢位€我都會轉泊既..
大家都有得泊就OK
可能司機真係想買個飯盒食呢....
有時做司機真係冇時間食飯嫁...
有時間時當然想盡快買過飯食
我估樓主當時係等到炆 先會報警者...
接仔當然都重要

男爵府

原帖由 alik 於 10-4-1 17:42 發表
個咪錶好似有個求助電話

係嗎 冇留意到~但個電話唔係關於入唔到錶之類問題嗎?佢會打激到D胡亂泊車既問題嗎?(真係唔清楚呢 )

水晶宮

咁如果佢態度好d 話買個飯 好快走呢?

我係度諗,係 佢係唔岩… 大車泊私家車位… 不過如果係我 遇到 佢態度好d 唔好咁串 應該唔會咁嬲囉…

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原本係佢錯, 之後就係你錯上加錯!!

佢亂泊位唔應該, 但係到有位點解為啖氣唔肯讓人呢? 之後打999更加錯, 下次唔記得差館電話, 可以打1823問!

不過唔好激氣, 泊位真係好麻煩, 所以我地都賣左車好幾年, enjoy搭巴士遊車河或者趕就搭地鐵!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

接仔當然最重要,比著我都曾發火,支持你

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

原帖由 Bee女 於 10-4-1 17:43 發表
如果真係有其佢位€我都會轉泊既..
大家都有得泊就OK
可能司機真係想買個飯盒食呢....
有時做司機真係冇時間食飯嫁...
有時間時當然想盡快買過飯食
我估樓主當時係等到炆 先會報警者...
接仔當然都重要 :wah ...

係有少少等得耐同睇唔過眼
但佢係一架貨車泊兩個私家車位已經唔岩~
咁前面有一大堆空邊位佢可泊,如果怕抄牌,佢咁泊都會俾差人抄牌啦:;pppp:
其實如果佢落車好聲氣D,我都會CC氣泊去另一個位!

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

原帖由 shannnb 於 10-4-1 17:45 發表
咁如果佢態度好d 話買個飯 好快走呢?

我係度諗,係 佢係唔岩… 大車泊私家車位… 不過如果係我 遇到 佢態度好d 唔好咁串 應該唔會咁嬲囉…

我都係咁話,如果佢真係好態度DD,我都順D條氣
其實佢有夾雜XYZ...但我費事打出黎

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

樓主趕時間接仔....
點解為左呢D人仲晒多5-10分鐘去理論呢?
係為左啖氣? 如果唔係...點解唔直接泊有位既位...趕住接仔重要嘛...唔好再為呢D人晒時間去接仔

男爵府

我遇過d仲pk既人

企個人在車位到,晤俾我泊,等佢自己人架車黎泊,冲要講粗口叫我走

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

原帖由 Bman 於 10-4-1 17:46 發表
原本係佢錯, 之後就係你錯上加錯!!

佢亂泊位唔應該, 但係到有位點解為啖氣唔肯讓人呢? 之後打999更加錯, 下次唔記得差館電話, 可以打1823問!

不過唔好激氣, 泊位真係好麻煩, 所以我地都賣左車好幾年, enjoy搭巴士 ...

知道...其實...我都係第一次打999
所以我都覺呢點係錯,但因為想快...通知到差人...

首頁
12345...6

尾頁

跳至