自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我都鍾意係starbuck溫書,不過係溫‘一週刊’..., 不過最多半個鐘,因為重要去買餸接女放學。

男爵府

我都鍾意係starbuck溫書,不過係溫‘一週刊’..., 不過最多半個鐘,因為重要去買餸接女放學。

男爵府

伯爵府

原帖由 Sania 於 10-4-12 17:02 發表

其實點解唔返學校溫書 ? 我識得有個應屆會考生, 返學校溫書, 上課時就去學校圖書館, 有時响小食部, 唔識都可以即刻問亞 Sir/Miss.

講真, 响 SB/ McD 呢類咁多人出入地方, 環境又嘈, 真係可以專心溫書 ? ...

唔係個個都有咁好o既學校o架... 返學校溫書有quota,要事先申請,溫過七點又要寫手冊又要家長簽名... 屋企去學校又要搭車...

最搞笑係佢要我地跟足學校時間表,到時到後要執好哂野排隊... 我溫起書上黎真係會定哂型,乜聲都聽唔到... 點有佢咁好閒情丫...

好彩我去o既McD 同Food Court 都比較靜,除左佢本身o既background music 之外都唔係太多人聲,所以我果陣都ok...

大宅

好媽媽勳章

我覺得唔系認唔認真温書問題, 咁樣唸好自私~!! 而系阻住人做生意, 人地開住間舖頭唔系突登for學生溫書lo!

子爵府

等小朋友答你!
雖然我自己喺出面係溫唔到書果類...
但都明白屋企有電腦又有電視真係好易分心...
出去溫的話雖然可以揀圖書館/其他機構提供的自修室...但有d人(就好似我 )去到果d超寧靜的環境反而覺得好大壓力...有時仲搞到好想訓覺...呢種情形下唯有選擇sb/其他coffee shop...
至於學校...真係唔係成日開...同埋有時返去都可能好多限制...實在有d唔方便...

其實有時有買杯嘢飲已經好好喇...有d人可能真係會唔買...之前見過成班大6人乜都冇買喺果度齋坐等運到...講嘢大聲唔在講...d細路喊到拆天冇人理...真係非常騷擾...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

AGREE , 有時行行下街 , 想去搵個位坐下休息十零分鐘 , 嘆杯coffee 都無位 ........
全部係d 學生壩晒 .....

男爵府

要發明個加熱器,安係張椅,坐耐過15分鐘(受壓),就會自動加熱

大宅

我都好唔鐘意D人係STARBUCKS同FOODCOURT溫書, 有時想搵個位同朋友坐下都唔得.

有次去FOODCOURT食鐵板燒, 好SMOKEY. 個靚妹行過黎話:" 你可唔可以坐第二度, 好大煙呀, 我一陣要考試呀."

複式洋房

好媽媽勳章

做實驗

我相信香港人家居面積大小和這些「坐店君」的數量成反比。

話說我有朋友把M記叫做「自修室」。

我也不時用自修室、圖書館、回校溫等等……因為家裡太小,書桌和電視只有五步的距離……連叫同學回家做PROJECT的面積也沒有,唉。
進步就會快樂。

男爵府

咖啡店自修,型好多

禁止訪問

男爵府

原帖由 Sania 於 10-4-12 17:02 發表

其實點解唔返學校溫書 ? 我識得有個應屆會考生, 返學校溫書, 上課時就去學校圖書館, 有時响小食部, 唔識都可以即刻問亞 Sir/Miss.

講真, 响 SB/ McD 呢類咁多人出入地方, 環境又嘈, 真係可以專心溫書 ? ...

因為返學校要著校服 , 有D學校未過畢業禮, 都要中五中七的學生著校服返去
而且 , 低FORM有小息 , PE堂 , 嗓音未必細過COFFEE SHOP / FOODCOURT.

水晶宮

畀面勳章

我發現在好耐啦, 想入去搵個位到幾難,
個個買杯野飲30零蚊就磨爛蓆坐2~3粒鐘

.....

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

ar....
其實這是STARBUCK的文化黎架喎...
雖不是自修室噤用, 不過係坐在那兒, 享受那兒的讀書文化.....
係EXPECT 俾人拿本書, 一邊看, 一邊享受COFFEE......

啊...唔知點講啦...

個人都不太喜歡自修室溫書, 太靜,
想同朋友DISCUSS 一下都怕嘈到他人...

水晶宮

我未試過係外面溫書 我連圖書館都坐唔住 坐一陣就想走...
but呢種sb溫書風氣 唔止香港,果陣係us , canada讀書, campus 附近既sb, pc 果d 都係堆滿溫書, 傾project既人..唔覺得出奇...coffee shop唔係快餐店 中意坐係度 慢慢飲 睇番本書 唔出奇wo..佢地用sofa既原意都係為左俾d客去嘆coffee..感覺好似係屋企一樣..睇下newspaper, 睇下書, 坐係sofa 好舒服咁...

侯爵府

水晶宮

原帖由 claudia 於 10-4-12 22:55 發表

德福starbuck做得好得體.
等於叫學生們lunch時間請走
但到底有幾多係會起身呢?

我見沙田一田果間都係咁寫,但都係見到大部份台都有書。
而且我唔明點解聽住歌都溫到書???
我有時一家4口行到攰都會坐陣,細女有時會訓下,但我1個鐘度一定會走,自己都唔好意思啦,但有d人係好似溫書架,不過到我地走本書都係無揭過???重有玩i-phoxx

首頁

尾頁

跳至