論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 babykiss 於 10-4-15 11:58 PM 發表

問到幾清都無用, 始終都要講運氣.
我當初請我現任工人時, 我都問得好清楚, 但係可惜百密一疏, 遇著個大話印 !:-(

係呀........係呀.........d工人講大話講到件事變咗真一樣,
佢自己都信埋一份...........

大宅

我同你一樣呀, 呀仔都係5個月, 佢又係成日都姐姐笑, 就係唔望我

quote]原帖由 Yoio 於 10-4-15 19:58 發表
我都好好彩第一次請就請到個好印印, 煮野超好味, 清潔快, 有湊孖b經驗, 好心機, 自己餵過2年人奶好識support我...

但係... 我個仔5個月而家鐘意佢多過我... 我知唔係工人問題, 但我好唔開心呢, 自己又要返工....

... [/quote]

大宅

我個姐姐做左1個月喇.... 我非常滿意!!

大家真係唔好放棄..真係會好例外, 唔係個個都咁衰。

我都係第一次見咁細心既工人, 我地出去飲茶, 阿B扭計, C6比包酒樓既濕紙巾阿B玩, 當時姐姐接左, 用自己隻手指摸包濕紙巾既角, 跟住同我講:「不如唔好比阿B啦, 可能會挖到BB。」

別墅

你搵到好姐姐我都替你開心, 不過我就無你咁好彩囉, 我家新黎姐姐都係新加坡做完2年(我成日都問佢同agent"究竟係真唔係話...咩都唔識gei..."), 黎咗3個月喇, 但係同first day黎無咩分別....呢頭教完轉過頭又唔記得, 成日買錯野, 計錯錢, 做野就做d唔做d (=因為無記性成日做漏野), clear完d地方仲硬係覺得唔乾淨, 總之就教仔女都無教佢咁勞氣....

佢嘅蠢法連街外人都知, 話說有一日我同佢去街市買魚, 賣魚亞姐(我唔識佢的)一見到我就即刻登大對眼同我講"呢個係你工人呀, 哎吔, 你唔好怪我直呀, 佢真係好鬼鈍, 佢同我買魚買到一舊雞, 講極佢都唔明....(下刪數十字)"我一邊聽一邊都好無奈...

唔炒佢嘅唯一原因係佢唔黑面, 唔駁咀, 兼知慳識儉. 而家唯有希望訓練到佢用潛意識做野, 唔好用佢個腦做野...唉...人品好, 智力低...你話點算好....

原帖由 jezzyuen 於 10-5-5 11:41 發表
我個姐姐做左1個月喇.... 我非常滿意!!

大家真係唔好放棄..真係會好例外, 唔係個個都咁衰。

我都係第一次見咁細心既工人, 我地出去飲茶, 阿B扭計, C6比包酒樓既濕紙巾阿B玩, 當時姐姐接左, 用自己隻手指摸 ...

大宅

咁似我第2個工人?? 叫咩名呀...??
原帖由 寶貝豬的媽咪 於 10-5-5 12:23 發表
你搵到好姐姐我都替你開心, 不過我就無你咁好彩囉, 我家新黎姐姐都係新加坡做完2年(我成日都問佢同agent"究竟係真唔係話...咩都唔識gei..."), 黎咗3個月喇, 但係同first day黎無咩分別....呢頭教完轉過頭又唔記得, ...

子爵府

原帖由 寶貝豬的媽咪 於 10-5-5 12:23 發表
你搵到好姐姐我都替你開心, 不過我就無你咁好彩囉, 我家新黎姐姐都係新加坡做完2年(我成日都問佢同agent"究竟係真唔係話...咩都唔識gei..."), 黎咗3個月喇, 但係同first day黎無咩分別....呢頭教完轉過頭又唔記得, ...

嘩, 我同你一模一樣呀, 我個印話係sing做過4年, 乜都吾識, 我帶左佢1年零4個月, 鈍到無人有. 日日仲要俾我鬧, 我都吾想, 但luk頭luk髻, 吾係呢樣錯, 就個樣錯. 你見過成日張被都可以橫直掉轉入多次, 幾次吾見鎖匙, 吾記得關門, 煮燶野,微波爐過時燒燶左, 三日三夜d味先散, 叫做一樣野, 起瑪3次以上先記得. ......數之不盡. 天天新款.

但我都忍, 因佢人都算純, 對我d仔女都有講有笑, 無黑面,都算願做(須然時時都要我執手尾), 都無古怪野. 不過如果有好既, 我都可能換, 實在教佢教到好累, 慘過教仔, 人都顛. 如搵到一個好既, 有如大海撈針, 中六合彩一樣甘難. 搵到好, 千萬不要放走, 可遇不可求.

民房

真係戥你開心&放心呀~
我都衰過2個...對請工人無晒信心, 好希望下個會更好!

謝謝分享~

別墅

jezzyuen,
嘩, 佢個名好鬼長, 又難記....我地叫佢short name咋.

familyking,
唉...簡直係一模一樣...難為你頂到1年多, 我而家執佢d手尾仲慘過自己做, 我d細路仲醒過佢, 靠得住過佢. 佢做d野, 你真係估佢唔到, 有次叫佢油麥菜炒豆豉鯪魚, 佢竟然唔切d油麥菜, 一條條長賴賴就咁炒, d豆豉鯪魚就同我倒晒d豆豉 + 油, 淨返d鯪魚乾炒....最慘係已經教過佢做過一次, 到交比佢自己黎時就千變萬化....

有次叫佢買tempxx jasmine味, 同佢講英文, 佢話明. 點知第2日佢買咗apple返黎, 我問佢"你又話明, 點解係apple味, 你知唔知jasmine點解?"佢答我"明", 佢仲要係櫃度拎包未用gei出黎比我睇, 我都即時火都黎埋再問佢"咁你又買錯!!!"佢又再次做出唔明我問乜咁嘅樣...我感覺到自己血壓就黎沖到上腦, 我都費事再同佢講, 驚自己爆血管...

希望你好快搵到個好架啦~

大宅

我之前個係1985/03/31, 叫Sri Wadayti
原帖由 寶貝豬的媽咪 於 10-5-5 15:24 發表
jezzyuen,
嘩, 佢個名好鬼長, 又難記....我地叫佢short name咋.

familyking,
唉...簡直係一模一樣...難為你頂到1年多, 我而家執佢d手尾仲慘過自己做, 我d細路仲醒過佢, 靠得住過佢. 佢做d野, 你真係估佢唔到, 有次 ...

別墅

哦~咁肯定唔係囉, 佢個名係M字頭架.

原帖由 jezzyuen 於 10-5-5 15:29 發表
我之前個係1985/03/31, 叫Sri Wadayti

別墅

回覆 1# jezzyuen 的文章

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 jezzyuen 於 10-4-14 10:03 發表
我仔仔因為病左, 流鼻水, 但一向食藥後都會痾水, 昨晚亦不例外, 仲痾到成個PATPAT爛哂,

路過搭訕 ~
你仔仔係唔係食抗生素才會痾水? 如果是, 可以叫醫生開一些對腸胃有益的乳酸菌, 食左poo poo會好靚架.

大宅

唔係打BB,係打俾BB

樓主好可愛!please e-mail me your agent: [email protected]

男爵府

個個印印做錯野或整爛野,你問佢點解,佢都係用一副莫明其妙嘅樣對住你,死未!

民房

請工人都是没得揀,靠“運氣”

大宅

剛剛出完第二個月糧比姐姐,大家都開心。
姐姐每月放一次假,我買哂佢假期。上星期日,姐姐放假,5:00幾已返黎,買左杯雪糕比我個女食,雖然係一杯麥當奴新地,但對於一個還緊錢既姐姐,用多一蚊嫌多啦。我真係希望佢可以保持到。
大家都吾好氣餒,吾啱換到啱啦!

複式洋房

但好多還完錢就變差!!蜜月期係一年,之後就見真身..可能係佢地多少少銀在身又熟咗易學壞 當初我都以為我是好彩的一個.
Little CHarlie

大宅

我個工人都係係新加坡做過年幾野, 因為僱主老人家不在, 佢又係好好, 乜都唔識, 不過就好肯學, 佢跟左我呀媽2年, 因為我想佢跟我呀媽學野, 佢又真係好好, 唔識中文,都可以同我呀媽溝通(加埋手勢,因為我呀媽又唔識英文),好多中文都係我呀媽度學返黎, 佢而家煲老火湯, 廣東菜(學到我呀媽7成), 去街市買野, 連我生第二個坐月都係佢攪掂(當然我呀媽有時走過黎教佢啦), 我又覺得佢鍚我對仔女就OK啦, 多0的溝通會好0的呱, 我同工人成日傾計...
佢又同我呀媽好FD, 有次屋企人出去BBQ, 我帶埋佢去, 好似一個月度冇見我呀媽, 佢好似好掛住我呀媽咁, 佢主動拖我呀媽同我呀媽傾計...

大宅

要變都無辦法,只有成日提佢地。
我今次呢個姐姐,我自已用左呢個方法。
有本出糧簿,第一頁係簽收,之後就係每月總結,讚美下,邊方面做得好,而最後一頁,我會寫,要改善既地方,做得吾好既地方。
原帖由 ttlucky0303 於 10-6-4 12:06 發表
我個工人都係係新加坡做過年幾野, 因為僱主老人家不在, 佢又係好好, 乜都唔識, 不過就好肯學, 佢跟左我呀媽2年, 因為我想佢跟我呀媽學野, 佢又真係好好, 唔識中文,都可以同我呀媽溝通(加埋手勢,因為我呀媽又唔識英文 ...

大宅

我個0個做左2年幾, SO FAR都OK, 佢係我呀媽個度時唔止照顧我個女, 仲有表哥表妹, 佢地同我女生日,佢都會送生日禮物俾佢地, 雖然唔係貴, 不過有心意已足夠...

首頁

尾頁

跳至